kapat
14.02.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Fare aranıyor

Fogg'un e-maillerinin açıklanmasıyla ilgili soruşturma başlatılırken, ifşaatlar sürüyor: Fogg AB yanlıları için "Uyuyan güzeller" karşıtları için "Uyuyan köpekler" demiş
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, İşçi Partisi'nin, AB Türkiye Temsilcisi Karen Fogg'un e-maillerini açıklamasıyla ilgili soruşturma başlattı. Soruşturmanın Fogg'un e-maillerinin açıklanması üzerine yaptığı başvuruyu Dışişleri Bakanlığı'nın Başsavcılığa iletmesi üzerine başladığı bildirildi. İnternet suçları ile ilgili mevzuatta boşluk olduğunu kaydeden Savcılık yetkilileri, özel yazışmaların açıklanmasına hemen engel olunamadığını belirttiler. Yetkililer soruşturma kapsamında öncelikle e-maillerin kimin tarafından ve nasıl ele geçirildiğinin soruşturulacağını ifade ettiler.

MİT: İLGİMİZ YOK
MİT, Fogg'un e-mail mesajlarının elde edilmesi ile ilgili hiçbir ilişkisinin olmadığını açıkladı. MİT Müsteşarlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, bazı basın-yayın organlarında, Fogg'un e-maillerinin teminine yönelik MİT'i hedef alan değerlendirmelerin yapıldığı anımsatılarak MİT'in Teşkilat Kanunu'ndaki yetki ve sorumlulukları dışına çıkmasının mümkün olmadığı kaydedildi. Açıklamada "Bazı yazarların "MİT içinde bir grup" gibi ibareler kullanıldığı görülmektedir. MİT'in bugünkü yönetimince uygulanmakta olan prensipler, yönetim tarzı, disiplin ve oto kontrol sistemleri, bu tip grupların oluşmasına ve etkili olmasına hiçbir şekilde imkan tanımamaktadır" denildi. Açıklamada, Periçek'in sahibi olduğu Aydınlık dergisi ve yöneticilerine MİT Müsteşarlığı ve çalışanları tarafından 10 ayrı dava açıldığı belirtildi.

TÜRK: 1-3 YIL HAPİS
Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk ise 1994'de TCK'ya bilgisayarla ilgili suçların girdiğini belirterek bunların "virüs ve hacker"larla ilgili olduğunu söyledi. Türk, "Bugünün ihtiyaçlarına uygun daha kapsamlı bir düzenlemeyi yeni TCK ile ayrıca getiriyoruz. Ama şu anda TCK'nın 525. maddesinin a, b, c ve d fıkralarında bilişim alanındaki suçlar cezalandırılıyor. Bilgisayar ortamında yapılan tecavüzlere halen ceza var. Bir programı bir veriyi hukuka aykırı şekilde ele geçirene 1-3 yıl arasında hapis cezası var. Bilgileri başkasına aktaran çoğaltan yayanlara da aynı oranda ceza var" diye konuştu.

İnternet Üst Kurulu Başkanı Doç. Mustafa Akgül ise internet suçları konusunda kısa vadede hukuki çerçeve oluşturmanın zor olduğunu belirterek "AB'nin Siber Suçlar Konvansiyonu'nu imzalamak ve burada belirtilen esasları yasalara sokmak lazım" diye konuştu.

CEM: ÇOK ÇİRKİN SUÇ
Dışişleri Bakanı İsmail Cem de, "Maalesef, modern dünyanın en çirkin suçların birisi bu. FBI gibi bazı kuruluşlara yönelik olarak bile bu suçlar işleniyor. Elbette bu suça karşı elimizden geleni yapmak lazım. Ama Büyükelçi'nin 'istenmeyen adam' ilan edilmesi falan söz konusu değil" dedi.

Dün Türkiye'ye gelen AB'nin genişlemeden sorumlu üyesi Günter Verheugen, Karen Fogg olayını bir kriz olarak görmediğini belirterek "Bu bir kriminal saldırıdır" dedi.

ECEVİT'İN 'PEMBE DİZİ'Sİ
Bu arada İP Genel Başkan Yardımcısı Hasan Yalçın, dün, Fogg'un 24 Ocak 2002 tarihli bir e-mailde "kışkırtılıp harekete geçirilecek uyuyan güzellerden" bahsettiğini belirterek "uyuyan güzellerin" AB yanlısı Türkiye düşmanı güçler olduğunu iddia etti.

Yalçın, 8 Ocak 2002 tarihli bir e-mailde ise Türkiye'de kurulması düşünülen Avrupa Üniversitesi'nden söz ederken "Daha fazlasını bulup çıkarmaya uğraşabiliriz, fakat ben uyuyan köpeklerin yatmasını tercih ederim" ifadesini kullandığını belirterek "uyuyan köpekler" sözüyle AB karşıtı "Türkiye'nin ulusal güçlerinin" kastedildiğini öne sürdü.

Yalçın, Fogg'un 9 Kasım 2001 tarihli bir e-mailiyle "pembe dizi"den söz ettiğini, bu pembe dizinin de "Başbakan Bülent Ecevit'in aşağı inmesini" kastettiğini iddia etti.

Kemal GÖKTAŞ



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
PARLAMENTO
DSP   129
MHP   127
ANAP   78
DYP   86
AKP   53
SP   48
TDP   3
BAĞIMSIZ   14
BOŞ   12
TOPLAM   550

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır