kapat
10.02.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HIGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

AH BİR GENİŞBANDIMIZ OLSA

'Görüntülü cep ve sabit telefonlar geliyor!' 'Hızlı ve sürekli bağlı Internet erişimi mümkün olacak!' 'Interactive TV ile canınız hangi filmi isterse sipariş edip, anında seyredebileceksiniz!' 'Çölde Sinema Gözlüğü ile film seyretmek hayal olmaktan çıkacak!'

Çok yakında!-1999

Çok yakında!-2000

Çok yakında!-2001

Çok...

Size de bu tür haberlerden fenalık gelmedi mi? Telekom endüstrisi yıllardır doğum sancısı çekiyor ama anlaşılan bebek sanılandan çok daha inatçı.

Yukarıda birkaç örneği verilen, gerçekleştiğinde yaşantımızı oldukça renklendirmesi beklenilen yeni ürünlerin hepsi 'Genişbant' telekomünikasyon şebekelerinin kurulmasını bekliyor. Teknik detaylarını bir yana bırakarak, 'Genişbant' denildiğinde, kablolu veya kablosuz, çok hızlı kişisel dünya bağlantısının kastedildiğini söyleyebiliriz. Şu anda evlerden modemle veya cep telefonundan GPRS ile sağladığımız bağlantı hızı ile, yeterli kalitede görüntü data transferi saatler gerektirdiği için, bu tür uygulamalar pratik olarak mümkün değildir. Kısacası; cep telefonu, bilgisayar ve TV üreticisi elektronik şirketler 'Bize genişbant bir bağlantı verin, tüm hayallerinizi gerçekleştirelim.' derlerken, telekomünikasyon şirketlerinde genişbant şebekeler için gerekli altyapının kurulması konusunda bir kararsızlık var.

UMUDUMUZ BUSH

Peki o zaman, teknoloji açısından her şey hazır olduğu halde, telekom şirketleri genişbanta geçmek için hala ne bekliyorlar? Bunun cevabını, Amerika için, 28 ocak 2002 tarihli Telephony dergisindeki Glenn Bischoff'un yazısında bulabiliriz:

'Amerika, Başkan Bush'un genişbant için düğmeye basmasını, yani tıpkı Kennedy'nin 'Önümüzdeki on yıl içinde aya ayak basalım' diyerek bir ulusal hedef yarattığı gibi, Bush'un da bugünlerde bir konuşmasında genişbantın artık gerçekleşmesi gerektiğini söyleyerek ilgili kuruluşları harekete geçirmesini bekliyor. Çünkü hali hazırda kurulu şebekelerde köklü bi değişiklik anlamına gelen genişbant, büyük bir yatırım gerektiriyor. Bu da ancak, vergi muafiyeti ve kablolu şebekelerdeki kısıtlayıcı kuralların kaldırılması gibi, yapılacak yatırımın riskini şirketler açısından göze alınabilir hale getirecek düzenlemeler ile mümkün olabilir.'

Bu arada, aralarında 3Com, Intel, Cisco ve Microsoft'un da bulunduğu TechNet endüstri grubu, 2010 yılına kadar Amerika'da 100 milyon evin, sıkı durun, 100 Mb/s bağlantıya sahip olmasını sağlayacak ulusal bir politikanın başlatılmasını istiyormuş.

Hadi Bush, bas artık şu düğmeye. Nasıl olsa Amerika'da pişer, bize de düşer.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap


Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır