kapat
04.07.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.sahibinden.com
Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Zürafa Sokak Operasyonu


Genelev patroniçesi Manukyan'ın oğlu ve 5 adamı gözaltında. Kadınları Zürafa Sokak'taki genelevlerde zorla fuhuşa iten çeteyi zor günler bekliyor
İstanbul polisi, Matild Manukyan'ın oğlu Kerope Çilingir ve 5 'ağa'sını, önceki gece 'küçük yaştaki kızları alıkoymak, zorla fuhuş yaptırmak ve senet imzalatmak' suçlarından gözaltına aldı. Bu gözaltıların, yaklaşık 1 yıldır sürdürülen ve Manukyan'ın ölümüne rağmen kesintiye uğratılmayan büyük bir operasyonun son noktası olduğu ortaya çıktı.

Tam 19 hayat kadınının suç duyurusu üzerine başlatılan operasyonda, Manukyanlar'ın kurduğu fuhuş şebekesinin gerçek yüzü aydınlatıldı. Annesi öldükten sonra işleri devralan ve resmi çevrelerle ilişki kurup, polis baskınlarından kurtulan Kerope Çilingir ve adamları bu kez kaçamadı.

'HER AY BİR SENET'
İstanbul Emniyet Müdürlüğü Organize Şuçlar ve Silah Kaçakçılık Şubesi Müdürlüğü'nün gerçekleştirdiği 'Karaköy Operasyonu' bir hayat kadınının, yaklaşık 1 yıl önce tüm cesaretini toplayarak yaptığı suç duyurusuyla başladı. Polise giden kadın, küçük yaşta kaçırıldığını belirterek, "Beni zorla bu batağa soktular. Yaşım küçük olduğu için, yıllarca Anadolu'da çalıştırdılar. Her ay bir senet imzalatıp borçlandırdılar" dedi.

Matild Manukyan ve adamlarının acımasızlığını polise anlatan kadın, "Senetleri ödüyordum ama yenisini imzalatıyorlardı. Yaşım 21 olunca İstanbul'a getirdiler, vesika çıkarttırıp satmaya devam ettiler" diyerek, polise şu sözü verdi: "Eğer operasyon düzenlerseniz, yıllardır sömürülen ve benim durumumda olan diğer kadınların da ifade vermesini sağlarım."

BAĞIŞ DEĞİL HARAÇ
Suçlamalar üzerine harekete geçen polis, Manukyan Ailesi'ni ve burada çalışan 'ağalar'ın kimliğini araştırmaya başladı. Manukyan'ın ve beraberindekilerin telefonlarının dinlenmesi, yaptıkları görüşmelerin, buluştukları kişilerin takibi aylar sürdü. Matild Manukyan'ın, geçtiğimiz şubat ayındaki ölümü de, polisin çalışmalarını sürdürmesini engellemedi.

Operasyon sürdükçe, başka suçlarla da karşılaşıldı. Örneğin, 'genelev ağaları' tarafından, müşterilerden 'bağış' adı altında haraç alındığı, vermek istemeyenin dövüldüğü, kimi zaman zorla gasp edildiği belirlendi.

ÇETE BAŞI KEROPE
Bu sırada, Matild Manukyan'ın oğlu Kerope Çilingir'in, kadınların kaçırılması ve senet imzalattırılarak zorla çalıştırılması gibi kanun dışı eylemlerden haberdar olduğu, hatta emirleri bizzat verdiği ortaya çıktı.

Polis, Kerope Çilingir'in Ahlak Masası polislerinin yapacağı baskın ve kontrolleri önceden haber alacak kadar sıkı bir ilişkiler ağı geliştirdiğini de tespit etti. İstanbul DGM Başsavcılığı'nın bilgisi ve izni dahilinde, hayat kadınlarının da ifadelerine başvurulmaya başlandı. 19 hayat kadını İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne gelerek küçük yaşlarda köylerden kaçırıldıklarını, kendilerine zorla fuhuş yaptırıldığını, zorla imzalatılan çek ve senetlerle çalıştırıldıklarını anlattılar.

GECEYARISI BASKINI
Bu ifadelerin ardından harekete geçen Organize Şuçlar Şube Müdürü Adil Serdar Saçan, DGM'ye başvurarak Matild Manukyan'ın oğlu Kerope Çilingir ve adamları hakkında gözaltı izni aldı.

Önce, Karaköy'deki genelevlere şok bir gece baskını düzenleyen ekipler, önceden tespit edilen 'değnekçi ve ağalar'dan oluşan 74 kişiyi yakalayarak gözaltına aldı. Aramalar sonucunda, 2 adet ruhsatsız tabanca, bu tabancalara ait 1000 adet fişek ve çalışan kadınlara ait olduğu öğrenilen 200 adet açık senet genelevin bitişiğindeki kilisede ele geçirildi.

Operasyona son nokta ise önceki akşam konuldu ve Matild Manukyan'ın oğlu Kerope Çilingir, 5 genelev ağası ve adamları evlerine yapılan baskınla yakalanarak gözaltına alındı.

İşkenceyle senet İmzalattırdılar
Matild Manukyan ve oğlunun sahip olduğu evlerin ağaları, resmi görevlilerle ilişki içerisindeydi. Operasyonları önceden haber alıyorlardı. Baskın yapılacağı zaman ya önceden genelevden çıkarılıyorduk ya da gizli bir barınakta saklanıyorduk. Yaşım 21'e geldikten sonra da evrak çıkartıp resmi olarak çalıştırmaya başladılar. Tehdit ve işkenceyle yüksek meblağlarda çek ve senet imzalattırdılar. Benim gibi zorla çalıştırılan daha bir çok kadın var.

23 evde 460 kadın çalıştırılıyor
GeçtiĞimiz şubat ayında hayatını kaybeden Matild Manukyan'ın genelev patroniçeliğine adım atması bir tesadüf sonucu gerçekleşmişti. Terzilik yapan Manukyan, bir müşterisi tarafından alacağına karşılık olarak, geneleve ortak edilmiş, genelevlerinin sayısı zamanla artmıştı. Annesinin ölümüyle katrilyona varan bir mirasın sahibi olan Kerope Çilingir, Karaköy'de annesine ait 23 genelevin de patronu ve sahibi oldu. Bu evlerde 460 kadın çalıştırılıyor. Karaköy'deki genelevlerin toplam sayısı ise 45.

Kerope Çilingir, genelevlerin dışında İstanbul'da 500 daire ve 70 işhanı, Yalova'da 200 daire ve 4 bin metrekare arsa, Antalya ve Alanya'da 2'si 4 yıldızlı, 1'i beş yıldızlı 3 otel, Büyükada'da bir köşk, 18 metrelik bir yat, çok sayıda araba ve mücevherin de sahibi.

İhsan DEMİR


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır