kapat
21.02.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
Limasollu
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Fenerli brokerlar zevkten dört köşe

Beşiktaş ve Galatasaray, dün İMKB'de tarihinin en uzun derbisine start verdi. İki kulübün hisse senetleri değer kaybettikçe Fenerbahçeli brokerlar alkışlarla tempo tuttu
Bugüne kadar stadlarda görmeye alışık olduğumuz heyecanlı derbi maçlarının ilki, dün sabah saat 09.30'da İMKB'de start aldı. Beşiktaş ve Galatasaray hisseleri borsada işlem görmeye başladı. Ama maçlarda 90 dakika sonunda belli olan skora borsada ulaşmak bir hayli zaman alacağa benziyor. Aslında dünkü iki seans, bu uzun maçın ilk dakikaları sayılabilir. Ve görünen o ki kulüpler maça çok da iyi başlamadı. 57 bin 500 liradan işlem görmeye başlayan Beşiktaş hisseleri yüzde 18.2 değer kaybıyla günü 47 bin liradan, 87 bin liradan işlem gören Galatasaray'ın hisseleri ise yüzde 6.8 değer kaybıyla 81 bin liradan kapadı.

İki kulübün hisselerinin yanı sıra borsa da yüzde 3.6 değerinde düştü. 11 bin 92 puandan kapanan İMKB 100 endeksi, 29 Kasım 2001'den bu yana en düşük seviyesine indi.

Borsada büyük derbi borsacıların tezahüratlarıyla başladı. Ekonominin yoğun gündemine rağmen dün borsanın tek gündem maddesi Galatasaray ve Beşiktaş hisse senetlerinin performansının ne olacağıydı. Bazı borsa uzmanları işlem salonuna, taraftarı olduğu futbol takımının renklerini taşıyan aksesuvarlarla geldi.

BEŞİKTAŞLILAR ÜZGÜN
Seansın ilk dakikalarında hemen herkesin gözü ekranlarda, Beşiktaş ve Galatasaray hisse senetlerinin performansındaydı. Hisse senetlerine gelen her alım-satım emri, borsa uzmanlarının yoğun tezahüratlarıyla karşılandı.

Özellikle Fenerbahçeli brokerlar, Galatasaray ve Beşiktaş hisselerinin düşüşünü gün boyunca alkışladı. Beşiktaş hisselerinin 47 bine düşüşü de Galatasaraylılar tarafından alkışlarla kutlandı. Beşiktaş taraftarı brokerların suratları ise yüzde 18.2'lik düşüş nedeniyle gün boyunca asıktı. Beşiktaş hisselerinin daha az ilgi görmesinde haftasonunda yaşanan Ankaragücü yenilgisinin etkili olduğu söyleniyor.

FANATİK SPEKÜLATÖR
Galatasaray'ın dolaşımdaki hisse senedi yaklaşık 300 bin, Beşiktaş'ın ise 275 bin lot civarında. İkisi de sığ işlem hacmine sahip hisse senetleri arasında yer alıyor. Tabii borsada her senette olduğu gibi bu iki hisse senedinin de "sahipleri" var.

Galatasaray hisse senedinde pozisyon alan oyuncunun, piyasada "karındeşen jack" olarak tanınan Ziya Sesel olduğu söyleniyor. SPK'dan yasaklı Sesel'in dün Galatasaray hisselerinin fazla değer kaybetmemesinde önemli bir etken olduğu belirtiliyor. Dün en çok işlem gören hisse senetleri sıralamasında iki kulübün hisseleri de yer aldı. Galatasaray günü 19.7 trilyonluk işlem hacmiyle en çok işlem gören hisse senetleri arasında ikinci kapadı. Beşiktaş ise sıralamanın daha aşağılarda yer aldı.

Kadınlar şikayetçi
İki futbol kulübünün birden halka açılması İMKB'deki kadın brokerları da sevindirmedi. Broker Tülin Korkmaz, "Her Pazartesi yapılan futbol muhabbetlerinden zaten bıkmıştık. Şimdi bir de hafta arası futbol kulüplerinin hisse performanslarının yorumlarını dinlemek zorunda kalacağız. Bizim için çok da iyi olmadı" yorumunu yaptı. Korkmaz, hisselerin geleceği ile ilgili olarak ise şu tahminde bulundu: "İlk etapta maçlardaki galibiyet ve mağlubiyetler hisseleri etkiler. Ama zamanla piyasa oturacaktır. İlk açılış çok da önemli değil. Sonra hisseler toparlanır."

Zamanlama yanlış mı?
Borsa uzmanlarının ortak fikri Beşiktaş ve Galatasaray'ın halka açılmada zamanlama hatası yaptığı yönünde.

İlk günkü düşüşler de Beşiktaş Yönetim Kurulu eski üyesi Aydın Ayaydın'ın "Halka açılmada zamanlama hatası var" fikrini haklı çıkarmış görünüyor. Uzmanlar, iki kulübün, borsada işlem hacminin düşük olduğu bir sırada, üstelik Kurban Bayramı tatili öncesinde halka açılmasının hisse senetlerindeki düşüşleri tetiklediği görüşünde. Kulüplerin en azından Nisan'a kadar beklemelerinin hisselerin geleceği açısından daha iyi olacağı ifade ediliyor. Üzerinde anlaşılan bir konu da kulüblerin halka arzda umduklarını çok da bulamayacakları...

Yatırım için iyi fiyat oluştu
Beşiktaş Futbol Yatırımları A.Ş. Genel Müdürü Gökhan Sarı ilk günün değerlendirmesini yaparken piyasaların düşüş eğiliminde olmasının Beşiktaş'ın hisse senetleri üzerinde de büyük etki yaptığını söyledi. Sarı, yüzde 18'lik düşüşle ilgili olarak, "Arz talep koşullarına göre yatırımcı bu değeri uygun gördü" derken, 57 bin 500 liralık fiyatın yüksek olmadığını savundu. Sarı, şunları söyledi:

"10 senelik bir gelir projeksiyonu yapıldı ve bu fiyat belirlendi. Düşüşte bayram tatilinin de etkili olduğunu düşünüyorum. Zaten piyasalar da düşüş eğiliminde. Bayram sonrasında aracı kurumlar Petrol Ofisi'nin halka arzına yoğunlaşacaktı. Bu nedenle arzın bayramdan önce yapılması gerekiyordu. Zamanlamanın yanlış olmadığını düşünüyorum. Sonuçta bir düşüş oldu. Ama bu seviyelerden alım yapanların uzun vadede kârlı çıkacağını düşünüyorum."

Beşiktaş olumsuz etkiledi
Galatasaray Sportif A. Ş. Genel Müdürü Ebru Köksal dünya ve Türkiyeborsalarında da düşüş yaşandığını belirterek, "Görünen o ki Galatasaray hisselerinde de borsaların paralelinde bir düşüş yaşadı" dedi. Beşiktaş ve Galatasaray spor kulüplerinin aynı anda halka arz edilmesinin birbirlerini etkilediğini kaydeden Köksal, Galatasaray'daki düşüşün düşük olmasını yurtdışı ve yurtiçindeki kurumsal yatırımcıya bağladı. Köksal, "Bir spor kulübü olmadığımız için daha iyi bir performans bekliyorduk. İlk günkü performans genel bakış dikkate alındığında çok da kötü değildi. Önümüzdeki günlerde hesseler daha iyi oturacaktır. Neticede bayram öncesinde herkes takas avantajı nedeniyle yükseliş bekliyordu. Ama öyle olmadı."

Leyla ŞEN



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır