
16.2 milyar $'lık krediye IMF'den onay
9 milyar dolar serbest bırakıldı
IMF İcra Komitesi, 3 yıllık yeni stand-by anlaşmasını onayladı. IMF'den yapılan açıklamada "Türk hükümeti tarafından desteklenen ekonomik programa ilişkin 2002-2004 yılını kapsayan dönemde 16.2 milyar tutarındaki 3 yıllık standby anlaşması onaylandı. Bu karar Türkiye'nin IMF'den hemen 9 milyar dolar çekebilmesine imkân tanıyacak" denildi. Kredinin takvimi şöyle:
* 2002'de 14 milyar dolar verilecek. 2003 ve 2004'de 1'er milyar dolar gelecek.
* 2002 için ayrılan 14 milyar doların, 10 milyarı yeni stand by kapsamında, 4 milyarı ise önceki program taksidinden oluşuyor.
NET 3.2 MİLYAR $ GELECEK
* 14 milyar doların ilk etapta 9 milyar doları serbest bırakılacak.
* 9 milyar doların, 5.8 milyar dolar Kasım 2000 Krizi'nde alınan kısa vadeli ve yüksek faizli Ek Rezerv kolaylığı kredisinin geri ödemesi için kullanılacak. Dolayısıyla Türkiye'ye net 3.2 milyar dolar nakit girecek.
* Kalan 5 milyar dolar ise Mart, Mayıs ile Ağustos ve Kasım'da performans kriterlerinin gerçekleştirilmesine bağlı olarak aktarılacak.
IMF Başkanı: Cesur programı onayladık
Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Horst Köhler, Türkiye'nin uyguladığı ekonomik programın başarılı olduğunu söyledi. Köhler "Yeni anlaşmanın onaylanması, Türkiye'nin cesur ve kapsamlı ekonomik reform programını geliştirme ve uygulamadaki başarısının, uluslararası toplum tarafından tanınmasıdır" dedi. IMF toplantısından sonra bir açıklama yapan Köhler özetle şunları söyledi: "İlerleme etkileyici.Türk yetkililer, ülkenin ekonomik ve finansal iyileşmesi için ne gerekiyorsa yapmaya hazır. IMF, Türkiye'nin gerçekten sahiplendiği programını desteklemeye devam ediyor."
dGördüklerimden çok etkilendim
Türkiye'nin ele alındığı toplantıda konuşan ve geçtiğimiz günlerde temaslarda bulunmak üzere Türkiye'ye gelen ABD Hazine Müsteşarı John Taylor da Türkiye'de gerçekleştirilen reformların çok etkileyici olduğunu vurguladı.
Taylor, "Türkiye'de gördüklerimden çok etkilendim" diye konuştu. Özelleştirme çabalarına hız verilmesi tavsiyesinde de bulunan Taylor, bu sayede daha fazla yabancı yatırımcının Türkiye'ye çekileceğine işaret etti. Taylor, "Türkiye'nin daha iyi bir vergi yasasına ihtiyacı olduğunun da altını çizdi. Toplantıyı yöneten Prof. Victor Halberstadt ise kapanış konuşmasında, ''Türkiye'nin iyi bir rüzgar yakaladığını'' vurguladı ve ''Türkiye'ye çok gelir giderim; hiç bu kadar iyimser bir hava görmedim'' dedi. Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti ise 2002 içinde enflasyonun yüzde 35'lerde tutulacağını, 3 yıl sonra da tek rakamlı düzeye indirileceğini sözlerine ekledi.
|