kapat
14.02.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Aleviler'e şok!

Ankara İkinci Asliye Hukuk Mahkemesi, dernek tüzüğünde bölücülük yapıldığı gerekçesiyle Alevi-Bektaşi Kuruluşları Birliği Derneği'ni kapattı
Ankara 2. Asliye Hukuk Mahkemesi, Alevi-Bektaşi Kuruluşları Birliği Kültür Derneği'nin feshine karar verdi. Cumhuriyet Savcısı Fuat Samancı'nın esas hakkındaki mütalaasını ve davalılar ile avukatların savunmalarını dinleyen Yargıç Yılmaz İğrek, ''Benim, Alevi toplumuna sempatim var. Ancak yasaları uygularım" diyerek derneğin kapatılmasına karar verdi. Cumhuriyet Savcısı Fuat Samancı, mütalaasında, dernek tüzüğünün amaç bölümünde, ''Alevi-Bektaşi kültür ve öğretisinin araştırılması, yaşatılması için çalışmalar yapmak, bu doğrultuda Alevi-Bektaşi kuruluşları arasında eşgüdüm, dayanışma sağlamak...'' ifadesi ile ''Alevi-Bektaşi, cem ve kültür evleri açar, yapar, yaptırır, açılmasına katkıda bulunur'' ibaresinin yer aldığını hatırlattı.

Bu ifadelerin değiştirilmesi için, İçişleri Bakanlığı'nın talimatı üzerine Ankara Valiliği'nce derneğe yazı yazıldığını belirten Savcı, derneğin 30 günlük yasal sürede istenen değişikliği yapmadığını vurguladı. Savcı Samancı, şöyle devam etti:

BÖLÜCÜLÜK YAPILIYOR
''Bu ibarelerin bulunması, Anayasa'ya ve Dernekler Yasası'na aykırı. Buna göre, Alevi-Bektaşi adı altında dernek kurulamaz. Alevi sözcüğünün bir mezhep ve dini terim olması dolayısıyla, bu isme dayanılarak veya bu ad altında Aleviliği odaklaştıracak dernek kurulamaz. Aksi halde karşıt ve benzer dini ve örfi derneklerin de kurulması kaçınılmaz olacaktır. Bu durum da yasanın öngördüğü devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozacaktır. Bu nedenle derneğin feshi gerekmektedir.''

Davalı avukatlarından Hıdır Özcan, laik devlette, herkesin dinini seçmekte serbest olduğunu, Avukat Kazım Genç ise savcının mütalaasında ''ayrımcılık ve bölücülük'' suçlamasında bulunduğunu belirterek davanın reddini istedi.

Almanya Alevi Birlikleri Başkanı Turgut Öker de çağdaş dünyada Alevilerin kendi adıyla örgütlenmesine izin verildiğini, ancak ortaya çıktığı topraklarda Alevi adıyla dernek kurmanın, cemevi açmanın yasak olduğunu söyledi.

Savcıyı ve davalıları dinleyen Yargıç Yılmaz İğrek duruşma sonunda, Alevi-Bektaşi Kuruluşları Birliği Kültür Derneği'nin, 2908 sayılı Dernekler Kanunu'nun 5/6, 10/2, ve 50. maddeleri uyarınca feshine karar verildiğini açıkladı. Yargıç İğrek, kararını açıkladıktan sonra da ''Benim, Alevi toplumuna sempatim var. Yasaları uyguladım'' dedi.

MAHKEMENİN FESİH KARARI KIZDIRDI

Yasaklama yanlış
Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan: Demokratik devlet vatandaşlarına özgürce dernek kurma yetkisi verir. Ama bunu denetler! Avrupa'da olduğu gibi Türkiye'de de insanlar kimliklerinin altında kendi isimleriyle dernek kurabilmeli. Bu tip derneklerin ulusal bütünlüğü bozduğunu söylemek Faşist davranışla eşdeğerdir. 2002 Türkiye'sinde buna onay vermem mümkün değil. Yasaklama doğru değil.

Hiddetle kınıyorum
Alevi-Bektaşi Eğitim ve Kültür Vakfı Başkanı Lütfi Kaleli: Biz bu konuda 10 yıl süren bir hukuk mücadelesi verdik. 1991'de Semah Kültür Vakfının resmi senedinde 'Alevi' sözcüğü var diye 1993 yılında kapatıldı. Biz aynı tüzüğü 1995 yılında Semah Kültür Araştırma Vakfı olarak kurduk. Yargıtay 18. Dairesi ise kuruluşumuzu onayladı. Bu kez vakfın adını 'Alevi-Bektaşi Eğitim ve Kültür Vakfı' koyduk. Yargıtay 18.Dairesi bunu da onayladı. Yıllarca süren bu hukuk mücadelesi ortadayken Ankara'da alınan kararı hiddetle kınıyorum.

Bülent GÜNAL



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
PARLAMENTO
DSP   129
MHP   127
ANAP   78
DYP   86
AKP   53
SP   48
TDP   3
BAĞIMSIZ   14
BOŞ   12
TOPLAM   550

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır