kapat
14.02.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 
Sevgililer Günü hayatımıza nasıl girdi?.

Milliyet Genel Yayın Müdürü Mehmet Y. Yılmaz, cumartesi günü köşesinde "Sevgililer Günü hayatımıza nasıl girdi?" başlığı ile bir yazı yazdı. Önce bu yazıdan bölümler okuyalım, birlikte..

***
İki yıl önce bir 14 Şubat günü Amerika'daydım. Aziz Valentine'e adanmış Sevgililer Günü'nde kırmızı kalpler ve küçük kırmızı güllerle süslenmiş bir kafede, kahve içip The Washington Post okuyordum. Dünya haberlerine ayrılmış sayfada şöyle bir başlık vardı:

"Aziz Valentine gününü kutlayan tek Müslüman ülke Türkiye.."

Haber Türkiye'deki Sevgililer Günü kutlamalarını anlatıyordu. Gül fiyatlarındaki astronomik yükselişler, boş masası kalmayan lokanta ve barlarla ilgili bir haberdi. O haberi okurken göle atılan bir taşın yarattığı ilk küçük dalganın nasıl büyüyüp bütün bir toplumu etkisi altına aldığını da gördüm.

Her şeyi başlatan dergi
12 Eylül sonrasının en çarpıcı basın olayı Erkekçe isimli bir derginin yayımlanmasıydı. Hıncal Uluç Genel Yayın Yönetmeni, ben Genel Yayın Yönetmeni Yardımcısı, Ali Kocatepe de Yazı İşleri Müdürü'ydü. Babıali'nin başlangıçta çıplak kadın dergisi olarak görüp küçümsediği dergi kısa sürede yüz bini geçen bir tiraja ulaşmış, bunu da bastığı çıplak fotoğraflardan çok (o zamanın Erkekçe çıplaklığı bugünkü Paşa Gala Şamdanların yanında Diyanet İşleri'nin Sesi Gazetesi sayılabilirdi) yayımladığı cesur röportajlar ve araştırmalarla başarmıştı.

12 Eylül sansürünü hala üzerinde hisseden gazetelerin girmeye cesaret edemediği konular Ahmet Kahraman'ın usta röportajcılığı sayesinde Erkekçe'de kendine yer bulur, Kurthan Fişek Hoca'nın benzersiz üslubuyla "rewrite" ettiği (yeniden yazdığı) yazılar ilgiyle okunurdu. Turgut Özal'ın askeri idare ile arasının açılmasından sonra ilk röportajını Erkekçe ile yapmayı tercih ettiğini söylersem sanırım o günleri hatırlamayan genç okuyucular daha iyi bir fikir sahibi olabilirler.

Hıncal Ağabey o tarihte Holly ile evliydi. 14 Şubat'ın Sevgililer Günü olduğunu da zaten Holly'nin akla gelebilecek bütün özel günler için yaptığı özel kutlamalardan öğrenmişti.

Bir küçük, kırmızı kalp...
14 Şubat'ı Sevgililer Günü olarak kutlayan ilk Erkekçe, 1982 yılının Şubat ayında yayımlandı. Aziz Valentine'i ve bu özel günün neden bütün dünyada kutlandığını anlatan bir yazı yazmıştı Hıncal Ağabey. Dergi ile birlikte her ay verilen kartpostal irisi aylık takvim yaprağında da 14 Şubat günü kırmızı küçük bir kalp içine alınmıştı.

O günden sonra her 14 Şubat'ta Erkekçe aynı yayını tekrarladı. Bir çok ünlü gazetecinin bu çabaya burun kıvırıp, küçümsediğini hatırlıyorum...

Eski aşıkların şerefine
Bugün dönüp geriye doğru bakıyorum da iyi bir iş başarmışız.

İnsanların birbirlerine sevdiklerini söylemeleri için özel bir neden aramalarına gerek olmadığını biliyorum. Ama bu özel günün, genç-yaşlı, zengin-fakir aşıkların hayatlarında nasıl önemli bir şeye karşılık geldiğinin de farkındayım.

Bu 14 Şubat'ta tüm aşıkları, artık birbirlerini hiç görmeseler de, artık aşkları çok gerilerde kalsa da Hıncal ve Holly şerefine de bir kez kadeh kaldırmaya çağırıyorum.

***
Sevgili Mehmet'in satırları aldı beni, hayatımın, hem meslek, hem özel hayatımın en mutlu günlerine götürdü..

Mehmet'i hatırladım önce.. Dergi kurulurken yerini boş bırakmıştık. Askerden dönünce masasına oturdu. İlk Cuma gecesi işten çıkarken "Ben otele gidiyorum" dedi.. "Pazartesi kiraladığım eve taşınacağım da.."Ali ile ben ayni evi paylaşıyoruz. "Ne oteli yahu" dedik.. "İki gece için otel mi olur, gel bizde kal.."

Geldi Mehmet, Işıl onu alıp götürene kadar iki yıl bizde kaldı. Evlendiler.. O gece yarısı evde Ali ile, Mehmet'ten nihayet kurtulmayı kutluyor, bu işi başaran eşi Işıl'ın şerefine kadehler kaldırıyoruz ki, kapı çaldı.. Açtık ve donduk.. Mehmet.. Yanında Işıl..

"Ağbi yahu, ben bu evi daha şimdiden çok özledim, kalktım geldim" demez mi?.. İlk geceleri düşünebiliyor musunuz?.

Ali'den de, Aysun ile evlendirip kurtuldum, bilir misiniz?.. Erkekçe'nin azgın yazı işleri müdüründen.. Yatak odasının dili olsa da anlatsa.. Aslında var, anlattı da.. Mehmet iyi bilir.. Yazmıştım galiba.. Gene yazarız birgün.. Hoş anıdır..

Ali ile Mehmet, derginin tepeden tırnağa yükünü taşıdılar. Mehmet, M. Ali Kışlalı'nın en iyi öğrencilerinden olarak, yazıların sorumlusu idi.. Müthiş titiz, müthiş arşivci ve müthiş zevk sahibi Ali de, görüntüden..

Bu ikisinin getirdiği malzemeyi de Mustafa Eren bir iç mimar zevki ile sayfalara koyardı..

Yazılar.. Tabii Kurthan Hoca.. Erkekçe'nin 150 binlere ulaşmasının sebebi, eve girmesi idi. Kadının okumasıydı.. Bunun sırrı da, içindeki hemen tüm yazıların, dünyanın en ünlü kadın dergilerinden derlenmesiydi.. Bu akla durgunluk veren işi Kurthan Hoca yapardı. Yabancı yazıyı alır, yerli yapardı, o benzersiz ingilizce ve türkçesi ile.. Ve kadın yazısını, içinde, özünde kadın kokusunu bırakarak, erkekler içinmiş gibi yazardı..

Aldığımız yüzlerce kadın okur mektubunda "İnanamıyorum. Erkekçe dergisinde kendimi bulduğuma inanamıyorum" denmesinin sebebi buydu.

Kadın okurların sayısı, yaptığımız araştırmalara göre, zaman zaman yüzde 62'yi bulurdu inanır mısınız?.

Bunu başaran Kurthan Hoca'ydı işte..

Ahmet Kahraman.. O ne müthiş bir araştırmacı, ne müthiş bir röportajcıydı.. Süleyman Demirel, iş masasında Erkekçe'yi görüp de takılanlara "Siz bu dergideki söyleşileri okuyor musunuz" diye sormuştu, ciddi ciddi.. Sonra Avni Özgürel.. Bu ikisi, kafalarındaki ideolojiyi Erkekçe'nin kapısından girerken vestiyere bırakan tam profesyonellerdi.

Yaptıkları röportajları yıllar sonra hala ayni zevkle okuyorum..

Nermi Erdur.. Nur içinde yatsın.. Bu ülkede kadın resmini onun kadar canlı, onun kadar yaşayan, onun kadar erotik hiç kimse çekmedi.. Ona okuduğum bir makalenin ana hatlarını bir kez anlatmış, Playboy'un o resimleri nasıl çektiğini söylemiştim.. Hepsi o.. Bugün kadını kadından başka her şeye benzeten o korkunç makyajlar, itici giysiler, binlerce watt ışık ve kapkaranlık gölgeler içinde saatlerce dondurarak verdirilmiş, doğaya aykırı yapay pozlara bakıyorum da, "Yaşayan, hareket eden" kadını çeken Nermi'yi "Ah şimdi olsaydın" diye hatırlıyorum..

Çekirdek kadro buydu işte.. Zaten minicik bir kadro ile çıkardık Erkekçe'yi..

Bu ana kadronun bir de destek kıtaları vardı tabii..

Bir defa Holly.. Holly ya.. O zaman bu ülkede her yabancı dergi satılmazdı.. İnternet falan da yoktu. Holly px'ten işimize yarayacak tüm dergi ve gazeteleri alır getirdi. Seçer, Kurthan Hoca'nın önüne koyardım.

Sevgililer Günü'nü ilk sunduğumuz o 82 şubat sayısının tüm materyalini Holly derleyip toplamıştı, mesela..

Sonra..

Bizim Süreli Yayınlara oturmamızı, yerleşmemizi sağlayan Serpil Demirtaş.. Her sorunumuza hızır gibi yetişen İdare müdürümüz Cumhur Cinpolat, dağıtımda harikalar yaratarak Erkekçe'nin tarihin en çok satan dergisi olmasını sağlayan Yıldırım Ünverdi.. Ankara'daki yorulmaz, tükenmez Mehmet Karabat..Ve reklam müdiremiz, hayır, İmparatoriçe Ceyda Eren!..

..ve de.. Erkekçe'nin ilk gününde benimle olup, sonuna kadar benden ayrılmayan tek kişi, tüm ekibin dert babası (Babaya bakın) Yasemin..

Amerikalılar "The last, but not the least" derler, türkçesi pek yoktur, ama o anlar.. En nihayet, ama en başta, tüm bu ekibi toplayan Ercan Arıklı..

Sevgili Mehmet,

İzin ver de ben de kadehimi, bu en sevdiğim, hiç unutmadığım insanlar için kaldırayım..

Adlarını burada andıklarım ve anamadıklarımla, tüm Erkekçe ekibi.. Şerefinize..

Hepinizi çok seviyorum..

40 yıl sonra...

İrfan Bıyık, her Sevgililer Günü'nünde bana şirin bir öykü yollamayı adet edinen Sevgili okurum.. Bu defa Richard Fawler'in "Tuzlu Kahve"sini sunuyor sizlere.. Çeviri bendenizin..

***
Kıza bir partide rastlamıştı.. Harika birşeydi. O gün peşinde o kadar delikanlı vardı ki.. Partinin sonunda kızı kahve içmeye davet etti. Kız parti boyu dikkatini çekmeyen oğlanın davetine şaşırdı, ama tam bir kibarlık gösterisi yaparak kabul etti. Hemen köşedeki şirin kafeye oturdular. Delikanlı öyle heyecanlıydı ki, kalbinin çarpmasından konuşamıyordu. Onun bu hali kızın da huzurunu kaçırdı.. "Ben artık gideyim" demeye hazırlanırken, delikanlı birden garsonu çağırdı..

"Bana biraz tuz getirir misiniz" dedi.. "Kahveme koymak için.."

Yan masalardan bile şaşkın yüzler delikanlıya baktı..

Kahveye tuz!..

Delikanlı kıpkırmızı oldu utançtan, ama tuzu kahvesine döktü ve içmeye başladı. Kız, merakla "Garip bir ağız tadınız var" dedi..

Delikanlı anlattı:

"Çocukken deniz kenarında yaşardık. Hep deniz kenarında ve denizde oynardım. Denizin tuzlu suyunun tadı ağzımdan hiç eksilmedi. Bu tatla büyüdüm ben.. Bu tadı çok sevdim. Kahveme tuz koymam bundan. Ne zaman o tuzlu tadı dilimde hissetsem, çocukluğumu, deniz kenarındaki evimizi ve mutlu ailemi hatırlıyorum. . Annemle babam hala o deniz kenarında oturuyorlar.. Onları ve evimi öyle özlüyorum ki.."

Bunları söylerken gözleri nemlenmişti delikanlının.. Kız dinlediklerinden çok duygulanmıştı.

İçini bu kadar samimi döken, evini, ailesini bu kadar özleyen bir adam, evi, aileyi seven biri olmalıydı. Evini düşünen, evini arayan, evini sakınan biri.. Ev duyusu olan biri..

Kız da konuşmaya başladı.. Onun da evi uzaklardaydı.. Çocukluğu gibi.. O da ailesini anlattı. Çok şirin bir sohbet olmuştu.. Tatlı ve sıcak..

..Ve de bu sohbet öykümüzün harikulade güzel başlangıcı olmuştu tabii..

Buluşmaya devam ettiler ve her güzel öyküde olduğu gibi, prenses, prensle evlendi. Ve de sonuna kadar çok mutlu yaşadılar. Prenses ne zaman kahve yapsa prensine içine bir kaşık tuz koydu, hayat boyu.. Onun böyle sevdiğini biliyordu çünkü..

40 yıl sonra, adam dünyaya veda etti. "Ölümümden sonra aç" diye bir mektup bırakmıştı sevgili karısına.. Şöyle diyordu, satırlarında..

"Sevgilim, bir tanem..

Lütfen beni affet. Bütün hayatımızı bir yalan üzerine kurduğum için beni affet. Sana hayatımda bir tek kere yalan söyledim.. Tuzlu kahvede.. İlk buluştuğumuz günü hatırlıyor musun?.Öyle heyecanlı ve gergindim ki, şeker diyecekken 'Tuz' çıktı ağzımdan.. Sen ve herkes bana bakarken, değiştirmeye o kadar utandım ki, yalanla devam ettim. Bu yalanın bizim ilişkimizin temeli olacağı hiç aklıma gelmemişti. Sana gerçeği anlatmayı defalarca düşündüm. Ama her defasında korkudan vazgeçtim. Şimdi ölüyorum ve artık korkmam için hiçbir sebep yok.. İşte gerçek.. Ben tuzlu kahve sevmem. O garip ve rezil bir tat.. Ama seni tanıdığım andan itibaren bu rezil kahveyi içtim. Hem de zerre pişmanlık duymadan. Seninle olmak hayatımın en büyük mutluluğu idi ve ben bu mutluluğu tuzlu kahveye borçluydum.

Dünyaya bir daha gelsem, herşeyi yeniden yaşamak, seni yeniden tanımak ve bütün hayatımı yeniden seninle geçirmek isterim, ikinci bir hayat boyu daha tuzlu kahve içmek zorunda kalsam da.."

Yaşlı kadının gözyaşları mektubu sırılsıklam ıslattı.

Lafı açıldığında birgün biri, kadına "Tuzlu kahve nasıl bir şey" diye soracak oldu..

Gözleri nemlendi kadının..

"Çok tatlı!.." dedi..

En Sevdiğim Laf

Birini seversen serbest bırak. Geri dönerse senindir. Dönmezse..

..zaten hiçbir zaman olmamıştır ki!..

***
Sevgililer Gününüz kutlu olsun!..


<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır