kapat
21.02.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
Limasollu
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Havadan, karadan, denizden misilleme

Ortadoğu'da tansiyon iyice yükseldi... İsrail, Gazze ve Batı Şeria'ya füze yağdırdı. Filistin'e ait karargahlar yerle bir edildi. Arafat'ın odasının birkaç metre yanındaki iletişim merkezi hava uçuruldu
İsrail Başbakanı Ariel Şaron'un terör örgütü Hamas'ın Salı akşamı düzenlediği saldırıda 6 İsrailli askerin ölmesine karşılık olarak dün yaptığı misilleme çok sert oldu. Filistin'e ait karargahlar ilk kez hava, deniz ve karadan vuruldu. Operasyon sabah saatlerinde Gazze Şeridi'nde başladı. Gemi ve helikopterlerden atılan füzelerle Filistin yönetimine bağlı Kuvvet 17'nin bir karargahı yerle bir edildi. Ardından 2 karakol hedef alındı. El Montada bölgesindeki Filistin'e bağlı 6 bina vuruldu. Bu saldırıda 6 Filistinli polisin öldüğü söyleniyor.

"ARAFAT'A CİDDİ UYARI"
İkinci hedef, Filistin lideri Yaser Arafat'ın gizlendiği karargahın bulunduğu Batı Şeria'daki Ramallah kenti oldu. Apache helikopterleri, karargahın yakınlarını füze yağmuruna tuttu. Filistin yönetiminden yapılan açıklamaya göre, bir füze Arafat'ın bulunduğu odanın birkaç metre yakınındaki enformasyon merkezini hedef aldı. İsrail, ilk kez Arafat'a bu kadar yakın bir yere ateş açarak, en ciddi mesajını göndermiş oldu. İsrail tarafı, misilleme operasyonunda en az 18 füzenin kullanıldığını açıkladı.

SERT MİSİLLEME KARARI
Operasyon haberinin ajanslara yansıdığı dakikalarda İsrail Başbakanlığı'nda da hareketli saatler yaşanıyordu. Güvenlik Kabinesi, Başbakan Ariel Şaron liderliğinde toplandı. Toplantı sonunda çok ciddi bir karar alındı: Misilleme şiddetini artıralım... Buna göre, İsrail artık "nokta operasyonları"ndan vazgeçti.

ŞARON TAKTİK DEĞİŞTİRDİ
Tehlike gördüğü takdirde, Filistin toprakları içindeki sivil ya da askeri her türlü bölgeyi hedef olarak seçebileceğini açıkladı. Şaron'un Filistinli militanlara karşı "farklı yönde harekete geçme" kararı aldığını açıklayan Başbakanlık sözcüsü, "Filistin yönetimini devirmek gibi bir niyetimiz yok" dedi. Reuters haber ajansına konuşan bir uzman, "Şaron önümüzdeki günlerde çok daha sert girişimlerde bulunacak" yorumunda bulundu.

Öğleden sonra İsrail, Gazze'de abluka uygulamaya başladı. Vadi El Salka kasabasına giren tank ve arazi araçları, Filistinliler'e ait evleri yıktı. AFP haber ajansı da Gazze'de İsrail askerleriyle Filistinli gruplar arasında çıkan çatışmada 2 Filistinli'nin öldüğünü açıkladı. İsrailfinsanfhaklarıfkuruluşufBetselem de İsrailfordusunufGazze'defayrımfgözetmeksizinfsivillerefateşfaçmak,fyasadışıfsilahfkullanmaklafsuçladı.f

ŞARON'DAN FİLİSTİN'E: ÜLKEYİ SAVAŞA SÜRÜKLEMEM
Filistin eylemlerine gereken karşılığı vereceğiz. Ülkeyi savaşa sürüklemeyeceğim. Karmaşık sorunla karşıfkarşıyayız. Bunufçözüme kavuşturmayafçalışırken savaşafsürüklememeliyiz. İsrail'i savaşafsürme fikrine karşıyım.

ARAFAT'TAN İSRAİL'E: FÜZELERİNDEN KORKMUYORUZ
Tanklar, füzeler,fuçaklar bizifdehşetefdüşürmez. Bombardımanfyüreklerindekifnefreti kanıtlıyor. İsrail, barışfsürecinden kaçmakta ısrar ediyor ancak Kudüs surlarında Filistinfbayrağını dalgalandıracağız.

Cem, hemen Perez ve Arafat'ı aradı
Ortadoğu'da gittikçe tırmanan gerginliğin ardından Dışişleri Bakanı İsmail Cem devreye girdi. Bakanlık sözcüsü Hüseyin Diriöz'ün verdiği bilgiye göre Cem, İsrail Başbakan Yardımcısı Şimon Perez ve Filistin lideri Yaser Arafat'la telefonda görüştü. Cem, iki tarafa da çatışmaların bir an önce durdurulmasını istedi, barış yolundaki çabalara ağırlık verilmesine dikkat çekti.

Suudi Prens'in teklifi barış umudu oldu
İsrail Dışişleri Bakanı Şimon Peres, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Abdullah'ın barış planına olumlu baktıklarını açıkladı. Peres, Suudi televizyonuna yaptığı açıklamada, Abdullah'ın "Arap ülkeleri, İsrail'i 1967 savaşında işgal ettiği Filistin topraklarından çekilmesi karşılığında tanısın" önerisi için şöyle konuştu: Öneri, krize çözüm bulunması ve barışa doğru ilerleme arzusunu yayan ilginç ve olumlu bir açıklama.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır