kapat
04.07.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.sahibinden.com
Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Dava 1 yıl sürebilir


Miloseviç hakkında son sözü söyleyecek 7 hakimden biri olan Mehmet Güney, "Karar 6 ay ila 1 yıldan önce çıkmaz" dedi
Lahey'dekİ USSM'ye Bağlı Yugoslavya Savaş Suçları Mahkemesi'nin bir üst kurumu olan Temyiz Mahkemesi'nde 9 Temmuz'dan itibaren Mehmet Güney adlı bir Türk hakim göreve başlayacak. Miloseviç davasının sonucu ne olursa olsun, son karar, Temyiz Mahkemesi'nin 7 hakimi tarafından verilecek. Mehmet Güney de bu 7 hakim arasında yer alacak.

Dün yapılan ilk duruşma öncesi Miloseviç davası hakkındaki görüşlerini sorduğumuz Mehmet Güney "Uluslarası Ceza Mahkemesi'nin bağlı olduğu bir konuda görüş ve yorumda bulunmam söz konusu olamaz. Muhakkak ki Miloseviç davası uzun süre dünya kamuoyunun ilk haberleri arasında yer alacak. Bir hakim olarak bu konunun içeriği hakkında konuşmam hem doğru olmaz, hem de görevim itibariyle bir suçtur" dedi.

DAVANIN SÜRECİ
Güney, davanın bundan sonraki sürecini şöyle anlattı:

"Dünkü oturumun ardından davaya ilişkin belge ve bilgi toplama aşamasına geçilecek. Suçluluğu konusundaki şahitler; soykırım için verildiği emirlere ilişkin bilgi ve belgeler hazırlanacak. Bu arada Miloseviç'in avukatlarının da bir takım başvuruları olacak. Bu başvuruları mahkeme karara bağlayacak. Bu duruşma hazırlıklarının 1-2 ay alması düşünülüyor. Şahitler, belge ve bilgiler hazır olduğu andan itibaren duruşma alt kademe mahkeme USSM'de başlayacak."

'İKİ SEÇENEK VAR'
Bundan sonraki aşamada duruşmanın süresi şahitlerin sayısı, bilgi ve belgenin kabarıklıklarına bağlı olacak. Miloseviç davasının önemi itibarıyla davanın 6 ayĞ1 yıldan önce neticelenmesi beklenmiyor.

Güney'e göre dava neticelendiği an 2 seçenek ortaya çıkacak:

1. Ya mahkumiyetiyle neticelenecek. Bu durumda Miloseviç'in avukatları temyize gidecek.

2. Hiç muhtemel görünmese de, beraatine karar verilir. Böyle neticelenirse de beraat kararını normal olarak başsavcı temyiz eder.

Dava her iki durumda da üst mahkemeye yani temyize gelir.

TEMYİZ MAHKEMESİ
Temyiz Mahkemesi 7 hakimden oluşuyor. Başkan Fransa, diğer üyeler: İtalya, Malezya, Sri Lanka, Kolombiya, Hollanda Güyanası ve Türkiye. Bu heyet kararı ya onaylama ya da bozma yetkisine sahip. Dolayısıyla, son sözü aralarında bir Türk hakimin olduğu Temyiz Mahkemesi söyleyecek.

NURDAN BERNARD


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır