kapat
05.02.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Uyum donduruldu

MHP ile ANAP arasında çıkan 159 ve 312'nci maddeler tartışmasını önlemek için hükümet uyum yasa tasarısını zamana yayma kararı aldı
Koalisyonun iki ortağı MHP ve ANAP arasında tartışmaya yolaçan TCK'nın 312. ve 159. maddelerinde değişiklik öngören uyum yasa tasarısı, MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin sert çıkışıyla yükselen tansiyonu düşürmek için geçici olarak donduruldu. Bu arada ortaklar arasındaki temaslar sonucunda ortaya çıkacak uzlaşma metni, liderler zirvesinde son şeklini alacak. Uyum yasalarının Avrupa Birliği'ne verilen söz gereği 19 Mart'a kadar mutlaka çıkarılması planlanıyor.

Siyasi gerginliğe yol açan tasarıdaki 312. ve 159. maddelerdeki değişiklik önerilerinin mimarı Prof. Dr. Sulhi Dönmezer ise tasarının özünü değiştirmeyecek değişiklik önerilerini SABAH aracılığıyla açıkladı ve uzlaşma için koalisyon ortaklarına yol gösterdi. Dönmezer'in yeni önerileri, görüş ayrılığına düşen MHP ve ANAP'ın karşılıklı fedakarlığını gerektirirken, Başbakan Bülent Ecevit'in önerileriyle örtüşüyor.

DÖNMEZER'İN ÖNERİLERİ
Dönmezer, tasarı ile suçun hukuken somutlaştırıldığını anlattı ve bu çerçevede "kin ve husumete tahrik" suçunun oluşabilmesini, "kamu düzenini bozma olasılığına" bağlandığını anlattı. "Mevcut yasada 'kamu düzenini bozma olasılığını bozma' ifadesi olmadığı için hakimin takdir yetkisi çok genişti, bu ifadeyle suç somutlaştırıldı" diyen Dönmezer, Başbakan Ecevit ve ANAP'ın önerdiği gibi bu cümledeki "olasılık" ifadesinin "olanak", "derece", "tehlike" gibi herhangi bir kelimeyle değiştirilmesinin tasarının özünü değiştirmeyeceğini belirterek, "Burada önemli olan, suç oluşumunun kamu düzenini bozma şartına bağlanmasıdır. Olasılık yerine istediğiniz kelimeyi koyabilirsiniz. Bu kelimeye neden taktılar anlamıyorum, duydukça gülüyorum" diye konuştu. Tasarıdaki "Türklüğü" ifadesinin "Türk kimliği" olarak değiştirilmesine ise karşı çıkan Dönmezer, "Türklük bir üst kimliktir, insanları birleştiren ortak kavramdır, Türk kimliği bunu karşılamaz. Bu düzenlemeyle Türklüğe hakaret de ceza kapsamına alınmıştır" dedi.

Dönmezer, "Halkın bir kısmını aşağılayıcı ve insan onurunu zedeleyecek şekilde tahkir etmek" cümlesindeki "halkın bir kısmını" ifadesinin "bir sosyal grup" olarak değiştirilebileceğini anlattı. Dönmezer, bu madde üzerindeki tartışmalara da şöyle açıklık getirdi: "Bu fıkra, Alman Ceza Yasası'ndan alınmıştır. Ancak Türkiye'de yanlış yorumladılar. Bu fıkra değiştirilmeden çıksa bile öyle birisine 'kıro', 'muhallebi çocuğu' dendiği için veya Karadeniz fıkrası anlattığı için ceza verilemez, bu konu ancak hakaret davası konusu olur. Ama yine de tereddütleri varsa, istiyorlarsa 'bir sosyal grup' ifadesini kullanabilirler."

ECEVİT: BU HAFTA ÇIKMALI
Başbakan Bülent Ecevit, dün düzenlediği basın toplantısında yeni demokrasi paketi için liderlerin tekrar bir araya gelip gelmeyeceğinin sorulması üzerine "Zaten her zaman bir aradayız. Kamuoyundaki eleştirileri ve beklentileri de göz önünde tutarak yeni değerlendirmeler yapacağız. Bunların bu hafta içinde sonuçlanması bence yararlı olacak" dedi.

Şamil TAYYAR



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
PARLAMENTO
DSP   130
MHP   127
ANAP   79
DYP   85
AKP   53
SP   48
BAĞIMSIZ   16
BOŞ   12
TOPLAM   550

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır