kapat
04.07.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.sahibinden.com
Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 
ŞÜKRÜ KIZILOT(skizilot@sabah.com.tr )

1500 dolarlık gömlek!..

Vatandaş, Temmuz sıcaklarından ve ekonomik krizden iyice perişan olmuşken, 1 Temmuz'dan itibaren asgari ücrete 1 kilo kıyma parası kadar zam yapılmışken, asgari ücretlinin tam 1,5 yıllık ücreti olan, bir parayla alınan gömlekten sözetmenin canınızı sıktığının farkındayım.

Konuyu bilmeyenler için kısaca özetleyelim. Ünlü Sanatçı Serdar Ortaç, Hafta Sonu Dergisi'nde yayımlanan bir röportajında, 1500 dolara aldığı gömleği, defterine masraf yazamadığından şikayet ediyordu. Biz de, 10 gün önceki "Karabiberin Gömleği" başlıklı yazımızda, "Mecbur musun 1500 dolarlık gömlek giymeye" diye sormuştuk. Ortaç'da "Tanrının benden aldığı bireysel yaşama özgürlüğümü ve ruhumu başkaları ile paylaşma şanssızlığımı, beni mutlu edecek bazı renklerle süslemenin hakkım olduğunu düşünmekteyim" diye yanıt vermişti.

Bunun üzerine, Pazar günkü yazımızda, "1500 dolarlık gömlek almana bir şey demiyoruz. Hatta birkaç tane bile alabilirsin. Ancak "Serdar Ortaç" olarak, kaç TL. vergi ödedin?" diye sormuş ve tespitlerimize göre, son üç yılda Serdar Ortaç adına ödenen gelir vergisinin, bir gömlek parası bile etmediğini yazmıştık.

Serdar Ortaç patladı
Pazartesi günkü Sabah'da "Serdar Ortaç Patladı" başlığı altında, Ortaç'ın iki yanıtı yeralıyordu.

1) Gömlek 1500 dolar değil, aslında 300 milyon liraymış. İsteyene de faturasını gösterebilirmiş.

İşin doğrusu, biz söyleyenin yalancısıyız. Hafta sonuna 1500 dolara aldığını kendisi söylemişti. Yazımız üzerine, nasıl olmuşsa olmuş, 1500'e değil 300 milyon liraya aldığını hatırlamış. Ne diyelim, demek ki, "hava atmak için" 1500 dolar demiş sonra da bakmış ki, pabuç pahalı o zaman gerçeği açıklamış.

2) Yüz Milyarlık Vergi İddiası

Pazar günkü yazımızda, Serdar Ortaç'ın 1500 dolarlık gömlek almasına bir şey demediğimizi, ancak son üç yılda ödediği vergilerin toplamının 1 gömlek parasını dahi bulmadığını, biraz da vergi ödemesi gerektiğini belirtmiştik. Buna verdiği yanıtta da;

"1999-2000 sezonunda 200 milyar, bir önceki sezon 90 milyar, hiç çalışmadığım 2001 senesinde bile 70 milyar vergi verdim" diyordu.

Ortaç'ın bu açıklaması ne yazık ki doğru değil.

İnternetten, İstanbul Defterdarlığı'nın "http://www.ist-def.gov.tr" sitesinden isteyen herkes listenin ayrıntılarını öğrenebilir.

- 1999 yılında beyanname veren, Gelir Vergisi rekortmeni olan sanatçıların ilk 100 sıralaması var. Birinci İbrahim Tatlıses, 346 milyar TL., 100. sıradaki ise 2 milyar TL. vergi ödemiş. Serdar Ortaç'ın adı ilk 100'de yok.

- 2000 yılında beyanname veren, ilk 100 sanatçıya bakıyoruz. Birinci Hülya Avşar, 364 milyar lira, 100. sıradaki ise, 2 milyar 746 milyon TL. vergi ödemiş. Serdar Ortaç adı ilk 100'de yine yok.

- 2001 yılında da benzer durum sözkonusu.

Ortaç 200 milyar TL., 90 milyar TL. hatta hiç çalışmadığı yılda 70 milyar TL. vergi ödediğini iddia ediyor. Oysa, Devletin resmi kayıtlarında, adı bile yok. Sanatçı olarak "serbest meslek kazancı", şirket ortağı sıfatıyla, kâr payını "menkul sermaye iradı" beyan edip, "Serdar Ortaç" adına gelir vergisi ödemesi gerekirdi. Oysa, Maliye'nin kayıtlarında gözükmüyor.

Sevgili Ortaç, madem gömleğin 300 milyon TL. olduğunu ispatlamak için faturasını göstermeye hazırsın. O halde, "Serdar Ortaç adına düzenlenmiş" son üç yılın vergi tahakkuk fişlerini ve ödeme makbuzlarını bize gönder, biz de burada yayınlayalım, olsun bitsin...


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır