Konsan'dan akıllı beton
Konsan, yüksek oranda su azaltarak betonun kendiliğinden yerleşerek sıkışmasını sağlayan yeni bir kimya teknolojisi geliştirdi.
İki yıl süren Ar-Ge çalışmaları sonucunda geliştirilen beton teknolojisi dünyada ilk kez 1990'da Japonya'da bir binada, 1992'de de bir asma köprünün ana kirişinde ve 1998'de dünyanın en uzun köprü ayağı açıklığına sahip asma köprüsü olan (1991 metre) Japonya'daki Akashi-Kaikyo'da kullanıldı. Kendiliğinden yerleşen beton için geliştirdikleri kimya teknolojisini anlatan Konsan Bilgi ve Teknoloji Genel Müdürü Osman Arman şöyle konuştu:
"Gelişmiş ülkelerde üzerine yoğun çalışmalar yapılan bu teknoloji, vibrasyon kullanılmadan betonun kalıp içinde kendiliğinden yerleşerek sıkışmasına yönelik. Bu şekilde üretilen betonların, kalitesi ve mukavemeti yönünden deprem kuşağında bulunan ülkemizde kullanımı son derece önemli. Akıllı beton diye adlandırdığımız bu yeni nesil betonların üretiminde kullanılan kimyasallar, yüksek oranda su azaltarak betonu çok akışkan hale getiriyor. Bu sayede beton kalıp içindeki en kılcal boşluklara kadar girip donatıyı boşluksuz sarabiliyor. Böylece düzgün bir yüzey görünümü de elde ediliyor."
|