kapat
04.07.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.sahibinden.com
Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 
OKAY GÖNENSİN(ogonensin@sabah.com.tr )

Biraz daha aşağıya

Bugünkü siyasi yapının içinden bir "çözüm" çıkar mı? Bu sorunun cevabını siyasiler aramıyor ya da aradıklarına ilişkin bir belirti görünmüyor.

Ama sorunun cevabını kamuoyu çok açık veriyor: Hayır, çıkmaz.

ANAR'ın 27-29 Haziran tarihlerinde gerçekleştirdiği kamuoyu araştırmasının "bugün seçim olsa" bölümünün sonuçlarından, siyasi partilerin ve bütün yapının "biraz daha aşağıya" gittiği anlaşılıyor.

DYP7
MHP6,7
CHP5,2
ANAP 4,3
HADEP4,3
BBP 3,6
DSP3
LDP2
ÖDP1,6
Diğer 2,9
FP'nin yerine kurulacak p. 8,8
Kararsız15,5
Hiçbiri35,1
Bu sonuçlar iki olguyu göstermektedir. En tepkili kesim, yani "kararsız" ve "hiçbiri", toplam % 50,6 ile en sağlam duran kesimdir. Hiçbir gündelik gelişme bu kesimin bir partiye yönlenmesini sağlamamaktadır. İkinci olgu da ana partilerin kan kaybetmeye devam etmeleridir.

Kapatılan FP'nin yerine kurulacak olan partiye oy vereceklerini söyleyenler bile, FP kapatılmadan önce bu partiye oy vereceğini söyleyenlerin altına inmiştir. Bu kesimde, Tayyip Erdoğan'ın adı önemli bir destek sağlarken iki kanadın uzlaşma yollarının tıkanması ve iki ayrı partinin kurulması, hemen hemen kesinleşmiş gibidir. Sonuçta bu kesimde de oylar, yüzde 4'lük iki parti arasında bölünecek, büyük olasılıkla bölünmeye kızacak olan bir miktar seçmen de küskünler safına katılacaktır.

DSP'deki sürekli inişten de, Ecevit sonrasında bu partinin devam edebileceğine inananların sayısının sürekli azaldığı sonucu çıkartılabilir.

ANAR araştırmasına göre hükümetin haziran ayı performansı da düşüştedir:

Çok başarılı, yüzde 0,8; Başarılı, yüzde 6,5; Ne başarılı ne başarısız, yüzde 20,5; Başarısız, yüzde 25,9; Çok başarısız, yüzde 46,3.

Toplayınca "başarı" tarafı yüzde 7,3'te kalmakta, "başarısız" bölümü yüzde 72,2'yi bulmaktadır.

Araştırmanın ekonomik programla ilgili sorusuna verilen cevaplar, bu alanda da inancın giderek aşağıya indiğini göstermektedir. Programın tam olarak uygulanması durumunda ülkenin düze çıkacağını söyleyenler, yüzde 36,3; çıkamayacağını söyleyenler ise yüzde 50.9 olmuştur.

Bu kötümserlik artışına rağmen Kemal Derviş'i başarılı bulanlar yüzde 45,2; başarısız bulanlar ise yüzde 45'tir.

Programın uygulanmasına rağmen ülkenin düze çıkamayacağını düşünenlerin bir bölümü bile Kemal Derviş'i başarılı bulmaktadır.

'Güven'in haziran profili
Araştırmaya katılanlara, sıralanan kurumlara 0 ile 10 arasında bir not vererek ne kadar güvendiğini göstermesi istenmiştir. Burada ortaya çıkan sonuç, bütün tabloyu tamamlamaktadır:

Cumhurbaşkanlığı7,6
Türk Silahlı Kuvvetleri6,9
Polis Teşkilatı5,4
Mahkemeler4,4
Vakıflar3,7
Medya2,9
TBMM2,8
Siyasi Partiler2,0
"Çözüm"ün bu yapının içinden çıkacağına ilişkin son umutları söndüren verilerdir bunlar. Ama bir çözüm çıkmak zorundadır, çünkü Türkiye "dipten" çıkmak zorundadır.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır