kapat
04.07.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.sahibinden.com
Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Tatilde de düşünün


Tatile hazırlananlar, tatilin keyfini çıkaranlar dikkat: Üç hafta hiçbir şey yapmadan aylaklık etmek, sadece güneşin altında yatmak zeka seviyesini 20 puan düşürüyor!
Almanya'nın Erlangen Üniversitesi'nde görevli Profesör Siegfried Lehrl'in araştırmasına göre IQ, yani zeka seviyesi, yalnızca güneşlenilerek geçirilen yaz tatillerinde ortalama 20 puan düşüş gösteriyor. Beyindeki gri hücrelerin zarar gördüğünü ve bu nedenle de konsantrasyon eksikliğine yol açtığını belirten Prof. Lehrl, "Yaz tatiline çıkan herkes beyin gücünü yitirme tehlikesiyle karşı karşıya kalabilir" diye konuştu. IQ'da 20 puanlık kaybın ilk başta kulağa 'önemsiz' gibi gelebileceğini söyleyen Alman Profesör, "Bu puan farkı, üniversite bitirmiş biri ile hiç okula gitmemiş biri arasındaki farka eşittir" diyerek uyarıyor.

54 yaşındaki uzman Lehrl, iki yıl boyunca yüzlerce tatilci üzerinde araştırma yaptı. "Tatilini güneşlenip boş boş geçiren, zeka gerektiren işler yapmayanların beyinlerinin ön loblarındaki sinir hücrelerinin ölmeye başladığını tespit ettik" dedi.

BOL BOL BULMACA ÇÖZÜN
Kitap okumak ya da müze gezmek gibi aktivitelerin, zeka kaybını önlemek için yeterli olmadığını vurgulayan Lehrl, satranç ya da briç gibi oyunların bu konuda faydalı olacağının altını çizdi. Her gün düzenli olarak en az 10 dakika kelime oyunları oynamak ya da bulmaca çözmenin IQ kaybının önlemede en önemli yol olduğunu söyleyen Alman Profesör, yemek arasında atıştırmanın da faydalı olduğunu sözlerine ekledi.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır