kapat
04.07.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.sahibinden.com
Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Kasap kuzu kuzu geldi


Sırp Kasabı dün ilk kez hakim karşısına çıktı. Sık sık mahkemeyi tanımadığını söyleyen Miloseviç, "Bu mahkeme NATO'nun işlediği savaş suçlarını haklı göstermek için kuruldu" dedi
Yugoslavya eski Devlet Başkanı Slobodan Miloseviç, USSM'ye bağlı, Yugoslavya için kurulan Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi'nde dün ilk kez hakim karşısına çıktı. Miloseviç TSİ 08.15'te siyah renkli 3 limuzin ve polis eskortunda 5 gündür kaldığı Scheveningen cezaevinden ayrıldı. Birkaç dakika sonra 3 kilometre ötedeki mahkeme binasına ulaşarak duruşmanın başlamasını beklemeye başladı. Gergin görünen Miloseviç beklerken sigara üstüne sigara içti.

Sırp Kasabı'nın Kosovalı Arnavutlar'a yönelik işlediği savaş suçlarından dolayı yargılandığı duruşma TSİ 11.00'de başladı. Salona getirilen Miloseviç giriş kapısı yakınındaki sanık sandalyesine oturtuldu. Miloseviç'in iki yanında iki koruma bekliyordu. Bir görevli de Miloseviç'e mikrofon tutuyordu.

YANITLAR İNGİLİZCE
Miloseviç'in Yugoslav bayrağının renkleri olan kırmızı, lacivert ve beyaz çizgili kravatı dikkat çekiyordu. Hemen ardından başkanlığını İngiliz Hakim Richard May'in yaptığı Mahkeme Heyeti salona girdi. Mahkemeyi tanımadığını söyleyen Miloseviç, Mahkeme Heyeti salona girdiğinde herkes gibi ayağa kalktı.

IT-99-37-I numaralı oturum Mahkeme Başkanı'nın Miloseviç'e avukat isteyip istemediğini sormasıyla başladı. Polisin konuşmaların Sırpça çevirisini dinlemesi için kulaklık verme önerisini "Böyle iyi" diyerek reddeden Miloseviç, mahkemenin sorularını İngilizce olarak yanıtladı. 10 dakika süren oturum sırasında Miloseviç'le Hakim May arasında şu konuşmalar geçti:

AVUKATA GEREK YOK
Miloseviç (İngilizce olarak): Burası sahte bir mahkeme, hakkımdaki suçlamalar da sahte suçlamalar. BM Genel Kurulu tarafından oluşturulmayan yasadışı bir mahkeme için avukat görevlendirmeye gerek duymuyorum.

Hakİm: Hakkınızdaki 32 sayfalık iddianamenin okunmasını ister misiniz?

Miloseviç: Bu sizin sorununuz!
Hakim: Bay Miloseviç. Şu anda mahkeme huzurundasınız. Bu mahkeme tarafından yargılanacaksınız. Size, bir sanığa tanınan tüm haklar uluslararası hukuk kurallarının koruması altında verilecek.

Miloseviç: Sayın başkan...

Hakİm: (Mahkeme heyetiyle görüştükten sonra) Mahkeme Heyeti yanıtınızı iddiaların okunmasını istemediğiniz şeklinde değerlendiriyor. Hakkınızdaki suçlamalara itirazınız var mı?

Miloseviç (Sırpça): Bu mahkeme NATO'nun Yugoslavya'da işlediği savaş suçlarını haklı göstermek için kuruldu...

Hakim (Miloseviç'in sözünü keserek): Size bir soru sordum.

Miloseviç (İngilizce olarak): Ben de cevap verdim. Ayrıca bu sözde mahkeme...

Hakim: Yasalar sanık itiraz etmediği taktirde mahkemeye sanığın adına itiraz etme hakkını tanıyor. Mahkeme sizin yerinize bu süreci başlatacaktır.

NUTUK ATMA!
Miloseviç: Daha önce söylediğim gibi NATO'nun Yugoslavya'da işlediği savaş suçlarını haklı göstermek için kurulan bu sözde mahkemeyi tanımıyorum...

Hakim: (Miloseviç'in sözünü tekrar keserek) Nutuk atmanın sırası değil. Zaman içerisinde kendinizi savunma fırsatınız olacak.

Bu konuşmaların ardından Yargıç May, duruşmanın 27 Ağustos'a ertelendiğini açıkladı. Mahkeme heyeti salondan çıkarken tekrar ayağa kalkan Miloseviç daha sonra iki güvenlik görevlisinin arasında salondan çıkarılarak tekrar hapishaneye götürüldü.

HUMMALI ÇALIŞMA
Dün ilk duruşmasına çıkan Miloseviç'in mahkeme sürecinin yıllarca sürebileceği ve Miloseviç'in suçlu olduğunu kanıtlamanın pek de kolay olmayacağı bildiriliyor. Yüzlerce savcı yıllardır yürütülen soruşturmalara rağmen yeterli delil toplayabilmiş değil. Bu nedenle savcılar önümüzdeki bir yıl içerisinde harıl harıl delil toplamaya çalışacaklar.

Bu konuda Yugoslav hükümetinin de yardımını isteyen savcıların soykırımdan sağ kurtulanlarla görüşmesi, toplu mezarlardan çıkarılan iskeletlerin fotoğraflarının derlemesi ve siyasi liderlerle görüşmesi bekleniyor.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır