kapat

22.06.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Yeşil küle döndü

18 saat cayır cayır yandı
Bodrum Torba'da bir otomobilden atılan sigara izmaritinin yol açtığı orman yangını kontrol altında. Antalya'da da yangınlar başladı

Muğla Orman Bölge Müdürü Gürhan İpek, 410 hektarlık alana yayılan Torba ile Yokuşbaşı Mevkii'ndeki alevlerin kontrol altına alınmasıyla dün sabah 09.05 itibariyle yangına hakim olduklarını söyledi. 6 helikopter, 51 arazöz, 7 dozer ve yaklaşık bin kişinin 18 saat boyunca yoğun mücadele verdiklerini kaydeden İpek, sabotaj olasılığı üzerinde de durduklarını söyledi. Ancak yetkililer, sigara izmariti değil, sigaradan uçuşan kıvılcımın dahi sıcaktan çıraya dönüşmüş ağaçları alev topuna çevirmeye yeteceğini ifade ettiler.

CEP TELEFONU ÇEKMEDİ
Yangının ilk çıktığı anda gören vatandaşlar tarafından söndürülmeye çalışıldığı, büyümeye başlaması üzerine cep telefonuyla itfaiyeye haber verilmek istendiği, ancak telefonlar çekmediği için itfaiyeye geç haber verildiği öğrenildi.

Yangının hızla yerleşim bölgelerine ilerlemesi ve duman nedeniyle, otelleri ve siteleri boşaltan tatilciler geri dönmeye başladı. Yetkililer, Bodrum Karayolu'ndan kontrollü olarak trafik akışına izin veriyor. Yangının enerji nakil hatlarına zarar vermesi nedeniyle Torba, Yalıkavak, Türkbükü bölgelerine elektrik verilemiyor.

ANTALYA'DA DA BAŞLADI
Dün Antalya'da da aynı anda 4-5 yerde orman yangını başladı. Yangın Harekat Merkezi'ne göre, yangınlar kasten çıkarıldı. Antalya'nın Serik ilçesinin Kumköy mevkiinde sabah 10.00 sıralarında Tatbeach Golf Hotel'e ait golf sahası yakınlarındaki ormanlık alanda çıkan yangında yetişmiş çam ağaçlarının yanı sıra yeni dikim sahasının da bulunduğu bölge yandı. Marmaris'e gönderilen helikopter acilen Antalya'ya çağrıldı. Serik'teki yangın kısmen kontrol altına alındı. Taner ALKAN - Turan GÜLTEKİN (SHA)

Artık piknik ateşi yasak
30 Eylül'e kadar piknik alanı olsa bile ormanlık alanda ateş yakılması yasak. Ekipler 24 saat nöbette, ama yetkililer hâlâ 'ateşle oynamayın' çağrısı yapıyor

Orman Bakanlığı, ormanlarda yangın çıkmasının önlenmesi ve yangınlara müdahale önlemlerine ek olarak bazı kararlar aldı. Buna göre, 30 Eylül'e kadar piknik alanı olsa dahi ormanlık alanlarda ateş yakılması yasaklandı. Orman Bakanı Nami Çağan, kararların hükümet bildirisi olarak yayınlanması için Başbakanlık Kanunlar Kararlar Genel Müdürlüğü'ne yazı gönderdi. Orman idaresi, jandarma ve emniyet görevlileri yasağın uygulanıp uygulanmadığını kontrol edecek.

RİSK ARTIYOR
Önümüzdeki günlerde, sıcaklığın 35 dereceyi geçeceği, nisbi nemin yüzde 30'un altına düşeceği tahmin ediliyor. Rüzgarlar da ortalama 40 kilometreden fazla hızda esecek. Yetkililer bu durumun orman yangını riskini artırdığını bildirdi. Hava koşullarının etkisi ve hasat mevsiminin ardından çiftçilerin tarlalarındaki anızları yakmaları nedeniyle çıkan orman yangınlarının artması üzerine, geniş kapsamlı önlemler alındı.

Sezer'den çağrı
CUMHURBAŞKANI Sezer, Türkiye`nin zengin doğal dokusunu korumanın herkesin öncelikli görevi olduğunu belirterek, "Vatandaşlarımızı bu bilinçle hareket etmeye, çevrenin ve ormanlarımızın korunması konusunda daha duyarlı davranmaya çağırıyorum" dedi.

Sezer, Bodrum'daki yangından üzüntü duyduğunu şu sözlerle ifade etti: "Uzun yıllar içerisinde oluşan orman varlığımız, içinde bulunduğumuz yaz aylarında, maalesef küçük bir dikkatsizlik sonucu tahrip olabilmektedir." Bodrumlular'a 'geçmiş olsun' dileğinde bulunan Sezer, yangınının söndürülmesinde çaba gösteren vatandaşlara ve görevlilere teşekkür etti.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır