kapat

22.06.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
ABDURRAHMAN YILDIRIM(yildirim@sabah.com.tr )


Sorun büyümede değil, icraatta

Mayıs ayında sanayide kapasite kullanım oranları açıklandı. Geçen yılın son çeyreğinde yüzde 71 olan özel imalat sanayi kapasite kullanım oranı Mayıs ayında yüzde 76.6'ya çıktı.

Otomobil, beyaz eşya gibi canlanan sektörlerin kapasite kullanım oranları yüksek. Bir de geçen yıl kapasite kullanım oranı çok düşmüş olan tekstilin kapasitesi yüksek. Özel imalat sanayinde kapasite istikrarlı bir şekilde yükselirken kamu kesiminde dalgalanma görülüyor. Bir de kapasite her sektörde farklılık gösteriyor. Yani üretim artışında karışık bir seyir söz konusu. Dolayısıyla yurtiçi milli gelir büyümesinde ılımlı bir artış olduğu söylenebilir. Bu büyümeden hem dış açık hem de enflasyon açısından tehlike çanı çalacak gibi bir sonuç çıkmıyor.

* Büyüme tehlikesi yok - Üç aylık verilere göre dış açıkta meydana gelen hızlı artışın bir bölümü büyümeden kaynaklansa da, ciddi bir bölümü petrol fiyatlarının artmasından ileri geliyor. Ertelenmiş ithalatın realize edilmesi ve kur politikası da bozulan dış dengede etkili kalemler arasında sayılabilir.

Bu faktörler bizi yüzde 3-4, hatta 5 oranındaki büyümenin aşırı olmadığına, haratsız edici bir büyüme olmadığına getiriyor. Mayıs ayı kapasite kullanım oranları ekonomide büyüme tehlikesi olmadığını gösteriyor.

* İkinci yarı riski - Yılın ikinci yarısı için büyüme tehlikesi ortaya çıkar mı?

Bunun için biraz beklemek gerekiyor. Talebin aynı hızla büyüyüp büyümeyeceği faiz oranları ile yakından ilgili olsa da, talebin ne oranda doyduğu ve siyasi gelişmelerin geleceğe yönelik kararlar üzerindeki etkisini hesap etmek şimdilik zor.

Dolayısıyla ortada büyümeye karşı şimdilik alınacak herhangi bir önlem olduğunu düşünmüyoruz. Çünkü aşırı bir büyüme yok.

* Kader oylaması - Siyaset cephesinde ise altı ay önceye göre bozulma var. Bugün koalisyon ortağı partinin liderinin Yüce Divan'a gönderilmesi konusunda Meclis'te oylama yapılacak. Bu oylamada Yılmaz'ı Yüce Divan'a götürecek 276 oyun çıkmayacağı bekleniyor.

Haziran sonunda da Meclis tatile gireceğinden siyasi hesaplaşmalar Eylül'e ertelenmiş olacak. Anayasa Mahkemesi'nin FP hakkında vereceği karar da, Mahkeme Başkanı'nın konuşmasından sonbahara kalmış gibi görünüyor. Dolayısıyla bugünkü oylamadan sonra ve Meclis'in tatile girmesiyle siyaset bir süre için gündemden düşecek.

* Oylamanın sonucu - Ancak bugünkü oylamanın önemli bir sonucu da olabilecek. Hükümetin geleceği açısından MHP'nin ne oy vereceği önem taşıyacak. MHP neredeyse blok olarak Yılmaz'a karşı oy kullanırsa, bunun bir güvensizlik yaratması normal. Bu durumda hükümet devam etmesine edecek, ancak ortaklar arasındaki güvensizlik ve çekişme de sürecek. Bu da hükemetin icraatlarına yansıyacak.

Bugünkü oylamadan hükümet riski ortaya çıkmasa da, icraatların hızı ve kalitesi düşecek.

Sonuç - "Kavga zayıfın silahıdır"

Yazarlar sayfasina geri gitmek icin tiklayiniz.

Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır