kapat
04.07.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.sahibinden.com
Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 
LEYLA UMAR(lumar@sabah.com.tr )

Lâhananın marifeti

Mehmet Öz'den sırlar: Semizotu, yeşil fasulye ve lâhanadan asla vazgeçmeyin. Lâhanayı yerken sarf edilen kalori alınandan fazladır...

Yaşamımın rotasını Çinliler'in Çİ'si belirler. Hayata hep neşeli ve olumlu bakıyorum. Sadece hastalarımı kaybedince Çİ beni bırakır

Dr. Mehmet Öz, önceki gün THY ile New York'a hareket edince bir haftadır estirdiği fırtına biraz duruldu. "Biraz" diyorum; çünkü son görüşmemizi önceki gece yarısı bitirirken: "Sabah erkenden telefon et; kan tahlillerini oku. Uçağa binmeden hepsini öğrenmeliyim ki kolesterol ilacına devam edip etmemeni söyleyeyim" diyordu. Mehmet Öz'ün olağanüstü sevimliliğini, insanüstü iyiliğini izlerken babası Dr. Mustafa Öz'le onu kapı aralığında çekiştiriyoruz. Çünkü o, gece yarılarına kadar bekleyen kalp hastalarına saatlerce bakıp dil dökmeyi ödev farz ediyor. Aslında bir doktorun yapması gerekeni yapıyor. Ve Mehmet Öz hastasını ölüm döşeğinde bile yüzyıl daha yaşayacağına inandırabilecek bir iyimserlik sembolü. Baba Mustafa Öz ise oğluna sevgiyle bakarken ve onun bu dünyadaki en iyi insan olduğunu söylerken kulağıma eğilip "Sen onun ilâcı kes" önerisine aldırma; yoksa kolesterolün damarlarını tıkar!" diyor.

ŞİMDİ DE BALIK YAĞI
Mehmet Öz bir hafta önce sıraladığı mucizevi ilaçlar listesine gecenin ilerlemiş saatlerinde bir de balık yağını ekledi. Hem de "Ancak omega 3 içeren bu harika ilacı yeni yeni keşfediyoruz" diyor ve ekliyor: "Tadının feci olduğunu ileri sürenler kapsül alıyor. Tabii onun da etkisi iyi ama aç karnına portakal suyuyla karıştırıp içilen balık yağının vücuda inanılmaz faydası vardır." Zaten karışmış kafamı büsbütün karıştırdı... Çünkü daha bir hafta önce ortaya attığı ceviz mucizesini yeni yeni denemeye kalkanların balık yağını kolay kolay hazmedeceğini sanmıyorum. Ama diz ağrıları çekenler için balık yağından başka kurtuluş olmadığında o kadar ısrarcı ki, çocukluğumda korkunç mücadelelerle ağzıma akıtılan balık yağını bakarsınız Mehmet Öz'ün hatırına lıkır lıkır içmeye başlarım. Çünkü eklemler arasındaki yağların azalması sonucunda kemiklerin birbirine değmesinin çekilmez acılara neden olduğu malum.

SEMİZOTUNUN SIRRI
Suna Öz'e kaybettiği her kilo için bin dolar vaat eden eşi Dr. Mustafa Öz "Eğer kiloları geri alırsa yüzde 10 faiziyle paraları tahsil edeceğimi biliyor" diyor. Baba-oğula hâlâ Bodrum'da tatil yapan Suna Öz'ün diyetindeki özelliklerin sırrını soruyorum. Mehmet Öz: "Annem bir mucize gerçekleştirdi. Çünkü geçirdiği astımda ilaçlar yüzünden aldığı kiloları kaybetmeyi aklına koydu. Basında çıkan yüzlerce diyet programlarının başarısızlığını bildiği için önce şekeri tamamenfkaldırdı. Makarna, pilav, beyaz ekmek gibi derhal şekere dönüşen karbonhidratlara veda etti. Kavun, karpuz gibi şeker depolarına bakmadı bile. Bunları yemekle baklava yemenin aynı kaloriyi vereceğini bildiği gibi porsiyonları yarıdan aza indirdi. Balık, miktarına bakmadan bol bol, Omega 3'ün kaynağı çiğ semizotu, yeşil fasulye ve en düşük kalorili sebze, lâhanayı yemeye başladı. Lahanayı yerken sarf edilen kalori alınan kaloriden fazladır. Her şeyi kararında yemeli, ancak ayda 4 kilodan fazla kaybetmemeli. Annemin Bodrum tatilinde diyetini tek bir kere bozduğunu görmedim. Tabii en az günde bir saatlik yürüyüşünü de bırakmadı.

Çİ: HALETİ RUHİYE
Çİnlİler'İn Çİ adını verdikleri, insanın ruh haletini belirleyen durum Mehmet Öz'ü çok etkiliyor: "Ne kadar çalışırsam o kadar enerji depoluyorum. Ancak hastamı kaybedince, münakaşaya tanık olunca bütün enerjim bitiyor. Dünyadaki tüm insanların da aynı şartlar altında ruh haleti bozulur. Ama Batı dünyası bunu kabul etmez; Çinliler durumu bildikleri için yoga ve telkin gibi yöntemlerle morallerini düzeltirler. Benim yaşamım Çİ'lerle rotasını belirler. Herhalde bu yüzden dünyaya daha neşeli ve olumlu bakabiliyorum."

Clinton ayakta alkışlamıştı

Dr. Mehmet Öz, bu yıl da Davos'a gidecek. Öz, globalleşmeye karşı gelenlerin yanında olup, "sağlığın paradan daha önemli olduğunu" savunacak. Dr. Öz, bir önceki Davos toplantısında, ABD eski Başkanı Clinton tarafından ayakta alkışlanmış ve hararetle tebrik edilmişti.

Intermed'in Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hasan İnsel'in konuğu olarak İstanbul'da konferanslar veren Dr. Mehmet Öz, Intermed'de birçok hastaya baktı. Evine gelen hastaları İstanbul'daki son gecesinde bile geri çevirmedi. Ertesi sabah uçağa giderken aşçıdan balık hazırlamasını rica etti. Bir avuç bademi elime sıkıştırarak, "Sana kolesterol için taze badem getirdim; her gün 10 tane yemen şart" dedi.

KILIBIKLIĞIM BABAMA ÇEKMİŞ

Annemin bir bakışı yeter
Arnavutköy Kız Koleji'nde eğitimini tamamlarken kürek ve voleybol şampiyonu olan Suna Öz, Türkiye'nin Avrupa'daki 4.ilaç firması 'Atabay'ların kızı. Bir köyde doğup büyüdükten sonra Amerika'da doktorluk yapmaya başlayan ve bir Türkiye tatilinde aşık olduğu Suna Öz'ü Yeni Dünya'ya götüren Dr. Mustafa Öz eşine hâlâ aşık; onu şöyle tarif ediyor: "Dünya yıkılırsa Suna'ya hiç kimse hakkında kötü bir şey söyletemezsiniz. Mehmet ona çekti."

Mehmet Öz, annesi Suna Öz'ün otoritesinden bahsederken, "O güzel lacivert gözleriyle bir bakar, babam da dahil hepimiz hizaye geliriz" diyor...


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır