
Tarihi cağrı
Antalya'da Türkiye'nin tarihi kent dokusunun korunması konusunda sempozyum düzenleyen Talay, sivil toplum örgütlerinden destek istedi
Kültür Bakanı İstemihan Talay, Türkiye'nin kültür mirası olan tarihi kent dokularının hızlı şehirleşmeyle yok olmasını durdurmak için harekete geçti. Bir Avrupa gezisi sırasında Öger Holding Yönetim Kurulu Başkanı Vural Öger'le konuşurken, Türkiye'nin 2 ulusal değeri olan "Türkçe"yi ve "Tarihi kentleri"ni koruması gerektiği sonucuna varan Talay, Ankara'da Türkçe için düzenlediği sempozyumdan sonra dün de Antalya'da tarihi kent dokularının korunması konusunda bir uluslararası sempozyum topladı.
Talay, kent yöneticileri, turizmciler ve bilim adamlarının katıldığı "Türkiye'de Tarihi Kent Dokularının Korunması ve Geleceğe Taşınması" konulu sempozyumda kültür mirasına sahip çıkılması için seferberlik başlattı. Konuşmasına Türkiye'yi bir açık hava müzesine benzeterek başlayan Talay, "Artık sadece denizi ve güneşi pazarlayarak turizm yapmanın sınırına geldik. Kültür turizmine başlamamız gerekiyor" saptaması yaptı. Talay, kültürel ve tarihi kentsel dokuların korunmasının sadece Bakanlığın ve yerel yönetimlerin gayretiyle mümkün olamayacağını da belirterek, sivil toplum örgütlerinin desteğini istedi.
KENTLEŞME ÖLDÜRÜYOR
Kemer'deki Mirage Park Resort Otel'de düzenlenen sempozyumda konuşan Talay, özellikle 1950'li yıllarda başlayan hızlı kentleşmeyle tarihi kent dokusunun yıkıma uğradığını hatırlatarak, "Bu eski dokunun, geleneklerin ve tarihi mimarinin korunması için çalışılmadı. Şimdi geç de olsa yapılması gerekenleri tartışmak için toplandık. Bu toplantı bilinçlenme toplantısı olduğu gibi alınacak kararlarla bir platform özelliği de taşıyor" dedi.
Talay'ın bu açış konuşmasından sonra toplantıda şu görüşler dile getirildi:
*Avrupa Tarihi Kentler Birliği Başkanı Louis Roppe: Tarihi mirasın ve geleneklerin korunması için uluslararası düzeyde ilişkiler olması gerekir. Bu konuda ülkeler arasında uzman ve bilgi alışverişi yapılmalı.
* Antalya Valisi Ertuğrul Dokuzoğlu: Antalya tarihi ve kültürel değerler açısından zengin bir il. Sınırlarımız içinde 176 antik kent ve ören yeri tespit edildi.
* Öger Tour Yönetim Kurulu Başkanı Vural Öger: Yöreye gelen yabancı turistlerin ulusal kültürü daha iyi öğrenmeleri için Antalya'da bir ''Türk Köyü'' kuralım. Bu köyün planlanmasına katkıda bulunmaya, gerekirse yönetmeye hazırız. Tüm turistik hizmetleri içerecek olan bu Türk Köyü, bir yandan mimarisi ile yurttaşlarımıza da örnek olacak.
Kent tarihi ders oluyor
Tarihi Kentler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Erdoğan Bilenser, ilköğretim okullarında ''Kent ve Kültürel Miras Tarihi'' konusunda ilave eğitim programları başlatılacağını bildirdi. Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte gerçekleştirilecek projenin genç nesillere koruma bilincini aşılamaya yönelik olacağını belirten Bilenser, Tarihi Kentler Birliği'nin koordinatörlüğünde uygulanacak projede, belediyeler, İl Kültür Müdürlükleri, ÇEKÜL ve Mimarlar Odası ile de işbirliği yapılacağını söyledi. Bilenser, ilköğretim okullarında ''Kent ve Kültürel Miras Tarihi'' adıyla konulacak ders programının, 2002-2003 öğretim yılında pilot kentlerde başlatılacağını bildirdi.
Yusuf DALAMAN
|