kapat
25.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.sahibinden.com
Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

'İhale çarkına savaş açtık'


Türk Müşavir Mühendis ve Mimarlar Birliği Başkanı Haluk Doğançay, "Ülke kaynak ve zaman israfına uğradı" diyor
Yolsuzlukla mücadelenin en önemli dayanağı olması gereken Devlet İhale Yasası'nın bataklığın kendisi olduğunu artık bilmeyen yok. Hükümet, 1999'dan bu yana yasayı yeni bir forma sokmak için uğraşıyor. Sürekli yazılıp yazılıp bozulan tasarı, en son AB Genel Sekreterliği'nden "Olmamış, dersinize bir daha çalışın" diye geri döndü. Dünya Bankası'nın bile "çıbanbaşı" olarak gördüğü yasa, şimdi Bayındırlık ve Maliye bakanlıklarının "yaz okulunda".

Türk Müşavir Mühendis ve Mimarlar Birliği (Türk MMMB) de bu savaşta yeni bir cephe açtı. Birlik içinde kurulan "Parlamento Grubu" ise Meclisi yakın takibe aldı. Başkan Haluk Doğançay'la eylem planlarını masaya yatırdık:

21 yıllık bir kuruluşsunuz. Ne zamandır yolsuzlukla mücadele gündeminizin birinci sırasına geçti?

Türk MMMB, 1990'dan bu yana rüşvet ve yolsuzluğun önemli bir kaynağı olan 2886 sayılı Devlet İhale Yasası'ndaki hatalar üzerine çalışmalar yapıyor. Önerdiğimiz sistem gelirse, müteahhit yaptığı binadan, müşavir onay verdiği projeden, kamu da kendi mülkünden sorumlu olacak. Ancak böyle AB felsefesine yaklaşabiliriz yani eşitlik temelinde riskleri paylaşarak...

Yasanın en zayıf noktası size göre bağımsız müşavir kullanma zorunluluğu getirmemesi mi?

Türkiye ne yazık ki bağımsız müşavirlik gibi çok önemli bir stratejik kaynağı kullanmıyor. Siyasetçi, bürokrat, işadamı üçgeninin yarattığı yolsuzluklar zincirini kırmada bizleri bilmek işlerine gelmiyor.

Türk yetkililere görüşlerinizi açık seçik ilettiniz mi?

İlettik ama dikkate almadılar. Mesela, Bayındırlık Bakanı Koray Aydın ve ekibine çeşitli ortamlarda görüşlerimizi aktardık. "Tamam, haklısınız" dediler ama çıkan ürüne baktığımızda bizim önerilerimizle hiç alakası olmadığını, son derece güdük ve vizyonsuz olduğunu gördük. Biz AB üyesi ülkelerin üye olduğu Avrupa Müşavirler Birliği üyesiyiz. Bizi dinlemedikleri için ülke kaynak ve zaman israfına uğradı. Yasa taslağı AB'den geri döndüğü zaman "AB Türklere düşman" dediler. Hayır! Öyle bir şey yok. Uluslararası ölçütler o kadar net ve açık ki. Bu kadar basiretsizlik, bu kadar safdillik olmaz!

KİM İSTİYOR Kİ?
Önerileriniz içinde hayata geçirilenler olmadı mı?

Oldu tabii... Ama yüzde 15'lik bölüm öyle bir formüle edildi ki işin belkemiğini oluşturuyor, bütün ahlaksızlık, sahtekarlık orada.

Bu ne kadar keskin bir görüş farkı böyle.

Evet, insan düşünmeden edemiyor, devlet ihalelerinin şeffaf, tarafsız, gerçekten yapabilecek olana verildiği; ihalelerde politikacının, güç sahibinin, mafyanın etkisinin kırıldığı bir ülkeyi kaç kişi ve özellikle de iktidarı elinde tutanlar, ne kadar istiyor?

Nuriye Akman nuriyeakman@hotmail.com

Mesleki sorumluluk sigortası

Bu kısır döngü içinde işiniz hiç kolay değil.

Tek kürekle değil çift kürekle kayık çekmeyi öğreneceğiz. Mesela, biraz önce değindiğimiz yapı denetimiyle ilgili kuruluşlara getirmek istediğimiz mesleki sorumluluk sigortası. Biz bunu önerdik çünkü bunların aldıkları risklerin kabul edilebilir ve üstlenilebilir olması lazım. Hükümet "Hayır. Biz on yıl süreyle mali sorumluluk sigortası istiyoruz" dedi. Ancak Türk ve yabancı sigorta kuruluşları bu sistemi daha tasarıyken reddettiler. Bürokrasi kafasını her defasında duvara vurmak zorunda değil.

Yapı denetim dediniz. Hani şu geçenlerde Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen KHK değil mi?

Evet ilginçtir. Devlet İhale Yasası IMF'ye sözü edilen 15 yasadan bir tanesi. Sayın Kemal Derviş, sadece bu yasada ısrarcılığını sürdürüyor. Ancak o 15 yasanın içerisine girmeyen ve bu Yapı Denetimi Hakkındaki KHK'yi yasa tasarısı haline getirip yine Meclis'e sunmak istiyorlar. Bu yasa, devlet ihale yasası kadar, hatta daha tehlikeli.

Yolsuzluklarla mücadelede önemli bir direnç noktası haline gelen sayın Cumhurbaşkanımız, sayın Yücelen ve ülkeye bir umut taşıyan Derviş'e sesleniyorum: Bizlere bağımsız müşavirliğin ülke kalkınmasındaki önemini anlatma fırsatı verin.

'Bürokrat' müşavirler işbaşında

Çark eskisi gibi mi dönsün isteniyor?

Kesinlikle. Bayındırlık ve Maliye Bakanlıkları tarafından ortak hazırladığı bu yasa ile oynanan oyunun adı "İhale çarkı kimin için dönecek?" Oyunu arka sıralardan değil de daha yakından seyrederseniz, yolsuzluklara mani olacak bütün unsurlardan mahrum olduğunu görürsünüz.

Peki çark kimin için dönecek sizce?

Eskiden kimin için dönüyorsa. Çünkü bu yasa, kamu ihalelerinin öncesinde dokümanların hazırlanması ve ihalelerin değerlendirilmesi aşamasında bağımsız müşavir kullanma zorunluluğunu getirmiyor. Diyor ki "Bunu benim bürokratlarım yapacak".

Bırakınız yapsınlar efendim, Yapamazlar mı?

Efendim olmaz. Onlar yapmamalılar! Neden? Çünkü kamu bürokratları öncelikle siyasete bağlılar. Bağımsız olamadıkları için yapmamalılar. Kamu bürokrasini kimler yönlendiriyor? Maalesef siyaset o duruma gelmiş ki, karar verme noktasına yeteneksiz veya yetersiz bürokratı atamak, karanlıkta göz kırpmak icin bulunmuş en iyi yöntem. Oysa kendi finansman kaynaklarında bağımsız olan bir müşavire böyle bir yaptırımı dikte ettirebilmesi mümkün değil.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır