kapat

22.06.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Müdür maaşta 1.600'üncü
Özelleştirmeden Sorumlu Devlet Bakanı Yüksel Yalova, Petkim Genel Müdür maaşının sıralamada 1600'üncülüğe düştüğünü açıkladı

İstikrar programının yumuşak karnı haline gelen KİT'ler için büyük operasyon hazırlığı başladı. KİT'lerin istihdam ve ücret politikaları, üretim ve yönetim biçimleri ile birbirlerinden olan alacakları sorununun çözülmesi için kapsamlı bir çalışma hız kazandı.

Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan'ın başkanlığında önceki gün yapılan KİT Değerlendirme Toplantısı sırasında, bütçedeki iyileşmeye karşın, KİT açıklarının istikrar programının geleceğini tehdit eder noktaya varabileceği uyarısı yapıldı.

Özelleştirmeden Sorumlu Devlet Bakanı Yüksel Yalova, KİT'lerdeki ücret sistemindeki çarpıklığa dikkati çekti ve "Petkim'de genel müdür, maaş listesinde 1.600'üncü sırada. İşçi, memur aylık farklılıkları, KİT'lerde sayıları giderek azalan nitelikli personelin hızla özel sektöre yönelmesine neden oluyor" dedi.

Bakan Yalova'nın örnek gösterdiği Petkim'de 6 bin 736 personel bulunuyor. Aliağa İşletmesi'nde müdür maaşı 1 milyar lira civarında iken işçilere fazla mesai ile birlikte 1.5 milyara varan aylık ödemesi yapılıyor. Aliağa'da müdür, maaş sıralamasında 1.600'üncülüğü alabiliyor.

Öte yandan, KİT'lerle ilgili operasyonun ana hatları da ortaya çıktı. Buna göre, KİT sistemi için şu başlıklar altında rehabilitasyon planı uygulanacak:

1- KİT'lerin personel ve ücret politikası yeniden belirlenecek. Yılın ilk yarısında KİT'lerde çalışan sözleşmeli personele yüzde 15 civarında maaş artışı verilirken, geçen yıl toplu sözleşmesi bağlanan işçilere ilk yarıda yüzde 41 zam verildi. Temmuz'da işçilere yüzde 25 civarında daha zam verilmesi yıllık artışın ise yüzde 75'i bulması bekleniyor. Memur maaşlarına yapılacak yıllık artışın yüzde 35 civarında kalacağından, işçi-memur gelir makası bu yıl 40 puan açılacak.

Okan MÜDERRİSOĞLU


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır