kapat

22.06.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretimde U dönüşü
Mayıs'da özel sektörün kapasitesi Eylül 98'ten bu yana en yüksek seviyeye yükseldi. Tüpraş nedeniyle kamuda kapasite gerilerken, baz sektörler neredeyse tam kapasite çalıştı

Mayıs ayı kapasite kullanım oranlarında genel bir düşüş gözlense de, özel sektörde artış yaşandı. Mayıs ayında genel kapasite kullanım oranı geçen yılın aynı dönemine göre 1.7 puan geriledi ve 76.4 olarak açıklandı. Ancak özel sektör kapasite kullanım oranı geçen yılın aynı ayına göre 2.5 puan arttı ve 76.6'ya çıktı. Kamu kesimi Ağustos depremindeki yangınla bazı üniteleri devre dışı kalan Tüpraş'tan dolayı düşüş gösterdi. Ancak özel sektörde kapasite kullanımında artan taleple birlikte özellikle taşıt araçları, tekstil, konfeksiyon, makine teçhizat ve elektrikli eşyalar sektöründe son dört yıla göre önemli artışlar meydana geldi.

Yatırımlar ve Güneydoğu Asya krizi ile oldukça kötü dönemler geçiren tekstil sektörünün kendine geldiği rakamlarla da ortaya çıktı. Tekstil sektöründe kapasite kullanım oranı yüzde 84.4'e çıktı. Bu oran 1997 yılındaki yüzde 84.8'ten sonra son üç yılın en yüksek Mayıs ayı seviyesine çıktı.

TEKSTİL DÖNEMİ
Konfeksiyonda ise kapasite son dört yılın en yüksek düzeyi olan yüzde 90.6'ya ulaştı. Aslında geçen ay açıklanan sanayi üretim rakamlarının ardından tekstil sektörünün durumu net bir şekilde ortaya çıkmıştı. Nisan ayında üretim geçen yılın aynı ayına göre yüzde 12.6 artmış ve bu oran son 6 yılın en yüksek seviyesine ulaşmıştı. Tekstil sektöründe özellikle gümrük birliği sonrası yapılan kapasite artırım yatırımları ile henüz tam kapasiteye ulaşılmadan önemli üretim artışları yaşandı.

METAL COŞTU
Ana Metal Sanayi'nde yüzde 89.2'lik oranla 1998 yılının yüzde 90'lik seviyesine neredeyse ulaşıldı. Özellikle otomobil, beyaz eşya ve inşaat sektörlerinde kısmi canlanma sektörün kapasite kullanım oranını artırdı.

Otomobil satışlarındaki patlama sektörün kapasite kullanım oranını tam anlamıyla patlattı. 1999 yılının mayıs ayında neredeyse yarı kapasite; yüzde 59 ile çalışan otomobil sektörü, bu yılın beşinci ayında yüzde 77.9 kapasiteye ulaşarak sektörler arasında en yüksek artışı sağladı.

Mayıs ayında tıbbi aletler sektöründe ise full kapasite çalışıldı. Sektörde kapasite yüzde 100'e ulaştı.

ÜRETİME ETKİSİ
Kapasİte kullanım oranları imalat sanayinde faaliyet gösteren 600'ün üzerinde şirkette gerçekleştirilen anket sonucunda ortaya çıkıyor. Genelikle o ay açıklanacak sanayi üretim endeksinin öncü göstergesi kabul ediliyor. Nisan ayında yüzde 71 olarak açıklanan özel sektör imalat sanayi kapasite kullanım oranından sonra imalat sanayinde üretimi yüzde 2.6 artış göstermişti. Bu ay özel sektörün kapasite kullanım oranı yüzde 76.6'ya ulaştı. Bu rakam sanayi üretiminde en kritik iki aya girilirken moral verdi. Geçen yılın mayıs ve haziran aylarında üretim endeksinin 100 puan seviyesinin üzerindeydi. Nisan'da üretim endeksi 96 puan seviyelerindeydi. Bu nedenle kapasitenin istikrarlı artış göstermesi, önümüzdeki iki ayın üretimine olumlu etki yapacağı belirtiliyor.

Cüneyt TOROS


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır