kapat
02.11.2001
 SON DAKÝKA
 EDÝTÖR
 YAZARLAR
 HABER ÝNDEKS
 EKONOMÝ
 FÝNANS
 MARKET
 TÜRKÝYE
 DÜNYA
 POLÝTÝKA
 SPOR
 MAGAZÝN
 SAÐLIK
 KAMPÜS
 HYDEPARK
 ANKETLER
 SÝNEMA
 SANAT
 MODA
 KÝTAP
 MÜZÝK
 TARÝH
 GURME
 GEZÝ
 OTOMOBÝL
 YAT&TEKNE
 HIGH-TECH
 WEEKEND
 MELODÝ
 ASTROLOJÝ
 SARI SAYFA
 CANLI
 METEO
 TRAFÝK
 ÞANS&OYUN
 ACÝL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARÞÝV
 
Akla sýðmayan sorular

Prof. Dr. Bayraktar Bayraklý'nýn Ýslâmiyet'in özüne iliþkin "yeni yorumlarý" beklenen tartýþmayý baþlattý. Ýzleyici ve okuyucularýmýzdan sorular yaðýyor.

Bu konuya akýl erdirmeye çalýþan sade vatandaþlar kadar, uzmanlýk düzeyinde araþtýrma yapan insanlar da sorular yaðdýrýyor.

"Akla sýðmayan bu sorulara" verilen yanýtlar, acaba bizleri "ortak bir noktaya" götürecek mi?

Marmara Üniversitesi Ýlahiyat Fakültesi Öðretim Üyesi Prof. Dr. Bayraktar Bayraklý'nýn açýklamalarýna gelen sorulardan -buraya sýðabilecek- birkaçýný aktarmak istiyorum.

- Sayýn Bayraklý'nýn getirdiði örnekler bana pek orijinal gelmedi. Örneðin, "bitki alemi"nden getirdiði kendi kendisini dölleyen bitkiler örneði, 20'li yýllarýn Ezher ulemasýnca tekrarlanmýþ bir örnektir. Cibali bu örneði, hem de hocanýn "þahane sentez" dediði, Kur'an'da geçen "lavagih" sözcüðünü açýklarken verir. Dolayýsýyla hocamýzýn "þahane sentez"inin kaynaðý, 20'lerin Mýsýr'ýdýr. Keza, "dayak isteyen kadýnlar" iðrençliði de Arap mamülüdür. Mustafa as-Sibai'de, Mustafa as-Sabuni'de, Ahmad Salabi'de rastlýyoruz bu argümana. Türk televizyon kanallarýnýn en düzeyli, en ilginç ve en aydýnlatýcý programýný hazýrlýyorsunuz. Konuklarýnýzýn bu tür garipliklerine ilk cevap zaten sizden geliyor.

- Prof. Bayraklý, Hz. Ayþe'nin Hz. Muhammed'le evlendiðinde 8 deðil, 18 yaþýnda olduðunu iddia etti. Bize kaynak göstermesini istiyoruz. Çünkü Buhari gibi en itibarlý kaynaklarda bile bu çok net bildirilir.

- Ahzap Sžresi 50. Ayetteki "ganimet" konusu Bayraklý'yý çok zor durumda býraktý. Büyük hata yapýp "ganimet" sözünü "yanlýþ çeviri" diyerek reddetti. Oysa piyasadaki 30 küsur mealin hepsinde bu söz (savaþta elde edilen kadýnlar) "ganimet" olarak çevrilmiþtir.

- Prof. Bayraklý hep Cahiliye devrinden söz edip, o dönemde kadýnlarýn "doðduklarýnda topraða gömüldüklerini" söyledi. Hz. Muhammed'in zengin ve serbest meslek sahibi eþinden, Cahiliye devrindeki kadýn þairlerden söz edilince de "Bunlar istisnadýr" dedi. Kendisine sormak lazým. Ýslâmiyet'ten sonra kadýn þair, kadýn tüccar ve kadýn yöneticilerin tümden yok olmasý ne demektir?

- Sn. Bayraklý, "Ýslâm'da hülle yoktur" dedi. Oysa Bakara 230. Ayette boþadýðý kadýnla yeniden evlenmek isteyen erkeklerin uyacaðý kurallar bellidir. Bunu nasýl açýklayacak?

- Kur'an'a göre "bütün insanlar eþit" deðil mi? Öyleyse, kölelik niçin tümüyle kaldýrýlmamýþtýr. O dönemdeki cariyeliði günümüzde nereye koyacaðýz? Sayýn Bayraklý hocamýz bunu açýklayabilir mi?

- Hocamýz, "Cennetin bu dünyada, Mekke'de olduðunu" söylüyor. Peki, Hz. Adem cennetten (Mekke'den) kovulunca nereye, nasýl gitmiþtir? Bu cennetle cehennem arasýnda ne vardýr?

Prof. Dr. Bayraktar Bayraklý'nýn vereceði yanýtlarý da burada deðerlendirip, din-bilim tartýþmasýnda, yeni yorumlarla "ortak bir noktaya" ulaþýp ulaþamayacaðýmýzý göreceðiz.



<< Geri dön Yazýcýya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
HAFTANIN SOYLEÞÝSÝ
SABAH'ýn Demokrasi Kürsüsü'nde sizde sesinizi duyurun

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGÝ BASIM YAYINCILIK SANAYÝ VE TÝCARET A.Þ. - Tüm haklarý saklýdýr