kapat

22.06.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Şimdi de hileli mazot
Bazı benzin istasyonlarının benzine solvent karıştırmasının ardından şimdi de motorine baz yağı karıştırıldığı öne sürüldü

Geçen ay içinde patlak veren bazı benzin istasyonlarında benzine solvent karıştırılarak piyasaya sürüldüğü iddiasına şimdi de motorine baz yağı karıştırıldığı iddia edildi. Madeni yağ üretiminde kullanılan baz yağı motorinle karıştırarak piyasaya sürüldüğü, Tüpraş'ın baz yağ satışlarında yaşanan olağandışı artışlarla farkedildi.

Tüpraş'ın baz yağ satışları geçen yıl yüzde 6.3 artarken akaryakıt dağıtım şirketlerinin madeni yağ satışları 297 bin tonda kaldı. Özellikle geçen yılsonu hız kazanan baz yağ satışları, bu yılın ilk beş ayında yüzde 18.5 artarak 162 bin 800 tona yükseldi.

Daha önce benzine solvent karıştırmak suretiyle yapılan hileler, solventteki fonları yükseltilerek giderilmişti. Şimdi aynı şey baz yağ için de düşünülüyor. Enerji Bakanlığı ile petrol sektörü temsilcilerinin toplantısında dile getirilen baz yağa fon uygulaması, sektör tarafından sıcak karşılanmadı. Tüpraş'tan baz yağ almak için makina yağı üreticisi olmanın yeterli olduğunu dile getiren sektör temsilcileri, bazı şirketlerin baz yağı, doğrudan veya başka petrol ürünleri ile karıştırarak anlaşma yaptıkları istasyonlara sattıklarını bildirdi. Sektör temsilcileri, fon koyulması durumunda, az katkılı baz yağın, madeni yağ adı altında ithal edilip aynı işlemin yapılabileceğine dikkat çekti.

"HAMSİ YAĞI BİLE VAR!"
Petrolcüler Derneği Başkan Vekili Kaya Baban solvent karışımlı benzinin solvente fon koyarak engellendiğine işaret ederek, "Sadece solvent veya baz yağ değil, hamsi yağının dahi karıştırıldığını duyuyoruz. Baz yağa da fon koyarak cazip olmaktan çıkartılabilir. Ama yükünü tüketici ve madeni yağ üreticileri çekecek. Bu doğru çözüm değil. Çözüm istasyonların yılda en az üç-dört kez denetlenmesi" dedi.

Motora zarar veriyor
Motordakİ yakıt-hava oranı kullanılan yakıt türüne göre belirleniyor. Kullanılan yakıta artı veya eksi bir katkı yapılması motorun verimini etkiliyor. Verim artacak da olsa azalacak da olsa motora zarar veriyor ve motorun teklemesine yol açıyor. Bu nedenle benzin ya da motorinin içine herhangi başka bir madde karıştırmak direkt olarak motorun verimini düşürüyor. 100 liralık enerji için verilen para 95 liralık enerji olarak tüketiciye geri dönüyor. Bu motorinin içine su karıştırmakla aynı şey. Parlama, patlama, yakıt kazanında deformasyonlar yaratabiliyor.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır