kapat
14.02.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Saddam'ın başına bir bela gelebilir

Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş, "Umarım Irak'a bir operasyon olmaz.
Gelen cevap Saddam'ın hala direndiğini gösteriyor. Başına bir bela gelebilir" dedi. Derviş Türk-Amerikan Derneği'nde düzenlenen toplantıda, ekonomik programdan, 8 yıllık temel eğitim konusununa kadar bir çok konuda değerlendirmede bulundu. Derviş'in İngilizce yaptığı değerlendirmeleri şöyle

KAZANIMLARIMIZ
Kriz sonrasında Türkiye 3 önemli alanda kazanım elde etti. İhracatı yüzde 21 oranında arttı. İkincisi, reform niteliğinde 19 önemli mevzuat değişikliğini tamamladık. Üçüncü olarak Avrupa Birliği'nin önünde artık başımız dik yürüyoruz.

IRAK
Umarım Irak'a bir operasyon olmaz. Sayın Başbakan'la görüştüm. Kendisi Saddam Hüseyin'e bir mektup gönderdi. Ancak Irak'tan gelen cevap Saddam'ın hala direndiğini gösteriyor. Başına bir bela gelebilir. Ortalık yine karışabilir. Körfez Krizi sonrasında son 10 yılda 100 milyar dolar zararımız oluştu. Tam bu hasarı onarmaya başlarken yeni bir sorun yaşamak istemiyoruz.

DOLAR
Basın sözlerimi yanlış aksettiriyor. Ben dolar kuruna ilişkin bir tahminde hiçbir zaman bulunmadım. Hele hele dolar çok düştü, en az bir milyon 400 bin lira olmalı demedim.

DALGALI KUR
Dalgalı kurdan taviz vermeyeceğiz. Piyasada istikrar ortamını ve rekabeti güçlendireceğiz. Bu politika 2-3 yıl kadar devam edecek.

YABANCI YATIRIMCI
Türkiye ekonomide çok iyi bir hava yakaladı. Geçen yıl bana maaş ödeyip ödeyemeyeceğini soran yabancıların kanaatleri değişti. Önümüz çok açık. Avrupa ve Amerika'da yayınlanan gazeteleri tek tek inceliyorum. Yabancı yatırımcıların olumlu değerlendirmeleri var. 'Bana durumunuz ne?' diyor. Türkiye'ye geleceğiz ama yabancı sermaye ile ilgili tek bir birim olsun, bürokrasi azaltılsın diyorlar. Bu amaçla Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu oluşturulmasına ilişkin kararı imzaya açtık.

8 YILLIK EĞİTİM
8 Yıllık eğitim özellikle kızların eğitime katılmasını artıran bir etki gösterdi. Bu da son derece önemli. Toplantıda Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Ersin Onulduran, "21 Şubat 2001 tarihinde ekonomide bir gecede bütün dengeler değişti. Yine böyle bir şeyin olup olmayacağını garanti edebilir misiniz" diye sorunca Bakan Derviş şu karşılığı verdi: "Yarın ne olacağını ben de bilmiyorum. Hem Türk siyaseti hem de uluslararası siyaset konusunda kestirimde bulunmak güç."

DERVİŞ'TEN MESAJLAR
1- Dövizde dalgalı kur en az 2-3 yıl daha devam edecek.

2- Siyasette yarını kestirmek güç, onu ben de bilmiyorum 3- İhracatımız yüzde 21 arttı. Reform gibi 19 mevzuat düzenlemesi yaptık.

4- AB ile İslam dünyası ilişkilerinin geliştirilmesi noktasında önemli bir adım attık

Okan MÜDERRİSOĞLU



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır