kapat
04.07.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.sahibinden.com
Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Doğum kontrolü fetvası


"Hz. Muhammed de doğum kontrolu uyguladı" diyen Diyanet İşleri Başkanlığı aile planlaması kitabı yayınladı
Diyanet İşleri Başkanlığı çiftleri aile planlamasına çağırdı. Bu alandaki çalışmalara destek vermek amacıyla Diyanet İşleri Başkanlığı'nca "İslam Kültüründe Aile Planlaması" adında kitap yayınlandı. Kitapta, Hz.Muhammed'in hadislerinde "doğum kontrolü yapılmasının caiz" olduğuna ilişkin bölümler olduğu belirtilerek, o dönemde "azil" yani "geri çekme" yönteminin doğum kontrolü olarak uygulandığı belirtildi. Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz, "Gebeliği önleyici tedbirlere başvurulması caizdir. Ashab-ı kiram ile İslam bilginleri tarafından da bu caiz görülmüştür. Karı kocanın ortak isteğine göre meşru ve emin çarelere başvurulabilir" dedi. Yılmaz, kitabın önsözünde şu görüşleri dile getirdi:

"İslam prensip olarak evlenip çoğalmayı teşvik etmiştir. Ancak peygamberimizin hadis-i şerifleri tetkik edildiğinde, görülmektedir ki, korunma türündeki aile planlamasına müsade olunmaktadır. Asr-ı saadette 'azl' şeklindeki korunma tedbirlerine izin verildiği hadis-i şeriflerde sabittir. Bu konudaki hadislerin çoğu Kütüb-i Sitte içinde yeralmıştır. Gebe kalındıktan 4 ay sonra gebeliğin sonlandırılması ise caiz görülmemiştir."

KİTAPTA NELER VAR?
Kitapta şu görüşlere yer verildi:

* HZ. MUHAMMED AZİL YÖNTEMİNİ UYGULADI: Azil (geri çekme yöntemi) ve geçici olarak hamileliği önlemek caizdir. Peygamberimiz ve sahabileri bu metodu uygulamışlardır. Peygamber haberdar olmuş ve yasaklamamıştır. Azil yaptıkları bilinen sahabiler arasında Ali İbn Ebu Talip (kuzeni ve damadı), Said İbn Ebi Vakkas, Ebu eyyüp el Ensari, Zeyd İbn Sabit, Abdullah İbn Abbas (kuzeni), Hasin İbn Ali (peygamberin torunu), Ebu Said El Hudri yeralmaktadır.

* MODERN METODLAR: Tablet, spiral veya diğer modern metodları tatbik etmek caizdir.

"Ayakkabının kutsalı olmaz"
Diyanet İşleri Başkanı Yılmaz, Peygambere ait olduğu iddia edilen ayakkabılara karbon 14 testi uygulanmasında sakınca olmadığını söyledi

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz, Hazreti Muhammed'e ait olduğu iddia edilen ayakkabılara karbon 14 testinin uygulanmasının dinen hiçbir sakıncası bulunmadığını belirterek, "Peygamberimiz, bu ayakkabıları giymiş olabilir. Ayakkabı bir kutsallık kazanmaz" dedi.

Görme özürlüler için düzenlenen Kuranıkerim Kursu'nun açılış töreninden ayrılırken gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yılmaz, "Ayakkabının Hazreti Muhammed'e ait olup olmadığını anlamak için karbon 14 testi uygulansın diyorlar" şeklindeki bir soruya Yılmaz, "Ne olur uygulansa. Ne mahsuru olur ki. Dinen hiçbir mahsuru yok. Ayakkabının dinle ne ilgisi var. Peygamberimiz giymiş olabilir. Ayakkabı bir kutsallık kazanmaz" karşılığını verdi. "Ayakkabıyı Hazreti Muhammed'in giyip giymediğine" ilişkin bir soruya karşılık Yılmaz, "Giymiş olabilir. Bilemiyoruz" dedi.

FM'DEN EZAN PAHALI
Yılmaz, merkezi ve güzel ezan okuma konusundaki bir soruya da "Merkezi camilerde, güzel sesli ve kıraat ilmini almış olanlar, müzik dersi almış olanlar nöbetleşe okuyacaklardır. Böylece ses kargaşasına son verilmiş olacaktır" diye karşılık verdi. Diğer camilerdeki müezzin ve imamların durumlarının sorulması üzerine de Yılmaz, bu camilerde çalışanların görevlerine devam edeceklerini bildirdi. Yılmaz, merkezi ezan sisteminin yaklaşık 30 ilde uygulanmaya başlandığını ve diğer illerde de yaygınlaştırılacağını söyledi. Yılmaz, merkezi ezanın radyoların FM kanalından yayınlanmasının masraflı olduğuna işaret etti.

Nevin BİLGİN


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır