kapat
14.02.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Beraate sevindi aydınlara üzüldü

ABD'li düşünür Chomsky'nin Amerikan Müdahaleciliği kitabının yayıncısı Fatih Taş için beraat kararı çıktı.
Ünlü yazar "Aydınlarınızın işi çok zor" dedi. ABD'li düşünür Noam Chomsky'nin kaleme aldığı 'Amerika Müdahaleciliği' adlı kitabı Türkiye'de yayınladığı gerekçesiyle İstanbul 3 No'lu DGM'de yargılanan yayıncı Fatih Taş beraat etti. Duruşmayı kitabın yazarı Chomsky'nin yanı sıra İHD eski Başkanı Akın Birdal, İnsan Hakları İzleme Kurulu Türkiye Temsilcisi Jonathan Sugden ile çok sayıda yabancı basın mensubu izledi ve zaman zaman izdiham yaşandı.

Savunmasında, davaya konu olan kitabın önsözünü kendisinin yazdığını, ancak içindeki yazıların Chomsky'nin kişisel görüşlerini içeren bilimsel nitelikte yazılar olduğunu belirten Taş, beraatini istedi. Sanık avukatları da sadece Taş'ın değil, Chomsky'nin de yargılanmasını talep etti. Ancak mahkeme bu talebi reddetti.

Dava iddianamesini hazırlayan DGM Cumhuriyet Savcısı Bekir Raif Aldemir, bu kez duruşmada farklı bir taleple hakim karşısına çıktı. Aldemir, "Her ne kadar sanık hakkında bölücülük propagandası yapmak suçundan dava açılmışsa da yazıların bütünü incelendiğinde, devletin bölünmez bütünlüğü aleyhine herhangi bir propaganda yapılmasının sözkonusu olmadığı anlaşıldı" dedi ve Taş'ın beraatini talep etti. Mahkeme beraat kararı verdi.

Duruşma sonrası Chomsky, gazetecilere, "Umarım bu karar özgürlük için yeni bir adım olur. Ama aydınlarınızın işi zor" dedi. Yazar, mahkemede bulunmasının kararı etkileyip etkilemediği sorusuna ise "yorum yok" yanıtını verdi.

Bu arada Chomsky ile SP'li Mehmet Bekaroğlu, yazar Abdurrahman Dilipak ve İHD İstanbul Şubesi Başkanı Eren Keskin'le birlikte 'Düşünceye Özgürlük 2001' adlı kitapçığa yayıncı olarak imza attıkları için kendilerini ihbar etti.

Veli SARIBOĞA



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır