kapat
04.07.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.sahibinden.com
Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Evcil hayvan nasıl beslenir


Dört ayaklı sıkı bir dost istiyorsanız, karşılığında zaman, emek ve tabii ki para ödemeniz gerekiyor...
Eskiden hayvan beslemek zor değildi. Köpekler bahçedeki kulübesinde yaşar; kediler pencereden girip, kapıdan çıkardı. Apartman yaşamı insanların onlarla ilişkisini değiştirdi. Artık sorumluluğumuz çok fazla: Dört ayaklı dostluğun karşılığını vakit, emek ve tabii ki para olarak ödememiz gerekiyor. İşte kedi ve köpeği "hayvan haklarına" uygun biçimde beslemek için yapacaklarımız:

ZAMAN ÇOK ÖNEMLİ
Önce veterinerle konuşun: Köpek psikoloğu Doç. Tamer Dodurga, "Köpek alacak kişi, önce bu hayvanın evde kaç saat kalabildiğini hesaplamalı" diyor. Çünkü kediler evde kendi başlarına kalabilirken, köpeğin sabah ve akşam olmak üzere günde en az iki defa gezmeye çıkarılması gerekiyor.

Evde huzurlu ortam isterler: Kedi ve köpeğin en büyük beklentisi sıcak ve huzurlu bir ev ortamı. Bu hayvanların davranışı evdeki insanlara ve onların arasındaki ilişkiye göre şekilleniyor. Beş yıl boyunca kedi besleyen Tijen Gedik, üç aylık 'Kuki' adlı köpeğinin; kendisine kedi, eşine oyun oynadığı için saldırganca, çocuğuna ise arkadaş gibi davrandığını söylüyor.

HAYVANSEVER MİSİNİZ?
Hayvanseverliğin kriteri nedir?: Yaklaşık yedi aydır 'Marin' isminde bir İran kedisi besleyen Lidya Börekçi, "Hayvanları seviyorsanız, masrafları gözünüze batmaz. Sedece mutlu olursunuz. Sizi tırmalayıp yüzünüze 'Acaba ne yapacak' diye baktığında onu sevebiliyorsanız, siz gerçekten hayvanseversinizdir" diyor.

Gider kapısı!: Hayvanın ayda bir veterinere götürülmesi öneriliyor. Veteriner Hekimler Odası'nın belirlediği muayene vizite ücreti (en az) 15 milyon lira. Kedi ve köpeğe yılda dört kez aşı yaptırılıyor. Bu dört aşısının maliyeti şu sıralar 65 milyon lira. Hayvanın aylık maliyeti ise çok değişken. Kuru mamalar, konserve (yaş) mamaya göre daha hesaplı oluyor.

Markasına göre kuru mama fiyatı 3 ile 10 milyon lira arasında değişiyor ve bir kedinin mama ve kum gideri ayda 20 milyonu buluyor.

Köpekler içinse maliyet köpeğin büyüklüğüne göre 40-70 milyon lira arasında değişiyor. Kedilerin kısırlaştırılması 45-95, köpeklerin kısırlaştırılması ise 80 ila 135 milyon lira.

Aksesuarları çok para
Animal's Pet Center'ın sahibi İstemihan Orhan hayvan aksesuarlarını şöyle sıralıyor:

Kedi için: Pire tasması (2-7 milyon lira), pire damlası (7.5 milyon), aksesuvar tasma (4-8 milyon), gezdirme takımı (9 milyon), taşıma çantası (18-70 milyon), mama kabı (1-8 milyon), tuvalet kabı (6-9 milyon), yatak (13-23 milyon.)

Köpek için: Pire tasması (2-8 milyon lira), pire damlası (8-10 milyon), aksesuar tasması (3-25 milyon), mama kabı (2-10 milyon), köpek çantası (25-100 milyon, köpek yatağı (40-65 milyon.)

En pahalısı cins olanlar
İstanbul 'pet shop'larında satılan en pahalı kedi cinsi, uysal karakteriyle bilinen İran kedisi.

Fiyatı 300 dolar civarında. Onu 250 dolarla Siyam kedisi izliyor. Kedinin özel eğitimi yok.

En pahalı cins köpek ise yavrusu 800 ila 1000 dolara satılan "golden retriever."

Ancak iş bununla bitmiyor. Köpek eğitimi uzmanı Başar Kozanoğlu, "Bir köpeğin 4-6 aylıkken alınıp eğitilmesi (otur, kalk, gel, saldır gibi komutların yanı sıra tuvalet eğitimi) ortalama iki buçuk ay sürer" diyor. Bunun da karşılığı 800 ilâ 500 dolar.

YARIN: Modern yaşamın sorunlarıyla NASIL başedersiniz?

Alper URUŞ


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır