kapat
04.07.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.sahibinden.com
Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Jandarma'dan tasfiyeye ret


Devlet Personel Başkanlığı, tasarruf için Jandarma'nın, TSK'dan ayrılarak Emniyet'le birleştirilmesi istendi. Jandarma Genel Komutanlığı ise sert yanıt verdi: Jandarma, TSK'nın ayrılmaz parçası ve demokrasinin teminatıdır.
Devlet Personel Başkanlığı, 8'inci 5 yıllık kalkınma planı hazırlıkları sırasında Jandarma'nın TSK'dan ayrılıp Emniyet ile birleştirilmesini istedi. Jandarma Genel Komutanlığı ise sert bir yazı ile reddetti.

Emniyet ile Jandarma'nın birleştirilmesi talebi, Devlet Planlama Teşkilatı'nda kurulan ve "8. Beş Yıllık Kalkınma Planı Güvenlik Hizmetlerinde Etkinlik" konulu özel ihtisas komisyonunda gündeme geldi. DPT'de yapılan ve Jandarma Genel Komutanlığı, DPT, Devlet Personel Başkanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Sahil Güvenlik Komutanlığı'ndan uzmanların katıldığı toplantıda, Devlet Personel Başkanlığı temsilcileri Mustafa Pehlivan ve Zafer Benli "şok" öneriyi şu ifadelerle gündeme getirdiler:

"Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı'nın ortaya çıkardığı gereksiz ikileme son vermek, koordinasyonsuzluğu ve harcamaları önlemek ve hizmete etkinlik kazandırmak için, Jandarma Genel Komutanlığı'nın silahlı kuvvetlerle ilişkisi kesilerek iki güvenlik kuvvetinin birleştirilmesi yolu araştırılmalıdır."

Devlet Personel Başkanlığı temsilcileri, sınır, kıyı ve kara sularının güvenliğini sağlama hizmetinin TSK'ya devredilmesini ve isteyen jandarma personelinin orduya isteyenlerin yeni kurulacak sivil zabıta teşkilatına geçmesini de önerdiler.

KOMUTANLIK'TAN "RET"
Toplantıya katılan Jandarma Genel Komutanlığı temsilcisi Mehmet Çörten ise, TSK'dan ayrılarak yeni kurulacak bir zabıta teşkilatına dönüşmeyi kesin bir dille reddetti. Ancak asıl yanıt daha sonra Jandarma Genel Komutanlığı tarafından yazılı olarak DPT'ye gönderildi. Bu yazıda Jandarma'nın TSK ile ilişkisinin kesilmesinin mümkün olmadığı belirtildi. Devlet Personel Başkanlığı'nın önerisi ile Jandarma'nın "ret" yazısı, toplantı sonrası hazırlanan ve bu yıl basılan "Güvenlik Hizmetlerinde Etkinlik" konulu DPT Özel İhtisas Komisyonu Raporu'na da alındı. 1250 adet basılarak dağıtılan raporda, Jandarma'nın ret yazısı şöyle yer aldı:

SİYASİLERE ELEŞTİRİ
"Türkiye Cumhuriyeti Jandarması, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ayrılmaz bir parçasıdır ve sonsuza kadar da böyle kalmayı hedeflemiştir. Jandarma Genel Komutanlığı'nın TSK ile ilişkisinin kesilmesi ve iki zabıta kuvvetinin birleştirilmesi (Tevhid-i Zabıta) bazı çevrelerce demokratikleşmenin bir gereği gibi algılanmaktadır. Ancak, devlet ve ülke çıkarları söz konusu olsa bile, kendi çıkarlarını her şeyin üstünde görebilen siyasi kadroların bulunduğu ülkelerdeki alternatifsiz bir zabıta kuvvetinin, demokratik yapıları tehdit edebileceği ve hatta zamanla totaliter rejimleri davet edebileceği göz ardı edilmiştir. Türkiye'de polis teşkilatından ayrı bir Jandarma Teşkilatı'nın varlığı demokrasinin teminatıdır."

Fatih ATİK


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır