Böbrek tümörüne radyo dalgası
Ameliyat olamayan veya ameliyat olmak istemeyen hastalarda ayakta tedavi şeklinde uygulanabilen teknik, röntgen cihazı ve ucu elektrod yüklü bir iğne ile uygulandı. Cleveland Üniversitesi'nde yapılan araştırmada, deneklere, uygulama sırasında hafif teskin edici ilaçlar kullandırıldı.
Tüm Metin
Euro elimizi kaşındıracak!
Cilt sağlığı uzmanları, 1 ve 2 euroluk madeni paraların bileşiminde normalden 30-40 kat daha fazla nikel bulunduğunu bildirdiler. Nikel fazlalığı hassas ciltli insanlar ve çocuklarda kaşıntı, egzama ve cilt tahrişine yol açıyor
Tüm Metin
Kansere karşı ümit veren iki gelişme
"Lumpectomy" adı verilen tedavi hafif lokal anesteziyle uygulanıyor. Tümör alındıktan sonra göğüse pinpon topu büyüklüğünde bir metal top yerleştiriliyor. Bu top, tümörün çıkarıldığı bölgeye 20 dakika süreyle iyonize edilmiş radyasyon veriyor. Klinik deneyleri süren tedavi, radyasyon tedavisine gerek bırakmayacak.
Tüm Metin
Müjde, utangaçlığa karşı ilâç bulundu!
Sosyal ortamlarda çekingen kalan ya da müstakbel kayınvalidesiyle tanışmaya giderken müthiş bir heyecan ve utangaçlığa kapılan kişilerin yaygın olduğuna dikkati çeken bilimadamları, Escitalopram'ın bu tür duyguları ortadan kaldırdığı gibi, diğer pek çok ilâcın yol açtığı sarhoşluk benzeri duruma da yol açmadığıni belirtti.
Tüm Metin
Bilimadamları kolon kanserine galip geldi
John Hopkins Enstitüsü Sidney Kimmel Comprehensive Kanser Merkezi'nde yapılan araştırmada, oksijensiz ortamda çoğalabilen "Clostridium novyi" (C.novyi) bakterileri ile kemoterapi bir arada kullanıldı. Kanser tümörlerinin bulunduğu bölgede meydana gelen oksijen eksikliği nedeniyle tümörlerin kemoterapiye karşı direnç kazandıkları ve kanserin ölümcül etkisini artırdıkları biliniyor.
Tüm Metin
Sağlık Bakanı Durmuş: Kopyalanmak istemem!
Durmuş, törende yaptığı konuşmada çocuk felci hastalığının Türkiye'de 3 yıldır görülmediğine dikkat çekerek, bakanlığın bu konuda canla başla çalıştığını kaydetti. Sağlık Bakanı Durmuş, gazetecilerden gelen soruları da yanıtladı. Bu sorulardan biri hayli ilginçti: "Türkiye'de insan klonlansa bir kopyanız olsun ister miydiniz?" Sağlık Bakanı Durmuş, soruyu "Benim kopyama gerek yok. Ben tek bir örneğim" diye yanıtladı.
Tüm Metin
Kopyalayıp öldürdüler!
Tıpta bir dönüm noktası oluşturan çalışmada bilimadamları bir ilki gerçekleştirerek sperm kullanmadan insan embriyosu üretmeyi ve bunu belirli bir süre yaşatmayı başardı. İlk kopya embriyo yaratıldıktan 5 gün sonra bilimadamları tarafından imha edildi ancak bu çalışma sayesinde insan kopyalamasının da önü açılmış oldu. Elde edilen embriyoların büyük bölümü çalışmanın başında öldü.
Tüm Metin
ABD'de embriyo kopyalandı
Massachusetts eyaleti Worcester kentinde çalışan Advanced Cell Technology adlı şirket, amaçlarının kopya insan üretmek değil, çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılabilen kök hücre üretmek olduğunu açıkladı. Tıp biliminde dönüm noktası oluşturan çalışma için bir yumurta hücresi ve bir deri hücresi...
Tüm Metin
Gizli strese dikkat!
Amerikalı ve İngiliz doktorlar uzun süre farkedilmeyen ve önlem alınmayan stresin son derece ciddi sağlık problemlerine yol açabileceğinin altını çiziyor. İşte gizli stresin vücudumuzdaki 10 belirtisi: Aşırı yemek: İngiliz beslenme uzmanı Alan Hunter, "Stres vücudun her yerine baskı uygular. Eğer kişide...
Tüm Metin
Zayıflama uğruna saçınızdan olmayın
Kadınlar estetik kaygılarla rastgele diyet uyguluyor. Yani aslında kötü besleniyorlar. Bunun sonu cunda saçları dökülüyor, ciltleri sağlıksız oluyor. Yanlış diyet sonucu insanlar saçlar için gereken demir, çinko ve B12 vitaminini alamıyor. Merkezimize son zamanlarda o kadar çok kişi başvurmaya başladı ki...
Tüm Metin
Düzensiz aybaşı şeker belirtisi
ABD'deki "Brighaman and Women's" hastanesinde yapılan araştırmada, normal olmayan adet görmenin, metabolizmada düzensizlik yarattığı bunun da ensüline karşı direnci artırdığı belirlendi. Ensülin direncinin de vücuttaki şeker artışını ve şeker hastalığını körüklediği biliniyor.
Tüm Metin
Eğitimli kadının kalbi daha sağlam
Menopozu geride bırakan 308 kadının, birkaç yıl süreyle, damarlarındaki kireçlenme ve kalsiyum oluşumu ölçüldü. Yüksek öğrenim gören kadınların damarlarındaki kireçlenmenin, lise mezunu kadınlara göre daha az olduğu belirlendi. Uzmanlar, eğitimli kadınların ekonomik durumunun...
Tüm Metin
Bant olmadan asla!
Johnson & Johnson firmasının ürettiği bu bant sayesinde artık doğum kontrolü yapmak daha kolay olacak. Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi'nden onay alan "Ortho Evra" adlı bu bant deriye yapıştırılıyor ve hamile kalmayı önleyen hormonların hızla kan dolaşımına karışmasını sağlıyor.
Tüm Metin
10 aşamada stresinizi atın
Doğru nefes almayı öğrenmelisiniz. Doğru nefes, ağır, derin ve sessiz olmalıdır. Nefes verirken gerginliğinizin kaybolup, vücudunuzun gevşediğini ve rahatladığınızı hissedin. Nefesi burundan alıp, ağızdan verin.Günde 10-15 dakikalık düzenli fiziksel egzersiz stresinizi atar.
Tüm Metin
7 soruda grip aşısı
İlaçla 7 günde, ilaçsız 1 haftada geçer... Gribi bu sözlerle hep hafife aldık, ama grip her yıl milyonlarca insanın hayatını tehdit etti. Uzmanlar ise tek çözüm yolu gösterdi: Aşı! Peki ne zaman, nasıl aşı olmamız gerektiğini biliyor muyduk? İşte Koşuyolu Kalp Eğitim ve Araştırma Hastanesi...
Tüm Metin
Liseli gençler cinsellik cahili çıktı
Türk Eczacılar Birliği, Hacettepe AIDS Tedavi ve Araştırma Merkezi ve Çankaya Belediyesi işbirliği ile bir yıl önce açılan Cinsel Sağlık Eğitim Danışma Merkezi'nin Milli Eğitim Bakanlığı ile ortaklaşa yaptığı çalışma ile liselerde 'Cinsellik ve AIDS' konularında dersler veriliyor. Çalışmada gençler uzmanlara en merak ettiklere soruları yönelttiler.
Tüm Metin
AIDS hızla artıyor
Hasta ve taşıyıcı bu kişilerden bin 20'sinin TC uyruklu olduğunu belirten Durmuş, hastalığın belirtilerinin 10 yıl içinde ortaya çıktığına dikkat çekti. Sağlık Bakanlığı verilerine göre, 1985'te bakanlığa 2 vaka bildirilirken, yapılan bildirimler her geçen yıl arttı. 1986'da 5, 1990'da 33, 1993'te 74, 1995'te 91, 1997'de 143 bildirim yapıldı.
Tüm Metin
Doğum kontrol hapı 50 yaşında
Bulan da Avusturya asıllı Amerikalı kimyacı Carl Djerassi'ydi. 1923'te Viyana'da doğan Djerassi, eğitimini ABD üniversitelerinde tamamladıktan sonra Meksika'nın başkenti Mexico City'deki Syntex firmasında çalışmaya başladı. Buluşunu da işte burada gerçekleştirdi. Daha sonra ABD'ye dönen Prof. Djerassi, hala Stanford Üniversitesi'nde çalışıyor.
Tüm Metin
Alkol ve sigaradan Ramazan'da kurtulun
Yeşilay Derneği Başkanı Selahattin Kaptanağası, Ramazan ayının, içki ve sigara gibi kötü alışkanlıklardan kurtulmak için önemli bir fırsat olarak değerlendirilebileceğini açıkladı. Selahattin Kaptanağası kişilerin, tedaviyle vazgeçmeye çalıştıkları alkol ve sigaradan, Ramazan ayında bir süre için de olsa uzaklaştıklarını ifade ederek...
Tüm Metin
Sıkıntı spermlerin kökünü kurutuyor!
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Şatıroğlu, yaşam biçimi, giyim-kuşam, stres nedeniyle, erkeklerin sperm sayılarının giderek düştüğünü belirterek, ''Erkekler, üretkenliklerini devam ettirmek istiyorlarsa daha düşük ağlı, daha bol pantolonları tercih etsin...
Tüm Metin
Orucu sağlıklı insanlar tutmalı
Ramazan ayının gelmesiyle başlayan iftar heyecanının insan sağlığı üzerinde hayal kırıklıkları yaratabileceğini söyleyen uzmanlar, "Oruç tutuyoruz diye kendinize işkence yapmayın. Sağlıklı beslenmenin kurallarını unutmayın. Bir ayda bir şey olmaz düşüncesini aklınızdan çıkartın" diyor.
Tüm Metin
Kısa kısa kısa
Araştırmalar stresle ortaya çıkan şiddetli depresyon rahatsızlıkları ve yazı okuyamama hastalığına (dylexia) karşı en iyi doğal ilacın balık olduğunu ortaya koydu. Bilim adamları, balığın sağladığı yağların özellikle kış aylarında hem çok yararlı olduğunu hem de beynin fonksiyonları için çok gerekli olduğunu ortaya çıkardı.
Tüm Metin
Akıllı bombayla kansere son!
Kanser tedavisinde farklı bir buluş geliştirildi: Akıllı bomba... Ünlü bilim dergisi "Science"da yer alan habere göre, mikroskobik büyüklükteki bir yüzük içinde vücuda enjekte edilen bir izotop atomu, kanser hücrelerini bulup işgal ediyor ve radyasyonla öldürüyor.
Tüm Metin
Görme engelliler de ilâçları tanıyabilecek
En önemlisi ilâç kutularının üzerindeki dozajı gösteren yazılar da Braille alfabesine göre hazırlandı. Yani artık körler bir başkasının yardımına ihtiyaç duymadan ilâçlarını kullanabilecek. Altı Nokta Körler Rehabilitasyon Merkezi ile ortak çalışma sonucu başlatılan uygulama, yüksek tansiyon için kullanılan Sinopryl, Sinoretik ve Amlodis
Tüm Metin
Genç kadın strese daha dayanıklı
Stres sırasında erkekte kortizol hormonunun yüksek oranda salgılandığını belirten uzmanlar, bunun erkekteki konuşma mekanizmasını etkilediğini ve stres sırasında genç erkeğin, stres içindeki genç kadından daha az kelime üretebildiğini belirledi.
Tüm Metin
Sarmısak aspirin gibi
Kanada'nın Toronto Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmada, sarmısağın, sıtma hastalığında olduğu gibi kanserle savaşta da önemli rol oynadığı saptandı. Sarmısağın içinde bulunan bileşimlerin sıtmada enfeksiyon oluşmasını önlediği biliniyordu. Sarmısakta bulunan bileşimlerin kanserle savaşta ortaya konulan
Tüm Metin
Ispanak bunamaya engel
Belli bir süre düzenli olarak farelere ıspanak yediren doktorlar, bu maddenin yaşlanmanın getirdiği hafıza kaybını engellediğini ortaya çıkardı. Fareleri iki gruba ayıran uzmanlar, bir gruba hiç ıspanak vermezken, diğer gruba aldıkları gıdanın yüzde ikisi kadar ıspanak yedirdiler.
Tüm Metin
İnsüline 'çare' arandı
Devlet ve Sivil Toplum Kuruluşlarının Rolü" konulu panelde konuşan Prof. Dr. Yılmaz, bir hastaya sürekli olarak insülin verilmesi durumunda, diyabet nedeniyle oluşması olası böbrek yetersizliğinin 30-40 yıl geri atacağını kaydetti.
Tüm Metin
Kısa bacaklılar kalpten gidiyor
Kısa bacaklı erkekler sadece tipten değil, kalpten de kaybediyor. Galler'de yapılan bir araştırma, kısa bacaklı erkeklerin kalp ve şeker hastalıklarına daha kolay yakalandığını ortaya çıkardı. Journal of Epidemiology adlı dergide yer alan araştırmaya göre, kısa bacaklı erkeklerin kanındaki yağ ve kan pıhtı zerrecikleri daha yaygın oluyor. Bu nedenle kalp hastalıklarına yakalanma riskleri artıyor.
Tüm Metin
Yalancının mumu MR'la sönecek
Bundan böyle yalanı MR'lar yakalayacak. Pensilvanya Üniversitesi doktorları yalan söyleyen bir kişinin beynindeki hareketlilikten yola çıkarak, MR cihazlarının yalan makinesi gibi kullanılabileceğini öne sürdü. Dr. Daniel Langleben, yalan söyleyen 18 deneğin beyin hareketlerini gözledi...
Tüm Metin
Güzel kadın uyuşturur!
ABD'nin köklü bilim kurumu Massachusetts Institute of Technology bünyesinde yapılan araştırmada, güzel bir kadın gören erkek beyninin, yemek yedikten ya da ''uyuşturucu kullandıktan sonra'' alınan hazla aynı doğrultuda bir haz aldığı bildirildi.
Tüm Metin
Kanseri ikinci kez yenecek mi?
Beyninde tümör bulunan sanatçı Staten İsland Üniversite hastanesi onkoloji uzmanı Gil Lederman tarafından tedavi ediliyor. Lederman'ın, Harrison'a yeni geliştirilen bir teknik uyguladığı bildirildi.
Tüm Metin
Uzmanlardan göz tümörü uyarısı
Kanser konusunun tüm detaylarıyla masaya yatırıldığı Kongrenin son gününde göz hastalıkları tartışıldı. Kapanış otururumunun başkanlığını Prof.Dr. İlhan Günalp'in yaptığı Maltepe MAKSEV'deki kongrede Prof.Dr.Gönül Peksayar, Prof.Dr.Halit Pazarlı, Prof.Dr. Hayyam Kıratlı ve Doç.Dr.Kaan Gündüz, "Retinoblastom" hastalığı, tanısı ve tedavi yöntemleri konularında bilgi verdi.
Tüm Metin
Anneciğim, o bebek karnına nasıl girdi?
Küçük çocukların anlamakta en güçlük çektiği konuların başında ölüm gelir. Böyle bir soru sorduğunda çocuğunuza duygusal ve hayal ürünü yanıtlar vermekten kaçının. Ölen kişinin cennete gittiğini söylerseniz çocuk onun bir gün geri döneceği düşüncesine kapılır. "Tanrı büyükanneni çok sevdiği için yanına aldı" derseniz Tanrı'nın bir gün anne ve babasını da aynı şekilde yanına alacağı endişesi yaşar ve korkar.
Tüm Metin
Alnı öpülen bebek akıllı olur
* Çocuğun beşiği boşa sallanırsa, içine konacak çocuk ölür. * Gebe kadın loğusa görmeye gitmemelidir, giderse doğum güçleşir. * Çocuğun sesinin güzel olması için göbek mümkün olduğu kadar uzun kesilir. * Çocuğa nazar değmemesi için yattığı yere salyangoz, balık kulağı, kertenkele kulağı, kaplumbağa kabuğu gibi nazarlıklar asılır.
Tüm Metin
Yürürken sigara içmeyin
Yürüyüşle birlikte efor esnasında kalbin çalışma hızı ve kasılma gücünün arttığını belirten uzmanlar, böyle bir durumda kalbin oksijen ihtiyacının maksimuma çıktığını belirterek yürürken sigara içmenin kalpte oluşan oksijen miktarını azalttığının altını çizdiler.
Tüm Metin
Horlama eksik uyutuyor
Mayo Klinik uzmanları tarafından gerçekleştirilen araştırmaya göre, eşlerden birinin yüksek sesle horlaması diğer eşin her gece ortalama bir saat eksik uyumasına neden oluyor. Uzmanlar, bu sonuca yapılan araştırma kapsamında 100 evli çiftin uyku esnasındakifbedensel aktivitelerini inceleyerek vardı.
Tüm Metin
Seks nezleye iyi geliyor!
Uzmanlar şimdi seksin gribe iyi geldiğini iddia ediyor. Pennsylvania Eyaleti'ndeki Wilkens Üniversitesi uzmanları tarafından yapılan araştırmalara göre haftada en az 2-3 kez seks yapmak vücuttaki immünoglobin A seviyesini artırıyor.
Tüm Metin
Aktif stres vücuda yararlı
Üniversitenin uzmanlarından Dr. Jos Bosch, stresin pasif ve aktif olmak üzere ikiye ayrıldığını söyledi ve ekledi: Pasif stres korku filmi izlerken yaşanandır. Aktif stres ise bir işi saatinde yetiştirmek için telaşlanırken yaşanandır.
Tüm Metin
Ünlülerin hocasından fitnes tüyoları
Matt Roberts uzun süre Madonna'nın özel egzersiz eğitmenliğini yaptı. Madonna'nın ilerleyen yaşına rağmen sıkı ve sağlıklı bir vücuda sahip olmasında büyük katkısı olan Roberts ayrıca Spice Girls'ten Mel C ile manken Naomi Campbell'in de fitnes hocasıydı.
Tüm Metin
Yanık tedavisine 'sünnet' formülü
Yanıklara mucize çözüm: İngiliz bilimadamları, sünnet edilen bebeklerden kalan et parçasıyla yanıkları tedavi ediyor. Concorde Üniversitesi bilim adamları, sünnet edilmiş parçanın içindeki bağ dokusu üreten kök hücreleri çıkartıyor.
Tüm Metin
Sebzeyle beslenin kansere direnin
Araştırmayı gerçekleştiren Harvard Tıp Fakültesi'nden Dr. Kathleen M. Fairfield, sebze ve meyvelerin içerdiği antioksidan maddelerin kansere yol açan serbest kökleri etkisiz hale getirdiğini belirtti.
Tüm Metin
İşte Aspirin'in son numarası
Tansiyonun aşırı derecede yükselmesi anne adayı ya da doğmamış bebeği için hayati risk doğurabiliyor. Araştırmacı Dr. Aravinthan Coomarasamy, bu riskin günde 1 aspirin içilerek en aza indirildiğini açıkladı.
Tüm Metin
Muz olmazsa Elma yemeli
Sağlık Bakanlığı, düşük gelirli ailelere, dengeli beslenebilmeleri için bal yerine pekmezi, muz yerine elmayı, pirinç yerine bulguru, kıyma yerine de mercimeği seçmelerini önerdi. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Gıda Güvenliği Laboratuvarlar Daire Başkanlığı, "Besinleri satın alma, hazırlama, pişirme ve depolama ilkeleri ve dikkat edilecek hususlar"a ilişkin bir rapor hazırladı.
Tüm Metin
Vejetaryenin saçı yavaş uzar!
Saçın sağlıklı bir biçimde uzaması için vücudun demir alması gerekir. Kırmızı et de bunun kaynağıdır. Parlak ve güçlü saçlar için de A ve B vitaminlerini unutmamalı Londra'daki Trichological Clinic'in uzmanlarından Andrew Bernie bizlere saç bakımı konusunda bir çok tavsiyede bulunuyor:
Tüm Metin
Haftada en az bir kere balık yiyin
Haftada bir balık yemek, sağlıklı beslenme için yararlı olur mu? C vitaminin yararları nelerdir? Kuvvetli bir öğle yemeği, kalp sağlığı için önemli mi? Sakız çiğnemek dişler için zararlı mı?
Tüm Metin
'Kadınım, çok yaşarım'
Yeni emeklilik sistemi üzerinde çalışan hükümetin, Devlet Planlama Teşkilatı'na (DPT) yaptırdığı bir araştırma, kadınların erkeklere oranla daha uzun ömürlü olduklarını ortaya koydu.
Tüm Metin
Soya sosu kanı inceltiyor
Böylece kanın inceltilmesiyle pıhtılaşma riski ortadan kalkarken, beyin kanaması ve inme önlenebiliyor. Her insanın günde 2 bin 400 miligram sodyum alabileceğine dikkat çeken uzmanlar, soya sosunun bir çay kaşığında 300 miligram sodyum bulunduğunu belirtiyor.
Tüm Metin
Yapay tuzu dikkatli kullanın
Tansiyon ilaçlarının da vücuttan potasyum atılımını azalttığını belirten uzmanlar, bu ilaçlarla birlikte yapay tuz kullanılmasının neden olduğu potasyum birikiminin tansiyonun düşmesini engellediğinin altını çiziyor.
Tüm Metin
Panik atak öldürür mü?
Fazla bilinmeyen bu hastalıkta en çok 'Acaba ölür müyüm?' diye soruluyor... Hastalığın görülme oranı, az gelişmiş ülkelere gidildikçe Batıya oranla epey azalıyor biyolojik nedenler, genetik ve psikolojik sorunların hastalığa yol açtığı düşünülüyor.
Tüm Metin
Şizofreni, toplumdan ayırmayın
Türkiye genelinde sayılarının 600 bin olduğu tahmin edilen şizofren hastaları "Toplum artık bizi kucaklasın" diyor. Onlar için yeni tanışılan biriyle konuşabilmek büyük problem. Hele hele şehir içinde bir yere gitmeye çalışırken çileden çıkıyorlar. Toplum olarak üzerinde fazla konuşmak istemediğimiz şizofreniden bahsediyoruz.
Tüm Metin
Vitaminin fazlası hasta ediyor
Soğuk havaların bastırması nedeniyle artan üst solunum yolu hastalıklarına karşı umut olan vitaminlerin gereğinden fazla kullanımının zararlı olduğu açıklandı.
Tüm Metin
Panik, atağa geçti
Panik Atak Derneği Başkanı Dr. Muzaffer Uyar uyardı: Her 10 kişiden biri 'endişe ve korku' hastalığı olarak tanımlanan panik atak hastası. Son yıllarda adını sıkça duyduğumuz bir hastalık 'panik atak.' Her şey, 'Ya benim de başıma gelirse?' sorusuyla başlıyor, korku nöbetleriyle sürüyor...
Tüm Metin
Kanser bile bu kadar korkutmadı
20'li yaşlarda hafif de olsa yaşıyordum. Ancak 5 yıl önce çok şiddetli olarak yaşadım. Hemen ambulansla acile kaldırıldım ve o zaman teşhis konuldu. Belli tedavilerden sonra iyileşmiştim. Ancak depremle birlikte benim de kolonlarım yıkıldı. O dönem sürekli acile gitmeye başladım. "Çocuklarım ne olacak, ölecek miyim?" düşünceleri ve korkuları hayatımı kapladı.
Tüm Metin
|