kapat
10.02.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Asi ve mutsuz prenses sustu

İngiliz Kraliyet ailesinin uçarı, hırçın prensesi Margaret'in,aşk acıları, depresyon,alkol ve hastalıklarla dolu yaşamı dün sabah sona erdi
İngiltere Kraliçesi Elizabeth'in kardeşi Prenses Margaret'in bir masal gibi başlayan ama trajedilerle örülen hayatı dün noktalandı. Hüsranla biten aşkları ve Kraliyet geleneklerine uymayan kişiliğiyle tanınan Prenses, zatürree ve hepatit geçirmiş, akciğerinden kist alınmış, felç yüzünden tekerlekli sandalyeye mahkum olmuş ve görme yeteneğini kaybetmişti. 72 yaşında son nefesini verirken oğlu Lord Linley ve kızı Leydi Sarah başucundaydı.

13'ÜN UĞURSUZLUĞU
21 Ağustos 1930'da Glamis Kalesi'nde dünyaya geldi Margaret... Babası, o dönemde York Dükü'ydü. Nüfus kaydı doğduğu gün çıkarılamadı. Çünkü doğum sertifika sırası 13 numaradaydı. Dük bu numaranın kızına uğursuzluk getirmesinden korkmuştu. Kasabada bir bebek daha olana kadar beklediler ve Margaret'e 14 numaralı sertifika verildi. Hayatının ilk yılları Kraliyet tacının gölgesinden uzakta büyük bir mutluluk içinde geçti. Babası York Dükü Edward, 1936'da tahta geçti ve kral oldu. Kendisinden 4 yaş büyük ablası Elizabeth ise veliaht. Asi, uçarı, hırçın, söz dinlemez bir prensesti. Başına buyruk olmayı seviyordu ve çok güzeldi. Kraliçe'nin atlarıyla ilgilenen Kaptan Peter Townsend ilk aşkı oldu. 1953 yılı haziran ayında Prenses'in saray görevlisi Peter ile evleneceği yolunda haberler yayıldı. Ancak Peter dul bir erkekti. Halk, Margaret'in amcası 8'inci Edward'ı hatırladı hemen. Edward dul aşkı uğruna tahttan feragat etmişti. Peter'la evlenebilmesi için Prenses Margaret'in de aynı şeyi yapması gerekiyordu... Kraliyet Ailesi aynı skandalı ikinci kez yaşamayı göze alamazdı. Dönemin hükümeti, soyluları, kısacası tüm yetkililer seferber oldular. Genç prenses bu baskılara yenildi ve sevdiği adamı terk etmek zorunda kaldı. Bu karardan hayatı boyunca pişmanlık duyacaktı. 6 Mayıs 1960'ta Kraliyet fotoğrafçısı Antony Armstorng-Jones ile evlendi. 1961'de oğulları Linley, 1964'te kızları Sarah dünyaya geldi. Prenses'in Roddy Llewellyn adlı bir bahçıvanla aşk yaşaması bu evliliğin sonu oldu. 1978'de resmen boşandılar. Llewellyn ile ilişkisi de Kraliyet'in kurallarına kurban olunca Margaret kendisini resmi görevlerine verdi.

SİGARA VE ALKOL TUTKUSU
Açılışlara, yardım balolarına koşuşturuyor ama yalnızlığı bir bıçak gibi içini kemiriyordu. Sigara ve alkol en yakın dostlarıydı. Günde 2 paket sigara içiyor, adeta viski ile yıkanıyordu. Sol akciğerinin bir kısmı alındı. Çocukluk yıllarından bu yana çektiği migren ağrıları gittikçe şiddetleniyordu. Ağır gribin ardından hepatite yakalandı. 1993'te zatürree nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Halktan binlerce mektup geldi: "Sigarayı bırakın, aramıza dönün Prenses." Ertesi yıl ağır bir depresyon geçirdiği, hastalıklarının ruhsal sorunlardan kaynaklandığı yolunda haberler çıktı. Sonra saraydan bir açıklama geldi: Prenses Margaret felç geçirdi. Mart 2001'de ikinci felç Prenses'in sol tarafını vurdu. Felcin etkisiyle gözleri kör oldu. 72'inci doğum gününden sonra rahatsızlıkları iyice arttı. Ve önceki gece kaldırıldığı hastanede trajik yaşamı son buldu.

Kraliyet Ailesi'nin 'kara koyunu'ydu
O Kraliyet'in 'arızalı' kızıydı. Prenses Margaret'in ruhu, zevkleri Kraliyet Ailesi'nin gelenekleriyle bir türlü örtüşmedi. Bir aristokrat gibi davranmıyordu, başına buyruktu ve eğlenmeyi seviyordu. Ailesinin düzenlediği av partilerinden hep nefret etti. 19 yaşındayken ilk kez kamu önünde sigara içerken görüldü. Ve o gün elinde görülen uzun sigaralığı, hayatı boyunca simgesi haline geldi. Ünlü şarkıcıları taklit etmeye bayılırdı. Amerikan Büyükelçiliği'nin verdiği bir partide arkadaşlarıyla birlikte can-can dansı yapması olay oldu. Aşkları devlet sorunu haline geldi. Ona Kraliyet Ailesi'nin "kara koyunu" diyorlardı. Bir süre Karayipler'e kapandı. İyice ihtiyarladıktan sonra ise kendini kraliyet görevlerine verdi. 1997'de Channel 4 için çekilen Bir Prenses'in Portresi adlı belgesel Margaret'in yaşamını konu alıyordu. Burada kendisinin erkek avcısı, bencil, kaba ve kırıcı biri olarak anlatılması Prenses'i derinden yaralamıştı.

2 yılda çöktü
Geçen Ağustos'ta Ana Kraliçe'nin 101'inci doğum günü kutlamalarına katıldığında ise tekerlekli sandalyedeydi Prenses Margaret. Bir kolu askıda, ayağı sarılıydı. Kördü ve kocaman siyah gözlükler takıyordu. Yüzü ilaçlar nedeniyle şişmişti. 72 yaşındaydı ama 101 yaşındaki annesi ve 100 yaşındaki teyzesinden daha hasta ve yaşlı görünüyordu. İki yılda çökmüştü.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır