kapat
04.07.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.sahibinden.com
Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Kısa vadeli mevduattan daha fazla vergi kesilecek


Banka mevduat faizlerinden vade yapısına göre farklı oranlarda stopaj alınması planlanıyor.
Merkez Bankası ile BDDK bir süre önce Maliye Bakanlığı'na mevduata yönelik vergileme sisteminde değişikliğe gidilmesi önerisinde bulundu. Söz konusu öneride, halen yüzde 16 olarak uygulanan spotajın, mevduatın vade yapısına bağlı olarak farklılaştırılması yer aldı. Bu şekilde, bankaların daha uzun vadeli fon toplayarak, sektörün bir ölçüde rahatlayabileceği ifade edildi.

GELİR KAYBI ENDİŞESİ
Gelirler Genel Müdürlüğü de bu öneriye, "Şu aşamada gelir kaybına yol açılmaması kaydıyla" sıcak baktığını belirtti ve Hazine Müsteşarlığı'nın da katılımıyla konunun dört kurumun yetkililerinin katılacağı bir toplantıda ele alınması ve yeni oranların belirlenmesi kararlaştırıldı. Geçen hafta yapılması planlanan toplantı, TBMM'de Maliye Bakanlığı'nı ilgilendiren yasaların görüşülmesi nedeniyle ertelendi. Tarafların önümüzdeki günlerde Merkez Bankası'nda konuyla ilgili biraraya gelmeleri ve yeni düzenlemeye son şeklini vermeleri kararlaştırıldı.

Kısa vadede stopaj yüzde 16
Yeni düzenlemeye ilişkin yapılan ön çalışmalarda, bankaların uzun vadeli kaynak ihtiyacının karşılanması için mevduatın stopaj oranlarıyla uzun vadeye yöneltilmesi görüşü benimsendi. Bu çerçevede kısa vadeli mevduattan yüksek, uzun vadeli mevduattan ise düşük oranlı vergi alınması için fikir birliğine varıldı. Yeni sistemde 6 ayın üzerinde vadeye sahip mevduatın yüzde 15, daha kısa vadeli mevduatların ise yüzde 16 ile 17 düzeyinde stopaja tabi tutulması üzerinde duruluyor. Söz konusu çalışmada, mevduat faizinden alınan vergi gelirlerinin düşmemesi için ortalama stopaj oranının da yüzde 16'da tutulması gerektiğine dikkat çekiliyor.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır