kapat
04.07.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.sahibinden.com
Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 
ERDAL BİLALLAR(ebilallar@sabah.com.tr )

Milli Eğitim Bakanı'na açık mektup

LİSE 1'inci sınıfta not ortalamasını tutturamadığı için kalan binlerce öğrenciye bir imkan daha tanımak zorundasınız... Bunu; vicdan sorumluluğunun gereği olmasının yanı sıra, eğitim sisteminin çarpıklığı ve Bakanlığınızın yanlışlığı nedeniyle de yapmak durumundasınız...

Neden mi?

Özetleyeyim...

Bu ülkede uyguladığınız eğitim sistemi milyonlarca öğrenciyi sınıfta kalmanın olmadığı elek benzeri 8 yıllık bir ilköğretim döneminden lise kapısına getiriyor...

Sistem; ilköğretimde öğrenciye istediği kadar zayıf dersi olsun sınıf tekrarı zorunluluğunu öngörmüyor... Hatta 7'nci ve 8'inci sınıfta 5-6 zayıfı olan öğrenci bile velisinin isteği ile sınıf geçiriliyor... İşte; bu öğrenciler baraj sınıfı haline getirilen Lise 1'de katı, ceberrut bir sistemle karşı karşıya bırakılıp hayata küstürülüyor...

Gelelim not ortalamasına;

Bence bu da yasalara aykırı... Çünkü yasada; not ortalaması sisteminin düz ve meslek liselerinde uygulanması öngörülüyor... Ama Milli Eğitim Bakanlığı bu uygulamaya bir yönetmelik çıkararak Anadolu liseleri ile özel okulları da dahil ediyor.. Yani Anadolu liseleri ile özel okullar yasa dışı bir şekilde uygulama içine çekiliyor... Kaldı ki; geçer notun 2 olduğu bir eğitim sisteminde öğrenciden not ortalaması olarak 2.5 veya 3 beklemenin bırakın hukuksal yanını, mantıksal bir açıklaması olabilir mi?

Bir başka sorum daha var Sayın Bakanım; not ortalaması neden Anadolu liselerinde 2.5 da, özel okullarda 3... Düz liseler ile Anadolu Liseleri arasındaki puan farkının bir izahı olabilir... Ama Anadolu liseleri ile özel okullar arasındaki yarım puanlık farkın anlamı ne olabilir?

Not ortalaması yükseltme sınavları neden okullar kapandıktan 10 gün sonra yapılıyor da, öğrencilere hazırlanmaları için daha uzun bir süre tanınmıyor?

*
SON SÖZ: Bu sistemi "Eğitimin kalitesini düşürmeyelim" diye savunabilirsiniz... Hatta topluma aykırı olmak için bu görüşü savunanları bile ciddiye alabilirsiniz... Ama siz bir baba ve politikacı olmak dışında bu ülkenin Milli Eğitim Bakanı'sınız... İlköğretim okullarından mezun ettiğiniz öğrenciler eğer lise 1'inci sınıfta dökülüyorlarsa bunun suçlusu o çocuklar mı, yoksa onları yetiştiremeyen, gerekli bilgileri vermeyen okullar mı?

Milli Eğitim sistemini sorgulamadan... Bir okulda 90 öğrenciden 85'inin sınıfta kalmasına neyin veya nelerin yol açtığını araştırmadan...

"ÖĞRENCİLER AF BEKLEMESİN" diyemezsiniz...

Sayın Bakanım;

Binlerce öğrenciye ya bir sınav hakkı daha tanımalısınız ya da not ortalamasını yarım puan aşağı almalısınız...

KATİLLERİ, CAN ALAN GASPÇILARI AFFETMEK İÇİN KALKAN PARMAĞINIZI ŞİMDİ DE BİNLERCE ÖĞRENCİ İÇİN KIMILDATMALISINIZ....

ÖĞRENCİLERİN, VELİLERİN FERYATLARINA KAYITSIZ KALAMAZSINIZ

Oğlum mahvoldu
* OĞLUM Gültepe Endüstri Meslek Lisesi'nde 1'inci sınıfta.. Baraj derslerini verdi, 2.36 not ortalaması ile sınıfta kaldı. Okuldaki 1'inci sınıf öğrencilerinin büyük çoğunluğu aynı durumda. Şeniz Bulut (Gültepe)

İki çocuğum yandı
* İKİZ olan iki erkek çocuğum Erenköy İntaş Lisesi 1'inci sınıf öğrencileri olup, kredili eğitim sistemine göre birinin bitirme notu 2.3, diğerinin 2.15 olmasına rağmen sınıf tekrarı gerekiyor. Nihal Ercan (İstanbul)

