kapat
25.11.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 RAMAZAN
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 İSTANBUL
 HYDEPARK
 ANKETLER
 SİNEMA
 SANAT
 KİTAP
 MÜZİK
 TARİH
 GURME
 GEZİ
 OTOMOBİL
 YAT&TEKNE
 HIGH-TECH
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 CANLI
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Krizden çıkış için acil olarak ilk yapılması gerekenler

Biliyorsunuz, ekonomik krizin eskiye dayanan mazisi var. Çözüm yolu olarak yapılması gerenleri 3 Ana Başlıkta toplayabiliriz. Bunları sıralayacak olursak,
-Hemen yapılması gerekenler,

-Kısa ve Orta Vadede yapılması gerekenler,

-Uzun Vadede Yapılması gerenler,

Sizlere şimdiye kadar Kısa, orta ve uzun vadede yapılması gerekenleri, teferruatlarıyla aktarmıştım. Özet olarak, kısa ve Orta vadede, devletin ve buna bağlı olarak ordunun hızla küçültülmesi gerektiğini, uzun vadede ise, yapılması gereken kapsamlı değişiklikleri www.ekonomikcozum.com Sitesinde Ekonomik Çözüm başlığı altında huzurlarınıza sunmuştum.

Hepsinden önemlisi, yapılması gereken bütün bu değişiklikleri sizlerin ve Medyanın duyarlılığı sayesinde Siyasiler üzerinde kamuoyu baskısı oluşturarak yada, önümüzdeki ilk seçimlerde Halkımızın elinde bulunan ve çok etkili olacak olan Boş Oy atma gücünü kullanarak, bu değişiklikleri yaptırma yolundan başka çaremiz olmadığını belirtmiştim.

Başka yaptırım gücümüzün kalmadığını düşündüğüm anda, daha önce Çözüm Yollarını kendilerine ilettiğim Dünya Bankası Türkiye Direktörü Sayın Ajay Chhiebber Adına Dış İlişkiler Koordinatörü Sayın Tunya Celasin İmzalı "Fikirlerinizin Bankanın ülke değerlendirme ve buna yönelik geliştirdiği politikalarında katkısı olacağını bildiririz." İçerikli yazısı gelince, yeni bir yaptırım gücü ortaya çıkmıştır. Elimizdeki, siyasiler üzerindeki yaptırım güçlerini belirttikten sonra krizden çıkış için, acil ilk yapılması gerekenlere değinmek istiyorum.

Biliyorsunuz, yanan bir binada ilk müdahalede olarak hasar gören yerlerin onarımından önce, yangını söndürmek geliyor. Buradada Türk Lirasının devamlı olarak değer kaybetmesi sonucu, millet olarak her yönden çok şeyler kaybediyoruz. Yangın örneğinde olduğu gibi ilk önce Türk Lirasının aşırı değer kaybını durdurmak gerekiyor. Bunun ardında, piyasalarda gereğinden fazla Türk Lirasının olması yatmaktadır.

Piyasalardaki ticaret, durma noktasına gelmiştir. Buna karşılık olarakta Devletin alacağı Vergiler azalmıştır. Her geçen gün Devletin artan harcamalarına karşılık, gelir kaynakları süratle düşmektedir. Piyasalarda sirkülasyonu çok olan Akaryakıt ve tiryakilerin vazgeçemediği tekel ürünlerine yapılan zamlarda yetmemektedir. Buda enflasyonu körüklemektedir. Önümüzdeki günlerde bu durum ağırlığını, arttırarak devam edecektir.

Durum böyle iken, enflasyonu düşürmek için Türk Lirasından Sıfır atılması yada başka bir para birimine geçilmesi, istenilen olumlu sonucu doğurmayacaktır. Aynı şarlar devam ettiği sürece, yeni para birimininde süratle değer kaybetmesi kaçınılmazdır.

Başka çözüm yolu olarak Türk Parasının Dolara endekslenmeside, piyasalarda gereğinden fazla Türk Lirası olması sonucu olanaksızdır.

Budurum karşısında yasalarda köklü değişikliklerin yapılması zaman alacağından Hükümetin hemen, birkaç saat içinde Kanun Hükmünde kararname çıkartarak, piyasalardaki tüm işlemlerin geçici bir süre için Amerikan Doları olarak yapılacağını ilan etmesi gerekmektedir. Kısaca, Türk

Lirası, ortalık yatışıncaya kadar geçici bir süre için kızağa alınmalıdır. Değiştirme kuru olarak, doların birönceki ay serbest Piyasada görmüş olduğu fiyatların Aylık ortalaması olarak belirlenmesi uygun olacaktır. Bugüne kadar gerek piyasalarda, gerekse Hükümetçe piyasalara Dolar karşılığı Tahvil satılmasıyla zaten Amerikan Doları Fiilen kullanılmaktadır. Burada sadece uygulanmakta olan fiili duruma yasal bir dayanak hazırlanması ve dahada yaygınlaştırılması söz konusudur. Yaygın olarak kullanılan bu uygulamanın resmiyet kazanması sonucu enflasyondan direkt etkilenen emekli, memur ve tüketici kesiminin korunması ve enflasyonun kontrol altına alınması Otomatik olarak sağlanmış olacaktır. Gelecek 1 Yıl sonundada Enflasyonun Dolar bazında % 0Seviyelerinde gerçekleşeceğinin bilinmesi ise, ülkemizin her yönden önünü açacaktır. Amerikanın geçici olarak yapılacak bu uygulamaya sıcak bakacağını ve anlayışla karşılayacağını ümit ediyorum.

Yapılacak bu uygulamayla Ekonomideki yangın söndürülmüş olacaktır. Bunun hemen ardından, daha önce belirtmiş olduğum kısa, orta ve uzun vadede yapılması gerekenler bir bütün halinde yapılarak ülke düze çıkarılmalıdır. Türk Lirasından Sıfır Atılması yada yabancı bir Para birimine endekslenmesi ise, bütün bu uygulamaların ardından gündeme gelmelidir. Budurumda yeni Para Biriminin dolar karşısındaki değeri, günün şartlarında ekonomik veriler göz önüne alınarak teknik hesaplamalardan sonra belirlenmeli ve yeni para birimine geçilerek geçici uygulamaya son verilmelidir.

Yapılması gereken bütün bu değişikliklere Siyasiler Olumlu bakmayacaklardır. Ancak halk olarak bizler, siyasilerden yapılması gereken bu değişiklikleri net ve kararlı bir şekilde istersek ve bunun için, sivil toplum örgütleri ve Akademisyenlerle birlikte hareket edersek ve elimizdeki olan yaptırım güçlerini doğru kullanırsak başarılı olacağımızdan emin olabilirsiniz. Ayrıca, bukonuda Medyaya büyük görevler düşmektedir.

SAYGILARIMLA.

Hasan Yaşar Özfidan.

Ekonomist - Bilgisayar Programcısı.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
HAFTANIN SOYLEŞİSİ
Nuriye Akman'ın bu haftaki söyleşisi için tıklayınız

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır