kapat
04.07.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.sahibinden.com
Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Turizmin sihirbazı


10 yıl önce turizm işine giren Cem Kınay'ın başarısı dünyaya şapka çıkarttı. Kınay, 23 turizm tesisi, 3 yat ve 1 Nil gemisi işleten Magic Life ile Avrupa'nın ikinci büyük kulübünü yarattı
Magic Life adı Avusturyalı için anlamı olan bir şirket. Her yıl 100 bini Avusturya'dan olmak üzere 200 bin Avrupalı, bu şirketin Türkiye, Tunus, Yunanistan, Avusturya ve Bulgaristan'da işlettiği otellerde tatilini geçiriyor.

Gelecek yıl bu ülkelere Mısır da eklenecek. 5 bin çalışanı ve 218 milyon marka yaklaşan cirosu olan şirketin kurucusu bir doktor. Bu cironun 140 milyon markı Türkiye'deki tesislerden elde ediliyor.

Avusturya Lisesi'ni bitirdikten sonra Avusturya'da tıp okuyan Kınay, dahiliye doktoru olur. Çalışırken, "Neden Türkiye'nin turizm potansiyelini satmıyoruz" diyerek arkadaşı Oğuz Serim ile Gulet isimli küçük bir acenta kuran Dr. Cem Kınay, 10 yıl içinde Clup Med'den sonra Avrupa'nın en büyük tatil amaçlı konaklama tesislerini yaratır.

'BAĞIMLILIK YARATIYORUZ'
Magic Life'a konuk olan her iki kişiden birinin, bir sene sonra bir başka Magic Life tesisine gittiğini söyleyen Kınay, hırslı bir kişiliğe sahip. Kınay'a göre, "Türkler işletmecilikten anlamaz" sözü Magic Life tarafından yalanlanıyor.

Kınay'ın bir özelliği de tatil köylerinde "her şey dahil" sistemini başlatıp Avrupa'da pazarlayan ilk turizmci olması. Özellikle turistlerden yeteri kadar nemalanamayan esnafın sistem için yaptığı eleştirilere Kınay şu yanıtı veriyor: "Bizim tatil köylerimize gelenlerin yüzde 67'si dışarıya çıkıyor. Düzenlediğimiz turlara katılıyorlar. Biz kendi adımıza çevrenin de olumlu etkilenmesi için çabalıyoruz. Ancak, bir tatil köyü dediğinizde bölge için yarattığı katma değeri düşünmek lazım. Eti, sütü, yumurtayı, ekmeği herşeyi bölgeden alıyoruz."

Avusturya'da iki defa yılın işadamı seçilen Kınay, gerek tesis işletmeciliğinde gerek tur operatörlüğünde öyle bir noktaya geliyor ki, her yıl 10 milyonun üzerinde kişiyi dünyanın dört bir ucuna tatile gönderen TUİ duruma müdahale ediyor ve önce Gulet'i satın alıyor. Ardından da Turcotel adıyla Türkiye'de faaliyet gösterecek bir gayrimenkul şirketi kuruluyor. Magic Life ve TUİ kendilerine ait 3'er oteli bu şirkete devrederek eşit ortak oluyorlar.

Şirketinin merkezinin Viyana olmasını 'pazara yakın olmak için' diye açıklayan Kınay, TUİ ile ortaklığı ise "Avrupalı diğer müşterilere de ulaşmak için önemliydi" diye değerlendiriyor.

Gizemli tarihe Nil üzerinden varış

TEK KADIN YÖNETİCİ
Nil'de gezen Magic Life gemisini diğerlerinden ayıran bir özellik de İlgin Oya Yavuz isimli bir bayan yöneticiye sahip olması. Yavuz, Tunus'ta görev yaparken bu göreve atanmış.

Magic Life için Mısır'ın özel bir önemi var. Kınay, "Her yıl bu ülkeye 6 milyon turist geliyor. Ve her yıl bu sayı artıyor. Bu nedenle Mısır'da yatırım yapmaya karar verdik. Biz de yıllardır bu ülkeye turist gönderiyoruz" diyor. Mısır'da en önemli turizm girdisini sayıları 250 olan ve "yüzer otel" adlandırılan tekneler sağlıyor. Tekneler ortalama 80 kamara ile hizmet veriyor. Magic Life da 5 yıllığına bir yüzer otel kiralayarak bu pazarda yerini aldı. 72 metre uzunluğunda ve 14 metre genişliğindeki gemi Nil boyunca Mısır'ın tarihi ve turistik bölgelerinde konaklayarak misafirlerine değişik bir tatil imkanı sağlıyor. Haftalık her şey dahil konaklama için yaklaşık bin doları gözden çıkarmak gerekiyor. Kınay, Aralık 2001'de de dünya dalgıçlık merkezi olarak bilinen Sharm el Sheikh'da 520 odalı tesisi açacak.

Kapadokya patlayacak
Avusturyalı ve Türk gazetecileri Nil üzerinde işletmeye aldıkları gemide ağırlayan Kınay, Türkiye'nin potansiyelinden bahsederken, sözü "Kapadokya"ya getiriyor. Kınay, halkın ve tüm turizmcilerin Kapadokya'ya özel önem vermesi gerektiğini belirterek, "Burası hem bir doğa harikası, hem de Hıristiyanlık için çok önemli bir merkez. Hıristiyanlık dünyaya bu bölgeden yayıldı. Milyonlarca insanı bu bölgeye getirmek için mutlak bir proje geliştirmek gerekiyor"dedi. Kınay, detay vermedi ama bu konuda bir çalışma yaptıklarını belirtti.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır