kapat

22.06.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Belkıs'ta sona doğru
Birecik Barajı'nın kapaklarının açılmasından sonra su seviyesi yükselmeye başladı. Belkıs, her gün 60 santimetre daha gömülüyor. A Bölgesi birkaç gün içinde, B Bölgesi ise ekim ayında kaybolacak

BelkIs Antik Kenti'nin A Bölgesi olarak adlandırılan bin dönümlük bölümü yavaş yavaş suya gömülüyor. Birecik Barajı'nın hergün 60 santimetre yükselen suları Zeugma'nın 369 kod seviyesinde bulunan A Bölgesi'ni yutmaya başladı. Kurtarılan eserler Gaziantep Müzesi'ne gönderilirken; tarihi kenti süsleyen sütunlar da özel yöntemlerle paketlenerek çalışmalarının sponsoru Sanko Holding tarafından Baraj Seyir Tepesi'ne taşındı. Yerli ve yabancı 65 arkeologdan oluşan 4 ayrı grup, çalışmalarını B Bölgesi'ne kaydırdı.

OXFORD'TAN DESTEK
Çalışmalar hakkında bilgi veren Gaziantep İl Kültür Müdürü Hasan Eliaçık, "Oxford Üniversitesi'nden 50 kişilik ekip gelecek. Ekibin başında Amerikan Packard Bell Vakfı'nın temsilcisi olan David Kennedy var. Kennedy, 10 kişilik acil kurtarma timi kuracak. Bu tim, kesit ve kazı çalışmalarından öteye, büyük önem taşıyan belge çalışmalarını da sürdürecek" dedi.

Tarihi kentin kazı yapılmayan, sulardan etkilenmeyecek olan 385 kod ve yukarısında kalan C bölgesi arkeoloji parkı kurulmak üzere korumaya alındı. Kazı ekibinin sorumlusu, arkeolog Mehmet Önal, da önemli olanın Zeugma"nın dünyaca tanınması olduğunu belirterek "Amacımıza ulaştık" dedi.

Sedat ÖZKÖMEÇ


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır