kapat
19.02.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
Limasollu
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Pembe kartlı yurttaşlar

TEOMAN KARAN

Bu konudaki bundan önce gönderdigim yazim -her ne sebebten- yayinlanmadigi için, bu yazimla tekrarliyorum.

Yurt disindaki ülkelerde yasayan yurttaslarimizin bulunduklari ülkelerin vatandasligina geçmelerinin , yillarca gerek siyasilerimiz ve gerekse ilgili üst düzey bürokratlarimizca propagandasi yapildi.

Böylece o ülkelerde bir Türk Lobisi olusacagi ve uzun vadede bunun Türkiye«ye saglayacagi faydalari, yillarca anlatildi.

Yurttasliktan çikma izni alip da o ülke yurttasligina girenlerin, Türkiye«deki haklarinin korunacagi da bol bol açiklandi. Sadece SEÇME ve SEÇILME HAKLARININ alinacagi belirtilidi. Bunun için gerekli degisiklikler de Vatandaslik Yasasinda yapildi.

Bu yasa ile birlikte PEMBE KART denilen bir sey de beraberinde getirildi. Aradan yillar geçmesine karsin, bu PEMBEKART denilen nesne de her nedense hala bir türlü rayina oturtulamadi. Bu konuda da böyle yurttaslarimizin sikayetleri bitmedi. Ilgililer de zaman zaman yaptiklari açiklamalarda; bütün devlet birimlerine ulasamadigindan aksaklilklarin dogdugunu, dile getirdiler!

Ancak, zaman gösterdiki bu iste, bu durumda olan yurttaslarimiz sadece Seçme veya Seçilme haklarini kaybetmediler. Yurt disinda elde ettikleri birçok diger haklarini da yitirdiler.

Yurt disinda çalisanlara, Bedelsiz Ithalat yoluyle NAKLIHANE; OTOMOBIL ITHALI; ISYERI NAKLI gibi taninan olanaklarin hepsi kaldirildi.

Bir baska Ülke Yurttasi olan kisiler bunlardan yararlanamazlar!

Halbuki, bizlerin buralarda bulundugu ilk 1960 yillarda; resmi yoldan bozdurulan DÖVIZ miktarinca, yukarida saydigim, Bedelsiz Ithal hakki taniniyordu. Bizler de, karaborsada Dövize daha çok TL ödenmesine karsin (enayi gibi), dövizlerimizi hep bankalarda bozdurduk, makbuzlarini yillarca sakladik.

Sonralari, 1970 li yillarda, bu usulden vazgeçildi. Bütün topladigimiz Döviz bozdurma makbuzlar ise yaramaz oldu. Merkez Bankasinda açilan Kredi Mektuplu Döviz Hesaplarina endekslendi.

Erbakan Hükümeti zamaninda, Süer Hesap diye baska bir sey daha yaratildi. Ziraat Bankasinda açilacak 50.000 DEM den yukari üç yil vadeli hesaplara Bedelsiz Ithal hakki tanindi. Bir süre sonra bu da kaldirildi. O siralar bu haktan yararlanan yararlandi. Gerisinin haklari baska bahara kaldi!

Simdi yürürlükte olan yeni Gümrük Kanunu ve ilgili Kararname, Teblig v.s. düzenlemelere göre; Yurda kesin dönüs yapanlara bu bedelsiz ithal hakkinin verildigi hükmleri konmus. Hatta bu hakkin, en az iki yil kalindiktan sonra,fbes yilda bir kullanilacagi da, hükme baglanmis.

Yurda kesin dönüs yapan, yani bulundugu Ülkedeki çalisma ve oturma hakkini iptal ettiren (zira bu iptal islemlerinin kanitlanmasi ön kosul) bir yurttas, nasil tekrar o ülkeye dönüp de bes yil sonra bu hakkini bir «veya birkaç kez kullanabilir! Olanak disi bir sey.

Amma, ayni düzenlemeler, yurt disina atanmis görevliler için; iki yili doldurmasalar dahi, Ülkeye geri döndüklerinde bu hakki kullanabileceklerini de hükme baglamis!

Lafin kisasi bu düzenlemeler, yurt disinda çalisan, Türkiye«ye yillardan beri Dövizlerini aktaranlar için yapilmis degil! Bilakis bizlerin buralardaki varligi sebebiyle gönderilen görevlilerin istifadesine sunulmak üzere yapilmis.

Bu sebeblerle Yurt disindaki Türk Yurttaslarinin, bulunduklari Ülke Yurttasligina geçezden önce, ilerideki konumlarini iyice düsünüp karar vermelerini öneririm.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır