İspanya'dan gelen büyük yorumcu
Dünyada her gün binlerce konser yapılıyor ama bunlardan ancak pek azı, armoni ve melodi yoğunlaşmasının yarattığı müzik sarhoşluğuna dönüşebiliyor.
İstanbul, cumartesi akşamı böyle ender müzikal deneyimlerinden birini yaşadı.
İş Sanat salonunda verilen Maria Del Mar Bonet konseri, insanın hayatında unutamayacağı müzikal hazlar taşıyan ve salt sanat gücüyle tüylerinizi ürperten bir performansa dönüştü.
Sahnede güzel, sesini enstrüman gibi kullanan bir kadın ve dört müzisyen vardı.
İşte bu beş kişinin yarattığı müzik mucizesine tanık olduk.
Sanatta en zor şey, yalınlıktan heyecan yaratabilmektir.
Bazen yüz kişilik orkestralar kılınızı kıpırdatmaz; ya da bir filmde yer alan bin figüranlı sahneler hiçbir etki yaratmaz üstünüzde; bazen de yalınlıktan bir mucize doğar.
Maria Del Mar Bonet, kimseyi kandırmadan, coşturucu ses ve ışık efektlerine başvurmadan bu heyecanı yaratmayı bilen ender sanatçılardan.
Sahnede, dansetmeden ama bedeninin ufacık hareketleriyle seyirciyi dalgalandırmayı başaran bir tavırla duruyor.
Barcelona'daki Kral Meydanı'nda altı konser verdiğimiz bu olağanüstü sanatçının sesinden kendi bestelerimi dinlemek de apayrı bir zevkti elbette.
***
Oktay Akbal'ın ünlü cümlesi "Önce Ekmekler Bozuldu" idi ama; galiba ekmeklerden de önce müzik bozuluyor.
Maria Del Mar Bonet konserini herkesin izlemesini dilerdim: Müzikte nerelere sürüklendiğimizin, kulaklarımızdaki bozulmanın ve müzik zevkimizdeki çürümenin farkına varılabilmesi için.
Çünkü bu ülkede en beklemediğiniz insanların bile kulakları bozuldu, dejenere oldu, zevkini kaybetti.
Bir ülkede radyolar, televizyonlar, lokantalar, müzikholler, barlar, meyhaneler binlerce saat kötü müzik yayınlarsa, bu durum kaçınılmaz olur.
Peki nedir kötü müzik?
Bunun bir ölçüsü var mı?
Elbette var.
Hangi türde olursa olsun; eğer bir müzik insanın ruhunu yüceltmiyor, tam tersine aşağı çekiyorsa; topluma kabalık, şiddet ve bayağılık aşılıyorsa, o kötü müziktir.
Mesela hiçbir halk müziğinde, yukarıda saydığım kötü unsurları bulamazsınız.
Ama Türkiye'de "önce müziğin bozulduğu"nu ve ülkedeki insani değerler çürümesinin temelinde bu olgunun yattığını anlatmak mümkün değil.
Çünkü Ortega Y Gasset diyor ki "Hiçbir şey kitle kültüründeki yozlaşma kadar bulaşıcı değildir."
|