kapat
14.02.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Irak operasyonu ekonomiyi sarsmaz

Merkez Bankası Başkanı Serdengeçti, Irak'a yapılacak olası bir operasyonda ekonomiyi kontrol altında tutacak kriz senaryolarının hazır olduğunu söyledi. Başbakan Ecevit, Türkiye'ye rağmen Irak'a operasyon yapılmasının çok zor olduğunu belirterek, "Ekonomimize zarar gelmeyeceğini umuyorum" dedi
Başbakan Bülent Ecevit ile Devlet Bakanı Kemal Derviş, olası Irak Operasyonu'nun etkileri konusunda görüş ayrılığına düştü. Yabancı basının Irak konusu üzerinde hiç durmadığını, buna karşılık Türk basını tarafından fazlasıyla abartıldığını söyleyen Derviş'in sözünü kesen Ecevit, "Tabii öyle olur, ne var onda? Irak, Türkiye'nin komşusu.Türkiye stratejik bir noktada. Olası Irak Operasyonu'ndan batı ülkelerinin göreceği etkiyle Türkiye'nin etkilenmesi aynı oranda olamaz" diye konuştu.

DALGALI KUR AVANTAJ
Bakanlar Kurulu'nun dünkü toplantısında Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, "2002 Yılı Para Politikası" uygulamalarıyla ilgili bir brifing verdi. Brifingin ardından Başbakan Bülent Ecevit ve bakanlar Serdengeçti'ye çeşitli sorular sordu. Ecevit, "Irak'la ilgili gelişmelerin piyasaları olumsuz etkilediği anlaşılıyor. ABD'nin, Irak'a düzenleyeceği bir operasyonun etkileri ne olur?" diye sordu. Serdengeçti de, Merkez Bankası olarak her türlü kriz senaryoları üzerinde önlemlerinin bulunduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Gelişmelerin ne yönde olacağını bilemiyoruz ama siyasi ve askeri gelişmeler ekonomideki bekleyişleri olumsuza döndürebilir. Ama biz, Körfez Krizi sırasında da bu tecrübeyi yaşadık, olumsuzlukları en alt düzeyde tutabiliriz. Etkisi olmaz değil olur ama ekonominin temelleri iyi ve sağlamsa siyasi kararlılık da iyi olursa Irak'la ilgili gelişmelerin ekonomiye etkisi daha hafif olur. Özellikle dalgalı döviz kuru Türkiye ekonomisi açısından önemli bir esneklik aracı."

Daha sonra döviz kurundaki gelişmelere yönelik soruları yanıtlayan Serdengeçti, dalgalı kura geçiş kararının ardından yaşananları, benzeri kararlar alan ülkelerle örneklendirerek şöyle anlattı:

"Kurun dalgalanmaya bırakıldığı bütün ülkelerde 8-10 ay süren hızlı değer artış süreci yaşanıyor. Bu sürecin ardından, milli para nominal olarak değer kazanmaya başlıyor. Sonunda kur dengeye oturuyor."

Merkez Bankası'nın, kura müdahale düşüncesinde olmadığını vurgulayan, kısa vadeli faizi etkin bir araç olarak kullanacağını anlatan Serdengeçti, TL'deki değerlenme sürecini "olağan" diye niteledi ve istikrara gidiş başladığını söyledi.

Ecevit: Irak'a uyarımızı yaptık
Başbakan Ecevit, Irak'a yönelik bir askeri harekatın söz konusu olmaması için ellerinden geleni yapacaklarını açıkladı. Ecevit, "Bölgemizin savaş alanı değil, barış bölgesi olmasını istiyoruz. Türkiye'ye rağmen bir operasyon yapılması çok zor. O bakımdan kaygılı değilim. Ekonomimize zarar gelmeyeceğini umuyorum" dedi.

Ecevit, "Saddam Hüseyin'den aldığınız mektubun sonrasında kaygılı mısınız? ABD ile bu mektubun ardından bir temasınız oldu mu?" sorusuna ise şu cevabı verdi:

"Hayır. Aslında Saddam'ın zihniyetinde, tutumunda şu ana kadar bir değişiklik olmadığı izlenimini vermektedir. Ama biz gereken uyarıyı yapmış olduk. ABD ile de bu konuda bir görüşmede bulunmuş değiliz. Washington ziyaretim sırasında gerek Başkan Bush ve gerek diğer yetkililer Irak'a yönelik olarak herhangi bir harekata geçmeden önce bize danışacakları vaadini verdiler. Biz de sorunların savaşsız çözülmesi için gerekli düşünceleri kendilerine belirteceğiz."

SEKTÖRLER KÖTÜMSER DEĞİL

Başaran Ulusoy (TÜRSAB Başkanı): Turizm sektörü etkilenmez
Daha önceki tecrübelerimle söylüyorum. Bu savaş turizmi etkilemez. Türkiye güvenilir, emniyetli ve sağlam bir ülke. Savaş söylentileri ister istemez turizmcileri olumsuz etkiler. Ancak geçmişte yaşanan Körfez Krizi'ni bile kazasız belasız atlattık. Türkiye'nin şimdi de savaşa gireceğini sanmıyorum.

Kaya Baban (TABGİS Başkanı): Petrol sıkıntısı yaşanmaz
Bu tip müdahaleler her zaman petrol fiyatlarını etkiler. Çünkü dünyadaki stabilite bozulur. Ama Irak'ın petrol satışı sınırlı olduğu için bir savaş anında üretim veya stok erimesinden dolayı problem yaşanmaz. Tamamen tedirginlikten kaynaklanan bir fiyat oynaması olur.

Oğuz Satıcı (TİM Başkanı): İhracat bağlantısı iptal edilmez
Savaş çıkarsa uzun sürmemesini dilemekten başka bir durumumuz yok. O bölgeye olan ihracatımızı tabii ki kötü etkiler. Ama genel anlamda baktığımızda yapılan bağlantıların iptal edilmesi gibi bir durum olmaz. Sadece kapasitelerin düşmesine sebep olur. Bunun da fazla problem olacağını düşünmüyorum.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır