kapat
04.07.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.sahibinden.com
Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Hoca'nın son taktiği


"Eski ve yeni milletvekili, il başkanları ve bilim adamlarından Kurucular Kurulu oluşturulacak. Bu kurul, genel başkan ve yönetimi seçecek, partinin tüzük ve programını belirleyecek"
"Bu teşkilatlanma modeli, tüm eski FP'lilere çağrıdır. Tayyip Bey ise siyasetten yasaklıdır. O nedenle bir parti kurması da mümkün değildir"

Necmettin Erbakan, FP'nin yerine kurulacak partinin teşkilatlanma modeliyle, Tayyip Erdoğan'ın önünü kesmeyi planlıyor. Erbakan, yeni partinin yönetimi ve programının tüm milletvekili, il başkanı ve bilim adamlarından oluşacak kurucular kurulunca belirlenmesini istedi. Recai Kutan'ın dün basın toplantısıyla bu modeli "tüm eski FP'lilere çağrı" sözleriyle duyurdu. Ancak, yenilikçiler samimi bulmadı.

Kutan'ın basın toplantısına tamamı davet edilmesine rağmen 100 milletvekilinden sadece 25'i katılırken, aralarında hiçbir "yenilikçi" olmaması dikkat çekti. Kutan, toplantıda hazırlıklarını sürdürdükleri yeni partinin teşkilatlanma modelini açıkladı. "Hiç kimse dışlanmayacak" diyen Kutan, şunları söyledi: "Yeni partinin önce kurucular kurulu belirlenecek. Kurucular kuruluna, kapatılan FP'nin 100 bağımsız milletvekilinin tamamı girecek. Ayrıca eski milletvekilleri, il başkanları, belediye başkanları ve bazı bilim adamları katılacak. 100 milletvekili, kurucular kuruluna katılacak olan 25 kişiyi müşterek olarak belirleyecekler. Toplam 125 kişiden oluşan kurucular kurulu da, genel başkan ve genel idare kurulunu belirleyecek. Genel idare kurulu parti yönetimini seçecek. Kurucular Kurulu, parti tüzük ve programına da son şeklini verecek."

ERDOĞAN'IN YASAĞI VAR
Kutan, Erdoğan'ın yeni parti kurma çalışmalarını sürdürdüğünün hatırlatılması üzerine ise, şunları söyledi: "Tayyip Bey bir kere yasaklıdır ve yasağının kalktığına dair yetkili kurullardan karar çıkmış değildir. Onun için bir parti kurması bana göre mümkün değildir."

Tabanın ayrılığa sıcak bakmadığını vurgulayan Kutan, Erdoğan'ın laik bir parti kuracağı şeklindeki haberlere dikkat çekerek, "zaten laik olmayan bir partinin kurulamayacağı" yanıtını verdi. Kutan, "yenilikçilerin nesinin yeni olduğunu anlayamadığını" da ifade etti ve "Bu arkadaşlarımızın bazılarıyla 30 yıldır mücadele ediyoruz. Dünya görüşü itibariyle aynı şeyleri paylaşıyoruz" dedi.

YENİLİKÇİLER: SAMİMİ DEĞİL
Abdullah Gül ve bazı yenilikçi milletvekilleri ise Kutan'ın basın toplantısını TV'den izlediler. Yenilikçiler, daha sonra Politika Araştırmaları Merkezi'nde yaptıkları değerlendirme toplantısında, bu formülü muhatap almama kararına vardılar. Yenilikçiler'in yorumu şöyle: "Hoca kararını verdi, bizi köşeye sıkıştırmaya ve fiili durum yaratmaya çalışıyor. Samimi olsalardı, bu kararları mevcut 100 milletvekiline aldırırlardı. 'Sadece milletvekilleri genel başkanı seçsin' bile diyemiyorlar. Dışardan 25 kişiyi Kurucular Kurulu'na almak ise, tamamen ince hesaplara dayanıyor. Bu önerinin ciddiye alınacak yönü yok. 35 kişiden fazlası gitmez."

İSİM BULANA AVRUPA TATİLİ
Gelenekçiler, yeni parti için isim ve amblem yarışması da açtı. Yarışmayı kazanan, parti tarafından bir hafta süreyle "beş yıldızlı" Avrupa gezisine gönderilecek. Adana milletvekili Ertan Yülek, "Bizim Parti, Saadet Partisi, Özgürlükçü Parti, Gelenekçi Parti gibi isimler önerildi. Kazanana ödül var" dedi.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır