
ÖİB'ye 3 yıl süre verildi
Yeni yasa tasarısına göre Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, 3 yıl içinde elindeki KİT'lerin satışını tamamlayamazsa lağvedilecek
Özelleştirmede yeni bir dönem başlıyor. Özelleştirmeden Sorumlu Devlet Bakanı Yılmaz Karakoyunlu, "Yeni bir kanun tasarısı hazırlandı. Önce Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nı (ÖİB) özelleştireceğiz. Kurum 3 yıl içinde işini bitiremezse lağvedilecek" dedi. Mevcut kanunun ihtiyaca cevap veremediğini belirten Karakoyunlu, değişimin IMF istediği değil ülkenin beklentisi olduğunu söyledi. Tasarı konusunda Bakanlar Kurulu'na da bilgi veren Karakoyunlu, şunları söyledi:
* ÖİB'nin ömrü 3 yılla sınırlı olacak. 3 yıl içinde özelleştirme tamamlanamazsa, İdare lağvedilecek. Personeli, Başbakanlık emrine verilecek. Kurumlar, eskiden bağlı olduğu bakanlıkla irtibatlandırılarak, kendi özelleştirmelerini tamamlamaları bir takvime bağlanacak.
* Kuruluşların, özelleştirme kapsamına alınması veya kapsamdan çıkarılmasında karar organı Bakanlar Kurulu olacak.
* ÖİB ve Özelleştirme Yüksek Kurulu kaldırılacak ve bunun yerine 'Özelleştirme Kurumu' oluşturulacak. Özelleştirme Kurumu, Kurul, Bakanlık ve hizmet birimlerinden oluşacak.
* Özelleştirme Kurumu, 7 üyeden oluşacak. Görev süresi üç yılla sınırlı üyeleri Bakanlar Kurulu atayacak. Üyelerin yeniden seçilme imkânları olmayacak.
* Kurumun hesap ve işlemlerinin denetlenmesi görevi Yüksek Denetleme Kurulu'ndan alınarak Sayıştay'a verilecek.
* Özelleştirme Kurulu Başkan ve üyeleri ile Özelleştirme Kurumu personeli, özelleştirme kapsamındaki kuruluşlar ile bunların iştiraklerinde yönetim kurulu başkanı, üye veya denetçi olamayacak.
* Özelleştirme kapsamındaki kuruluşlarda çalışan personelin iş kaybı tazminatı alma süreleri uzatılacak.
* Özelleştirme kapsamındaki kuruluşlarda çalışanlardan Emekli Sandığı'na tabi olanlar, iki ay içinde emekli olmaları halinde yüzde 30 daha fazla ikramiye alacak. İş Kanunu'na tabi personele ise kıdem tazminatının yüzde 10'u kadar ek ödeme yapılacak.
* Yerel yönetimler ve katma bütçeli kuruluşlar, kendi özelleştirmelerini kendileri yapacak.
* İmar, Kıyı, Orman ve Tapu Kanunları'nda, Anayasa'ya aykırı olmayacak özelleştirmeyi hızlandırıcı düzenleme yapılacak.
Okan MÜDERRİSOĞLUt
|