Hazırlanamadılar
* KARNELERİNİ aldıktan bir hafta sonra sınava girdiler. Bu kısa sürede bunu nasıl başarabilir. Yasemin Sönmez (Ankara)

Bize imkan verin
* 0.4 PUAN yüzünden sınıfta kaldım ve okulun kapanmasından 10 gün sonra gerçekleştirilen sınavda da başarısız oldum. Ya ortalama yarım puan düşsün, ya da bir sınav hakkı tanınsın. İzzet Kaya (İstanbul)

Bir şans daha
* KIZIM lise 2'nci sınıfta iki yıl kaldı. Ne olur ortalamayı 2'ye düşürelim. Benim kızımın kaderini paylaşan yarının anne-babalarına bir şans daha tanıyalım. Çiğdem Olcay (İstanbul)

Fatura öğrenciye!
* MAĞDURİYETİMİZİN giderilmesini, not ortalamasının 2.50'ye düşürülmesini bekliyoruz. Yoksa eğitim sistemindeki çarpıklıkların cezasını çocuklarımıza ödeteceğiz. Ufuk Bosor (İzmir)

Öğretmenin kaprisi
* KIZ Meslek Lisesi'nde okuyan kızım 3 dersten başarısız olduğu için not yükseltme sınavına girdi. Edebiyat ve İngilizce derslerinde başarılı oldu ve ortalamasını 87'den 101'e çıkarttı. Ancak öğretmenleri yaptığı resim çalışmasını beğenmemiş olacaklar ki Temel Sanatlar dersinin sınavında yine 2 vermişler. Böylece kızım sınıfını tekrar etmiş olacak. Bir veli (Ankara)

Tek dersten olur mu!
* KOCAELİ Anadolu Lisesi 9. sınıf öğrencisiyim. Not ortalamam 2.94, sınıf geçme ortalaması ise 3.00. Ne yazık ki tek dersten sınıfta kalmış bulunuyorum. Bu haksızlığın giderilmesini istiyorum. Bir öğrenci (Kocaeli)

Yasa büründük
* REZZAN Has Lisesi 9'uncu sınıfında okuyan oğlumun okul hayatı iki puan için bitiyor. Binlerce veli benim gibi yasa büründü. Milli Eğitim Bakanı'nın bu konuyu dikkate almasını rica ediyoruz. Şengül Mescioğlu (İstanbul)

Mümkün değil!
* OĞLUM Anadolu Lisesi'nde kredi yükseltme sınavlarında 2.97 ortalama ile kaldı. Okulun kapandığı ilk haftada böyle bir sınava hazırlanması mümkün değildi. Sevtap Tugay (Kocaeli)

Büyük haksızlık
* DEVLET okullarında sınıf geçme ortalaması 2.5 iken özel okullarda 3.00. Bu haksızlık.

Neslihan Biçer (İstanbul)

3.46 ile kaldı
* OĞLUM Ataşehir Lisesi 9. sınıf öğrencisi. Not ortalaması 3.46, teşekkürü bir puanla kaçırıyor. Ne var ki Türkçe dersi zayıf. Sınıfta kalıyor.. Ahmet Göktürk (İstanbul)

Bir hak daha
* KIZIM Lise 1'inci sınıfta yeterli not ortalamısını tutturamayınca tek dersten sınıfta kaldı. Bu durumdaki öğrencilere bir sınav hakkı daha tanınmalı.. Mehmet Erdoğan (Ankara)

Onlar katil mi?
* GASPÇILARI, katilleri affedenler gözü yaşlı milyonlarca öğrenciyi de affetmeli. Yasemin Kazancı (İst.)

Yanlış düzeltilsin
* DÜZ liselerde 9'uncu sınıflarda not ortalaması 2 olduğu halde Anadolu Liseleri'nde 2.5 yapıldı. Müfredat tüm Türkiye için aynı olmalıdır. Bu yanlış zihniyet değişmeli. Serpil Günday (İstanbul)

Haksızlık değil mi?
* TED Aliağa Koleji 1'inci sınıfında okuyan kızıma not ortalaması 2.61 olduğu halde sınıf tekrarı verildi. Eğer Anadolu Lisesi veya devlet okulunda okuyor olsaydı bir üst sınıfa geçebilecekti. Bülent Şirin (İzmir)

Evde fırtına kopuyor
* ÇOCUĞUMDAN 1 puan esirgendiği için bende migren arttı, annesi sinir küpü oldu, kardeşinde moral kalmadı. Yani ailemizde bir fırtına koptu gidiyor. Bizim gibi milyonlarca insana yazık değil mi? Adem Tamer (Ankara)

46 kişi birden kaldı
* SAINT Benoit Lisesi 1'inci sınıfında okuyan, not yükseltmelere kalıp geçemeyen 46 öğrenciden biriyim. Yıl sonu ortalamam 2.69... Fakat 1 ders yüzünden tekrar lise 1'i okumak zorundayım. Saime Kocagil (İstanbul)

Öğrenci merkezli
* ASIL sorun not ortalamasının bir defaya mahsus düşürülmesi değil ölçme ve değerlendirme tekniğinin karar verme mekanizmasının öğretmene değil, öğrenciye dayalı olarak geliştirilmesidir. Birol Ateş (Muğla)

Bize çok görmeyin
* ORTALAMA yükseltme sınavının tekrarlanmasını, lise 1 sınıf geçme not ortalamasının bir defaya mahsus 2'ye indirilmesini bekliyoruz. H. Baştürk (Manisa)

Çocuklarımıza af
* SÜPER Lise 1'inci sınıfa giden kızım 95 başarı puanı ve 2.55 ortalama puanı olduğu halde tek dersten kaldı. Azılı katillere bile af çıktı. Bizim çocuklarımıza da af çıkarılamaz mı? Bir veli (Menemen)

İntiharı düşünüyor
* MİLLİ Eğitim Bakanı, bir öğrencinin ailesine yıllık maliyetini biliyor mu? Üsküdar Anadolu Lisesi'nde okuyan kızım da öğretmenin kaprisi sonucu sınıfta kaldı. Çocuklardan biri intiharı bile düşünüyor. Hale Tokel (İstanbul)

Büyük darbe oldu
* EYÜPOĞLU Koleji'nden 16 veli adına sesleniyorum. Lise 1'inci sınıflardaki not ortalamasının düşürülmesi için sonuna kadar mücadele edelim. Çocuklarımız bu ekonomik krizde bir yıl daha aynı sınıfta okuması velilere büyük darbe olur. Yasemin Kurucu (İstanbul)

Aceleye geldi
* ÇOCUĞUM lise 1'inci sınıf öğrencisi.. Sınıf geçme ortalaması 2.21 olmasına rağmen çok az bir farkla sınıfta kaldı. Yükseltme sınavları da aceleye getirildi. Remzi Karakoç (B.Şehir)

Günah onlara
* LİSE 1'inci sınıfta okuyan ve 2.43 not ortalamasına rağmen sınıf geçemeyen bir öğrencinin annesiyim. Bu yıl yapılan bir değişiklikle 2.50'ye çıkarılan ders ortalaması yüzünden binlerce öğrenci sınıfta kaldı. Ayperi Baydar (İstanbul)

Adaletsiz sistem

* 2-3 zayıfı olup da not ortalaması 3.00 olan sınıf geçti, bir zayıfı olup da not ortalaması 2.99 olan sınıfta kaldı. Milli Eğitim Bakanlığı bu adaletsiz sisteme niçin çözüm getirmiyor. Cengiz Yılmaz (İstanbul)

İki puan için
* KARDEŞİM yükseltme sınavında 2 puan az aldığı için kaldı. Tuna Avcı (Muğla)

Okul döküldü
* MESLEK Lisesi 1'inci sınıfta okuyan oğlum puan yükseltme sınavına girdi, 2.19 ile kaldı. Okuldaki 32 öğrenci aynı kaderi paylaştı. Burada suçlu çocuklarımız mı, yoksa sistem veya öğretmenler mi? Bunu araştırmak gerekiyor... Selim Kasap (İstanbul)

Onun suçu ne?
* YEĞENİM Saint Joseph Lisesi 1'inci sınıfta okuyor. Özel liselerde not ortalaması 3 olursa öğrenci sınıfını direkt geçmektedir. Bu ortalama diğer liselerde 2.5. Bu adaletsizlik niye? Yeğenimin günahı özel bir lisede okuması mı? Bir veli (İstanbul)

Dünyam yıkıldı
* SÖKE Ticaret Meslek Lisesi 1. sınıf öğrencisiyim. Not ortalamasını yükseltme sınavında 3 dersten sınava girdim. Bunlardan 4-3-4 aldığım halde not ortalamam 2.42'de kaldı. Çok üzüntülüyüm. Gökhan Yetiş (Kuşadası)

ÖĞRENCİLERE BİR SINAV HAKKI VERİLİNCEYE VEYA NOT ORTALAMASI AŞAĞI ÇEKİLİNCEYE KADAR BU SÜTUN SİZLERİN SESİ


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır