kapat

22.06.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Mars'ta su müjdesi
NASA, Mars'ın yüzeyinde su olduğunu sandığı bir takım izlere rastladı. Eğer sonuçlar doğru çıkarsa "Kızıl gezegende" birçok şeyin değişeceği kesin

Marstaki killeri ve izleri inceleyen bilimadamları, bu gezegenin yüzeyinde milyonlarca yıl önce su olduğunu belirlemişlerdi. Ancak NASA, şimdi Mars'ın yüzeyİnde gerçekten su kütleleri olduğunu düşündüğü bir nokta keşfetti.

Mars'ın merkezindeki 6 bin kilometre uzunluğundaki Valles Marineris'in vadileri ve kraterlerinin arasında "kirli ve tuzlu" diye nitelendirilen su havuzları olduğu zannediliyor. Yüzeyde şu anda gözle görülünür bir su birikintisi yok. Bunun nedeni, gezegenin atmosferinin yok denecek kadar az olması. Ancak atmosfer basıncı bu kraterlerin ve yarıkların derinliklerine girildiğinde oldukça yükseliyor. Bu da suyun yarıklarda oluşması ihtimalini güçlendiriyor.

Suyun varolduğu sanılan bölge Mars'ın en derin vadisi. NASA bilimadamları bu su birikintilerinin, eski buz tabakalarının altındaki denizlerden kalmış olduğunu ve bu nedenle de içerdiği tuz oranının yüksek olabileceğini söylüyorlar. Bazı bilimadamları da iki kraterin duvarlarında su damlaları olmasından şüphelenilen ıslaklıklar tespit ettiklerini ifade ediyorlar.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır