kapat

22.06.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
KISA KISA KISA

OPEC petrol üretimini artırdı
Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) petrol bakanlarının Viyana'da devam eden toplantısında üretim artışı konusunda gayri resmi olarak anlaşmaya varıldı. Suudi Arabistan Petrol Bakanı Ali el Naimi gayri resmi toplantı sonrasında, üretim artışı konusunda görüş birliğine varıldığını bildirdi.Suudi Bakan artışın miktarı konusunda ise bilgi vermedi. OPEC'in üretim artışı kararı hakkındaki ayrıntıların akşam saatlerinde yapılacak resmi toplantı sonrasında açıklanması bekleniyor. Sektör uzmanları, en çok telaffuz edilen rakam olan günde 500 bin varillik artışın kabul edildiği takdirde, bunun yüksek seyreden petrol fiyatlarını aşağıya çekme konusunda önemli etkisinin olmayacağını bildiriyorlar.Suudi Arabistan 900 bin varillik bir artışın uygun olduğunu düşünürken, İran gibi bazı ülkeler 500 bin varilin yeterli olacağını savunuyor.

Dünya'nın kredisi geliyor
Dünya Bankası'ndan sağlanacak 759.6 milyon dolarlık Ekonomik Reform Kredisi'nin (ERL) ilk dilimi olan 384.6 milyon dolar bir hafta içinde Hazine hesabına girecek. 384.6 milyon dolarlık kredinin harcanmasında herhangi bir kısıtlamaya gidilmezken, Hazine tam bir serbestiye sahip olacak. Söz konusu 759.6 milyon dolarlık krediye ilişkin anlaşma, geçen ay, Devlet Bakanı Önal ile Dünya Bankası Başkan Wolfensohn arasında imzalanmıştı. ERL'nin birinci diliminin kullandırılmasında, Tarım Satış Kooperatifleriyle ilgili yasanın çıkarılması ön koşul olurken, ikinci dilimde enerjinin yapılandırılması, sosyal güvenlik ve tarım reformları şartı aranacak.

Borusan'dan yatırım bankası
Borusan Yatırım, Yatırım Bankası kurmak için SPK ve İMKB'ye başvurdu. Borusan Grubu şirketlerinin iştirakleri ile kurulması amaçlanan bankanın 2 yıl içinde faaliyete geçmesi planlanıyor. Türk ekonomisine katma değer yaratmak amacıyla girişimde bulunduklarını açıklayan Borusan yetkilileri, bankanın grup şirketleri dışında tüm alanlardaki başvuruları değerlendireceklerini açıkladılar. Bankanın ağırlıklı faaliyet alanları içinde altyapı projeleri, leasing, faktoring, otomotiv sektörleri ile tüketici finansmanına yönelik alternatif fonlama olanakları sunmak yeralıyor. Büyük projeler kapsamında enerji yatırımlarının da desteklenmesi bankanın faaliyet alanları kapsamında yeralıyor.

Mayıs'ta ticaret hareketlendi
EKONOMİK program ticaret dünyasında hareketlenmeye yol açtı. Türkiye'de, Mayıs ayında 2 bin 991 şirket ve kooperatif ile 2 bin 247 firma açıldı. Mayıs ayında açılan şirket sayısında yüzde 53.86 artış oldu. Geçen Mayıs ayında 1.944 yeni şirket kurulmuştu.

Yürüyeni tanıyan halı
Çİnlİ bilim adamlarının yaptıkları yeni buluş güvenlik görevlilerine yeni ufuklar açacak. Geniş bir araştırma grubu tarafından yürütülen çalışmalar başarıyla sonuçlandı ve dünya üzerine basanın kimliğini belirleyen ilk halıyla tanıştı. Bu halı süper iletkenler yardımıyla üzerinde yürüyen kişinin yerini belirliyor. Daha sonra halının bulunduğu mekanın çeşitli noktalarına yerleştirilmiş, gece görüşü yeteneğine de sahip güvenlik kameraları otomatik olarak halının belirtilen bölgesine çevriliyor ve şahsın görüntüsünü kaydediyor. Elde edilen görüntü bilgileri önceden oluşturulmuş veritabanıyla kıyaslanıyor. Eğer "casus halı"dan gelen bilgiyle veri tabanında mevcut bilgiler birbirleriyle örtüşmüyorsa halı alarm sayesinde güvenlik birimlerini anında haberdar ediyor.

Apeks gözaltı pazarında
Apeks Dış Ticaret hisse senetleri Borsa kotundan çıkarılarak, 22 Haziran tarihinden itibaren Gözaltı Pazarı'nda işlem görmeye başlayacak. Borsa Başkanlığı'nın duyurusunda, şirketin 30 Haziran 1999 tarihi itibariyle birikmiş zararlar toplamının aynı tarih itibariyle öz sermaye tutarını aşması nedeniyle uyarılmasına, 12 Ekim 1999 tarihli Borsa Yönetim Kurulu toplantısında karar verildiği hatırlatıldı.

Endonezya guvernörü tutuklandı
Endonezya'da Devlet Başkanı Abdurrahman Vahid ile çelişkiye düşen Merkez Bankası Başkanı Şahril Sabirin gözaltına alındı. Adı, eski hükümet zamanındaki bir yolsuzluğa karıştığı için Vahid tarafından istifası istenen, ancak, suçlamaları "siyasal komplo" olarak niteleyerek görevden ayrılmamakta direnen ABN Amro Türkiye'ye yatırımdan vazgeçmiyor

ABN Amro'nun gelişmekte olan Avrupa, Ortadoğu ve Kuzey Afrika hisse senetleri stratejisti Minâ Toksöz, hazırladığı üç aylık görünüm raporunda, Türkiye'nin 'Overweigth' olan model portföy ağırlığını değiştirmediğini açıkladı. "Planlanan halka arzlar ve siyasi belirsizlik gözönünde bulundurulduğunda Türkiye piyasasında yaz boyunca yatay seyir bekliyoruz" denilen raporda, "Bu etkenler, muhtemelen sonbahara doğru artan likidite ve olumlu ekonomik haberlerle dengelenecek" görüşüne yer verildi. Raporda, Polonya, hisselerinin 'Neutral'dan temkinli 'Overweight'e yükseltildiği, Macaristan'ın 'Overweight' tavsiyesinin artırıldığı, Mısır ve Rusya'nın 'Overweight' seviyelerinin ise azaltıldığı belirtildi.

Vestel'den tahvil ihracı
Vestel, uluslararası ilk tahvil ihracını önümüzdeki hafta yapmayı planlıyor. Londra'daki kaynaklardan edilen bilgiye göre, şirketin tahvil ihracıyla 150-200 milyon dolar sağlamayı planladığı ve talep yeterli olduğu takdirde bir miktar Euro tahvilin daha eklenebileceği belirtildi. ABD ve Avrupa'da iki haftadır yapılan roadshow'ların ardından fiyatla ilgili ilk bilgilerin bu hafta içerisinde açıklanması bekleniyor. Şirket, tahvil gelirini mevcut banka borçlarını finanse etmekte kullanacak. Tahvil ihracında ABN Amro yönetici atadı.

İsviçre altını eritiyor
İsviçre Merkez Bankası, son 10 günlük devrede 4.39 ton daha altın satarak, Mayıs ayı başından bu yana altın satışları miktarını 39.4 tona çıkarttı. İsviçre Hükümeti, Merkez Bankası'nın 2600 tonluk altın rezervlerinin 1300 tonluk kısmını İsviçre Frangı'nı desteklemek üzere kullanmayı planlıyor, kalanı da rezerv stoklarında kalacak.

Cenajans Grey dünya devi
Türkİye'nİn önde gelen reklam ajansı Cenajans Grey, dünyanın en büyük 100 reklam kuruluşu arasına girdi. Reklam dergisi Advertising Age'de açıklanan sonuçlara göre, 5 ülkede 28 ofisiyle Cenajans Grey'in 78. sırada yeraldı.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır