kapat
19.02.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
Limasollu
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Göğüs kanserine karşı silahımız akıllı ilaçlar

Kadınların kâbusu göğüs kanserinin 'kişiye özel ilaç' sayesinde 10 yıl içinde tarih olacağı müjdesine Türk hekimleri de katıldı: Akıllı bomba gibi ilaçlar yapılıyor. Kanserdeki gelecek ilaçlarda
Göğüs kanseri 10 yıl içinde tarih oluyor... Dünyaca ünlü Time dergisine kapak olan ve dün gazetemizde yer alan bu haber için Türk hekimleri de aynı görüşte: Kanser akıllı ilaçlar sayesinde yok edilecek... Time'ın haberine göre, göğüs kanseri son 10-15 yıl içinde tamamen ortadan kalkacak. Gelişen tıp ve modern mamografi aletleri sayesinde milimetreyle ifade edilen kanserli tümörler bile tespit edilecek. Genetik testlerle de hangi hücrelerin kansere eğilimli olduğu önceden bilinecek. En önemlisi de operasyondan sonra bu tümörlerden hangilerinin yeniden ortaya çıkma ihtimalinin bulunduğu belirlenecek. Bunların yanında en büyük silah ise "kişiye özel ilaçlar"ın geliştirilmesi... İşte bu gelişmelere Türk doktorların görüşleri şöyle:

Dr. Sualp Tansal (Tıbbi Onkoloji Uzmanı): Sadece kemoterapi vardı
Time dergisi, göğüs kanseri konusundaki yenilikleri özetlemiş. İlaçlardaki yenilikler kayda değer. Örneğin Xeloda ağızdan alınan kemotorepi ilacı. Kemoterapi etkisi yapmıyor ve tümörlü hücreleri tedavi ediyor. İlaç henüz ülkemizde yok. Herceptin isimli ilaç, yalnız başına ya da kemoterapi ile kullanılıyor, yan etkisi yok. Bir diğeri İressa. Yaza kadar piyasada olacak. Eskiden sadece kemoteropi vardı. Şimdi kanserle savaşta başka silah çıktı: Biyolojik ilaçlar.

Doç. Dr. Metin Arın(Tıbbi Onkoloji Uzmanı): Herceptin yakında Türkiye'de
Herceptin, 10 yıldır dünyada uygulanıyor. Çok küçük meme tümörleri de modern mamografi cihazlarıyla tespit edilebiliyor. Böylece ölümler engelleniyor. 'HER2', kromozomdaki genlerden biri. Göğüs kanseri, bu gene sahip olan kadınların yüzde 20'sinde yavaş seyrediyor. Bu geni taşımayan kadınlarda ise hızlı ilerliyor. Ama her meme kanserinde de kullanılamaz. 'HER2' antijeni tespit edilmemiş hastaya vermek, hedefe gözü kapalı atış yapmak olur. Yakında Türkiye'ye gelecek.

Opr. Dr. Mehmet Tekiner (Onkolojik Cerrahi Uzm.) : Özel boyalar olacak
Asıl mücadele kemoterapi veya ilaç tedavileri ile olacak. Önümüzdeki 10 yıl içinde kanserli hücre 2 milimetre olsa bile tespit edilebilecek. Şu anda kullandığımız yöntemlerin dışında metotlar olacak. Özel boyalar olacak ve bu, tümörlü dokulara verilecek. Kan filtrelenmesiyle kandaki tümör hücreleri tespit edilebilecek. Meme kanserinde10 yıl içinde beklenen en büyük gelişme, cerrahinin azalması ve direkt hedefe yönelik ilaçlarla tedavisi. Akıllı bomba gibi ilaçlar yapılıyor.

Dr. Uğur Berberoğlu (Genel Cerrah): Önemli olan erken teşhis
Önemli yollar alındı. Erken evrede sağ kalım oranları çok yüksek, yüzde 90'a yakın. Ama henüz sihirli değnek yok. Dünyada uygulanan tedaviler Türkiye'de de uygulanıyor. Türkiye'de uygulanan 3 ana yöntem; Cerrahi, radyoterapi ve ilaç tedavisidir. Raloksifen adlı ilaç tedavide kullanılan Tamoksifen'den üstün. Ama geç dönem verileri henüz bilinmiyor. Bu yüzden kullanılmıyor. Kansere yol açan HER2 için Herceptin ilacı geliştirildi. Bu ilaç Türkiye'de kullanılmıyor, lisans almadığı için.

SABAH'ın haberi ses getirdi

Göğüs kanseri riski taşıyanlar:
* Erken yaşta adet görmeye başlayanlar...

* Geç yaşta menopoza girenler...

* Hiç doğum yapmamış kadınlar...

* Ailesinde meme kanseri olanlar...

* Kilolu kadınlar....

Hastalığın belirtileri:
* Göğüs başı akıntısı...

* Göğüsün çukurlaşması...

* İki adet dönemi boyunca belirtilerin devamı...



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır