kapat
17.02.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Dönmemek üzere uzaya

NASA uzayda ilk koloni için düğmeye bastı. Koloniyi Dünya'dan 43 trilyon km. uzaklıktaki Alfa Centauri yıldızında 200 gönüllü kuracak . FarklI ırklardan oluşan gönüllüler özel bir gemiyle 2050'de uzaya hareket edecek. Yolculuk 143 yıl sürecek. Alfa C. torunlarının Dünya'sı olacak
Ünlü yönetmen Stanley Kubrick'in Space Odyssey 2001'i (2001 Uzay Yolu Macerası) hatırlar mısınız? 1970'de çekilen bu filmde, bir bilgisayar tarafından yönetilen bir uzay gemisi, 2001 yılında gezegenler arasında seyahat ediyordu. Kubrick'in 2001 yılı hayali gerçekleşmedi. İnsanoğlu hâlâ uçan arabayı tasarlarken Amerikalı bir bilim adamı, yıldızlararası seyahat hayalini gerçekleştirileceğini müjdeledi. Amerikan Bilim Geliştirme Derneği'nin (AAAS) 2 gün önce Boston'da düzenlediği yıllık konferansta konuşan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA) bilim adamlarından Prof. Geoffrey Landis'in müjdesi şuydu: "50-100 yıl içinde en yakın yıldızda yeni koloniler kurulabilir."

Şimdiye kadar NASA'nın yıldızlararası seyahate gerçekçi bakmadığını belirten Landis, "Bilim adamlarının yeterli bütçeleri yoktu. Ancak son 3-4 yılda her şey değişti. Artık uzay kolonileri üzerinde çalışılıyor" diye konuştu. Bir gün Güneş'in enerjisinin biteceği için Dünya'da hayatın sona ereceğini ve bu yüzden uzaya açılmak gerektiğini savunan Landis, uzay kolonileri projesi üzerinde çalışma başlattı. Buna göre NASA'nın yapacağı dev bir yıldız gemisiyle 200 kişi yeni koloniler kurmak üzere uzaya yollanacak.

GEMİDE SERALAR KURULACAK
Yıldız gemisi küçük bir kasaba büyüklüğünde olacak. İçine yerleştirilecek küçük uzay gemilerinde ihtiyaçlarını üretecekleri inşa bölümleri ile seralar oluşturulacak. Bu seralarda koloni, kendi ihtiyacı olacak sebze ve bitkileri yetiştirecek. Yıldız gemisi, şu an insan yapımı en büyük uzay aracı olan Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan (ISS) 1000 kat daha büyük, birkaç milyon ton ağırlığında olacak. Gemiyi dev bir yelken hareket ettirecek. 20 nanometre (metrenin milyarda biri) kalınlığında olacak yelken, yolculukta 1200 derece sıcaklığa dayanabilmesi için yapay elmas parçacıklarından yapılacak. İhtiyacı olan enerjiyi ise lazer ışınları sağlayacak. Bu sayede ağır roket motorlarına gerek kalmayacak. Koloninin kurulması için seçilen en yakın yıldız ise Dünya'ya 4.3 ışık yılı (43 trilyon km.) uzaklıktaki Alfa Centauri...

KADIN NASIL DOĞURACAK?
Yıldız kolonisine katılmak isteyenler için bu "tek gidiş biletli" bir yolculuk olacak. Çünkü yıldız gemisinin Alfa Centauri'ye ulaşması ortalama 43 yıl sürecek. Işık hızının onda biri, yani saniyede 31 bin 677 kilometre hızla seyahat edecek geminin yıldıza ulaştığında durması ise aşırı hız nedeniyle kademeli olarak hızını düşüreceği için 100 yıl sürecek. Yıldız gemisine yapılacak özel "manyetik paraşüt" inişi sağlayacak. 96 km. çapındaki paraşüt, hidrojen atomlarının sürtünmesiyle manyetik bir alan yaratarak gemiyi yavaşlatacak ve inişi sağlayacak.Alfa Centauri'ye yolculuğa çıkan ilk ekibin torununun çocukları iniş yapacak.

Prof. Landis, yıldız gemisine binecek 200 kişinin yalnızca kadınlardan oluşturulması gerektiğini savundu, "Gemiye kurulacak bir sperm bankasıyla tıbbi yollardan diğer jenerasyonların üremesi sağlanabilir" dedi. Ancak bilim adamları Landis ile aynı fikirde değil. Florida Üniversitesi antropoloji uzmanı John Moore, "Yıldız kolonisi genç, evli ve çocuk sahibi olmamış çiftlerden seçilebilir. Bu gemide en az 6-8 jenerasyonun üretilmesi anlamına gelir" dedi.

ORTAK DİL UZAY İNGİLİZCESİ
Konferansa katılan Dr. Sarah Thomason ise "dil" sorunundan söz etti. Dilbilimci Thomason, "Yakın türlerin birleşerek üremelerini önlemek için geniş tabanlı etnik kökenlerde gönüllüler seçilmeli. Bu da hangi dilin konuşulacağı sorununu doğuruyor. Farklı uluslardan da olsalar ortak bir dili konuşan insanlar seçilmeli. 500 yıl sonra Dünya'da konuşulan İngilizce büyük değişikliklere uğrayacak. Bu değişiklikler, uzay kolonisine gidenlerinkinden farklı olacak. Çünkü onların yaşam koşulları, gereksinimleri konuştukları dili farklılaştıracak. Anne, kardeş, yemek gibi kelimeler onlar için de kalıcı olacak. Buna karşılık otomobil, gökdelen gibi sözcüklere ihtiyaçları olmayacak.

"Peki tek gidiş bileti olan böylesi bir yolculuğa kim gönüllü olur?" Landis soruyu şöyle yanıtladı: "Dini özgürlük arayanlar, kendi hükümetini kurmak isteyenler, belki de sadece dünyadan kaçmak isteyenler..."

ELMAS YELKENLİ GEMİ LAZER IŞINLARIYLA ÇALIŞACAK
Yıldız gemisini dev bir yelken hareket ettirecek. Bu yelken, yolculuk esnasında karşılaşılabilecek 1200 derece sıcaklığa dayanabilmesi için yapay elmas parçacıklarından üretilecek. Gemi ihtiyacı olan enerjiyi ise lazer ışınlarıyla sağlayacak. Ağır roket motorlarına gerek kalmadığı ve geminin yükü hafiflediği için yolculuk "kısa" sürecek!

SİZ GİDER MİYDİNİZ?

Prof. Dr. Dursun Koçer (Astronom): Ütopik bir proje
"Alfa Centauri" yıldızının seçilmesi çok mantıklı. Çünkü güneşten sonra, dünyamıza en yakın olan yıldız o. Ama bir canlının orada yaşaması günümüz teknolojisi ile mümkün değil. Çok büyük bir sıcaklık sözkonusu çünkü. Bu yüzden ütopik. Ben kesinlikle gitmek isterdim.

Prof. Dr. Mehmet Emin Özel (TÜBİTAK eski Bşk.): Gemide barış çok zor
Önce Mars'a yerleşelim, sonra yıldızları seçelim. Alfa Centauri 4.3 ışık yılı uzaklığında. Yolculuk bugünün teknolojisiyle 400 bin yıl sürer. Diyelim ki 43 yılda gidilecek. Kavga etmeden nasıl yaşanacak? Ben gitmeyi istemezdim.

Bedri Baykam (Ressam): Bize acıyacaklar!
Projeyi uçuk bulmuyorum. Ancak bizden sonraki kuşaklar bize acıyarak bakacak. "Yazık Dünya'da ancak 2 bin yıl yaşayabilmişler" diyecekler.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır