kapat
04.07.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.sahibinden.com
Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Liseliye umut yok


Yarım puan yüzünden sınıfta kalan liselilerin velileri Milli Eğitim Bakanlığı'nı, son bir şans için dilekçe yağmuruna tuttu. Ancak Bakan Bostancıoğlu "Af kesinlikle olmayacak" diyor
SABAH'IN liselerde yıl sonu başarı notu ortalamasının yükseltilmesi nedeniyle sınıfta kalan öğrencilerle ilgili haberi geniş yankı uyandırdı. Milli Eğitim Bakanlığı ve gazeteleri arayan çok sayıda kişi, binlerce öğrenciyi kapsayan mağduriyetin giderilmesini istediler. Yıl sonu başarı notu ortalamasının yükseltilmesi nedeniyle sınıfta kalan öğrencilerin velileri Milli Eğitim Bakanlığı faks yağmuruna tuttu. Ancak Milli Eğitim Bakanı Metin Bostancıoğlu uygulamadan geri dönüşün söz konusu olmadığını kesin bir dille açıkladı. Yeni bir sınav hakkı tanınması veya not ortalamasının düşürülmesini isteyen velilerin gönderdikleri dilekçeler arasında ise "ekonomik kriz nedeniyle" sınıf geçirilmesini talep edenler dikkat çekti. Okullardaki başarısızlık oranı 10 Ağustos günü belli olacak. Geçen yıl genel liselerde yüzde 30, Anadolu liselerinde yüzde 10 oranında öğrenci sınıf tekrarlamıştı. Bu oranın bu yıl yüzde 50'lere ulaşması bekleniyor.

DİLEKÇE YAĞMURU
Öğrenci velileri, bakanlığa gönderdikleri dilekçelerde "ekonomik kriz nedeniyle" çocuklarına sınıf tekrarlatılmamasını da istediler. MEB, 6 Eylül 2000'de yayımlanan yönetmelikle, Ortöğretim Kurumları Sınıf Geçme Yönetmeliği'nde değişiklik yaparak, liselerde sınıf geçmek için gerekli yıl sonu başarı notu ortalamalarını yükseltmişti.

2000-2001 öğretim yılında uygulamaya konulan yönetmelik değişikliğiyle genel liseler ve her türdeki mesleki ve teknik liselerde, yıl sonu başarı ortalaması 2.00'den en az 2.50'ye, Anadolu Liseleri, Anadolu Öğretmen Liseleri, Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri ve Yabancı Dil Ağırlıklı Liselerde (süper liseler) en az 3.00'e, Fen Liselerinde en az 3.50'ye yükseltmişti. Yetkililer, son birkaç gün içinde, sınıfta kalan öğrencilerden ve velilerinden yüzlerce telefon ve dilekçe geldiğini belirterek, onları ikna etmekte zorluk çektiklerini dile getirdiler.

EĞİTİMCİLER AFFA KARŞI
Eğit-Sen Genel Sekreteri Kemal Ünal ise sorunun her yıl yeni bir af çıkarmakla çözülemeyeceğini belirtti. Ünal, "Not yüzeysel birşeydir. Eğer çocuk yetersiz ise sınıfta bırakmak yerine, özel program uygulamak gerekir. Af bir politik karardır. Öğrencinin ve eğitimin yararına değildir" diye konuştu.

Aykan Koleji Müdür Yardımcısı Ebru Şahbudak da, "Geçen yıl özel okullardaki ders geçme ortalaması Bakanlık tarafından 2'ye çekildi. Yine sınıfta kalanlar oldu" dedi.

BOSTANCIOĞLU: AF OLMAYACAK
Milli Eğitim Bakanı Metin Bostancıoğlu, sınıf geçme yönetmeliğinin 6 Eylül 2000 tarihinde ve öğretim yılı başlamadan uygulamaya girdiğini hatırlattı. Yönetmeliğin sınıf geçme ile ilgili hükümlerinin yalnızca 9. sınıf öğrencileri için gerekli olduğunu, 10 ve 11. sınıf öğrencilerinin haklarının korunduğunu kaydeden Bostancıoğlu, düzenlemedeki temel hedefin eğitim kalitesinin artırılması olduğunu bildirdi.

Genel liselerin üniversiteye yerleşme başarısının her yıl daha da gerilediğini belirten Bostancıoğlu, "Genel lise öğrencilerinin yalnızca yüzde 14'ü üniversiteye girebiliyor. Bu oran çok düşük. Biz liselerde eğitimin kalitesini artırmaya çalışıyoruz. Fen liselerinde öğrenciler 4-5, Anadolu liselerinde 3-4 not ortalamasıyla mezun oluyor. Genel liselerde ise sınıf geçme barajını 2'den 2.50'ye çıkardık. Bu mevzuat aynen uygulanacak. Değişiklik sözkonusu değil" dedi.

2 VELİNİN DİLEKÇELERİ YÜREK SIZLATIYOR

"Mali gücüm artık tükendi"
"...Pek çok sorunların üst üste yaşandığı, hayatın stresle dolu ve çekilmez bir yaşam koşuluna döndüğü böyle bir devreden, bir insanın bir yıllık yaşamının boşu gitmesini algılamak ve buna çözüm getirmek başta siz eğitimcilere düşer kanısındayım... Bir gencin yaşamında bir yıl, çok büyük bir zaman dilimidir. Lise 2. sınıfta alan seçerek, kimi ilgi duymadığı ve kabiliyetleriyle de uyumsuzluk çektiği dersleri hayatında belki de bir daha okumayacaktır. Ben, 28 yılı aşan memuriyet yaşamımda, her geçen zamanında biraz daha ekonomik sıkıntılar içerisine yuvarlanan, geleceğe umutla bakma cesaretini de yitirmek üzere olan bir teknik elemanım. Öğretim yılının son devresinde oğlum, 45 dakikalık okul yolunu çoğu kez yürüyerek gitmek durumunda kalmıştır..."

"Çocuğumun ahlakı temiz"
"...Oğlumu bazı maddi nedenler ile okutamadım ama 2001 yılı itibariyle oğlumu mahalledeki başıboş insanların yanından kopardım ve devamlı ders çalışmaya başladı. Türkçe, İngilizce, fen, sosyal gibi dersleri iyi olduğu halde, müzik ve matematik gibi dersleri veremeyip 4 puan eksikle 2.50 yerine 2.37 puan ile sınıfta 2 yıl üst üste kalıp sınıftan atılmak üzere... Oğlum, gittiği lisede 500 öğrenciden hiç devamsızlığı olmayan 7 öğrenciden birisidir. Hiç kötü ahlakı, kötü alışkanlığı yoktur. Okulundan veya ...numaralı emniyet telefonlarından da oğlumun, mahallenin en dürüst ve efendisi olduğunu öğrenebilirsiniz. İşte bu öğrencimizin topluma kazandırılması ve ekonomik kriz içinde, sokaklarda başıboş dolaşmaması için son bir sınav hakkı daha verilmesini arzederim."


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır