kapat
30.11.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 RAMAZAN
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 İSTANBUL
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 CANLI
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Mecnur'dan keriz silkeleme dersleri

Borsada haksız kazanç elde etmek iddiasıyla tutuklanan ve 300 milyar lira kefaletle serbest kalan Mecnur Çolak, manipülasyon yapmak için ortak hareket ettiği ünlülerin listesini açıkladı. Listede, Orhan Gencebay, M.Ali Erbil, Naim Süleymanoğlu ve Sinan Engin gibi ünlü isimler var
Eski Fenerbahçeli futbolcu Mecnur Çolak, gözaltına alındığında polise verdiği ifadede, borsada ortak hareket ettiği ünlülerin isimlerini ve yöntemlerini tek tek anlattı. İşte 'Borsaya Fenerbahçe'den aldığım transfer ücreti olan 150 milyon lirayla başladım' diyen Çolak'ın deprem yaratacak ifadesi:

İLK İŞİMİZ: DERİMOD
"Borsa'ya Fındık ticareti yapan Suat Olgun ve Ömer Hacıibrahimoğlu ile 3-4 yıl önce İnfo Menkul Değerler'e giderek girdim... Futbolu yeni bırakmıştım işleyişi pek bilmiyordum. Çevremden yararlanıp, senetlerin rahat dolaşımını sağlama amacıyla beni yanlarına aldılar. (Yakınlarına bu kağıdı alın tavsiyesi yapmak için) İlk işimiz ise Derimod hisse senetlerinin fiyatını artırmaktı. Derimod'un hisse senetlerini 10 bin liradan toplayıp 45 bin liraya kadar yükselttik. Kazanılan paradan da bana 10-15 milyar lira civarında bir para verildi...

36'DAN ALIP 60'A SATTIK
Yine aynı kişilerle birlikte Ünal Tarım isimli şirketin hisselerini 36 bin liradan toplayıp 60 bin liraya kadar yükselttik. Hisse senedi alım-satımı fazla olmayan şirketlerin sahipleriyle görüşüp, fiyat arttırmada anlaşır, sonra da operasyon yapardım. Eğer bir şirketin yüzde 20'si halka açıksa ve bu şirketin hisse senetlerinde suni bir fiyat hareketi yapılacaksa, firma sahibi borsada yüzde 10 daha hisse satarak bu işlemi bozar. Bunu önlemek için firma sahibiyle anlaştıktan sonra, arkadaşlara ait 3 hesapta hisse senedi alımı yaparız. Ardından da bu hisse senedinin alışlarını genele yayarız. Neticede hisse senedinin alımı bir kartopu gibi büyür ve bizim kontrolümüzde belirli bir seviyeye gelir. Sonra da aldığımız hisseleri satmaya başlarız. Sonuçta bu hisse senedini arttıranlar kağıttan çıkmaya başladıktan sonra senet çok yoğun bir düşüş yaşar ve eski haline döner...

Ege TV'nin sahibi Sertaç Bakioğlu, Musevi asıllı Davut Eskinazi, alüminyumcu Yusuf Gazioğulları, Beşiktaş'ın menajeri Sinan Engin, eski kaleci Egin İpekoğlu ile de beraber işler yaptık. Ortak hareket edip, Çemtaş hisse senetlerini 3 bin liradan 8 bin liraya kadar çıkarttık. Ancak biz alım yaparken fazla satış talebi geldi. Bu hisseleri toplayacak yeterli paramız olmadığı için gelen satışlar karşısında tutunamadık ve bu defa da zarar ettik.

ORHAN BABA ARADI
SPK; Çemtaş işinde manipülasyon yaptığımızı tespit etti ve bize kendi adımıza hisse senedi alım-satımını yasakladı. Ben de çevremdeki insanlar üzerinden hesap açarak alım-satım yapmaya başladım. Zengin tanıdıklarıma yükseltmeye karar verdiğimiz hisse senetlerini almaları yönünde telkinde bulunuyordum. Mesela Mehmet Ali Erbil'e o dönemde yükseltmeye çalıştığımız İpek Matbaacılık isimli firmayı tavsiye ettik. Ancak Erbil uygun zamanda alım yapmadığı için zarar etti. Yine Orhan Gencebay da bizi telefonla arayarak kağıtlarla ilgilendiğini söyledi. Ona da İpek Matbaacılık'ı tavsiye ettik. Ama Gencebay da zarar etti.

Ersu'nun hisselerini yükseltmek için, eski Derborsa'nın sahibi Mehmet Temel ve Ersu'nun sahibi Ali Akman'la görüştük. Firma sahibi Akman'la anlaştıktan sonra Sertaç Bakioğlu, Davut Eskinazi, Mahmut Kiraz, Mehmet Körpeoğlu, Engin İpekoğlu, Sinan Engin, ve milli halterci Naim Süleymanoğlu ile birlikte kağıdı kademeli olarak 11 bin liradan 80 bin liraya kadar yükselttik. Bilmediğimiz bir nedenle kağıt hızla düşmeye başladı. Bu düşüşe rağmen 35 bin liradan topladığımız bu kağıdı elden çıkartarak kar ettik."

Keriz silkeleme nedir?
Mecnur Çolak'ın ifadesinde "keriz silkelemek" olarak yer alan operasyon, büyük oyuncuların kağıtları düşük fiyatlardan toplamasıyla başlıyor. Özellikle işlem hacmi az, yani alım-satımın düşük olduğu kağıtlarda, üç-beş büyük oyuncunun bir araya gelerek yaptıkları bu operasyona "keriz silkelemek" adı veriliyor.

Büyük oyuncuların fiyatı düşükken topladığı hisseler hakkında, piyasaya o hisse senedinin çok daha fazla prim yapacağı söylentisi yayılıyor. Küçük oyuncular da her fiyattan alım yapmaya başlayınca hisse senedinin fiyatı suni olarak yükseliyor ve işlem hacmi artıyor. Hemen ardından büyük oyuncular ellerindeki hisseleri, iştahla alım yapan küçüklere satarak büyük karlar elde ediyorlar.

Nejdet ÇOKAN



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Superbahis
HAFTANIN SOYLEŞİSİ
Nuriye Akman'ın bu haftaki söyleşisi için tıklayınız

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır