Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz, İş Bankası-Telekom Italia ile ön sözleşmenin birkaç hafta içinde imzalanabileceğini, pişmiş aşa su katmak isteyenlerin kontrol altına alındığını açıkladı.
4. GSM'in ihale edilmesi için herşeye sıfırdan başlanması gerektiğini belirten ve ihalenin ne zaman yapılacağının belli olmadığını kaydeden Öksüz, sorularımızı şöyle yanıtladı:
*3. GSM sözleşme görüşmeleri hangi aşamada?
İş Bankası-Telekom Italia, dünya rekoru kırmış bir ihalede 25 yıllık lisans süresini düşünerek ince eleyip sık dokuyor. Büyük bir yatırım yapıyor. Konsorsiyumla bir ihtilafımız yok.
*Temaslarınızda hangi noktalar üzerinde yoğunlaşıyorsunuz?
İş Bankası-Telekom Italia konsorsiyumuna devamlı telkinimiz şu olmaktadır. İhale şartnamesine aykırı olabilecek veya aykırılığı iddia edilebilecek, hukuki sonuçlara doğurmaya müsait olabilecek konulardan uzak durulmalıdır. Aksi varit olursa bugüne kadar yüksek itibar ve itimat kazanmış olan iki büyük dev şirketin kendilerini savunma ihtiyacı içine düşmeleri ve rakipleri tarafından zedelenmeleri neticesi doğar. Şu ana kadar iki şirketten yanlış bir beyan ortaya konulmamıştır. Olup bitenler dış çevrelerde yürütülmeye çalışılmıştır.
* Peki sorun nedir?
Sözleşmenin gecikmiş olması gerek borsada gerek politika arenasında gerekse özelleştirmeye talip olan çevrelerde spekülasyonlar üretilmesine sebebiyet verdi. Hem bakanlığımızı hem de konsorsiyumu itibar bakımından zedeleyebilecek girişimler dikkatimizi çekmiştir. Bakanlığımıza ve şahsıma getirilen birçok duyum, zihinlerde bulanıklık yaratmıştır. Bunun üzerine gerekli açıklamaları yaptım. Şu anda durum kontrol altındadır.
* Sözleşme ne zaman imzalanacak?
Önümüzdeki günlerde her konu tartışıla tartışıla mesafe alınmaya devam edilecektir. Bir kaç hafta içinde sözleşme parafe edilip, Rekabet Kurulu'na, oradan gelen sonuçlara göre Danıştay'a gidecek.
* Türkiye'nin 2.5-3 milyar dolara ihtiyacı var, müzakere pozisyonu zayıf, ön şartlar ileri sürülüyor, dendi...
Bu durum ihaleyi bozar. Şartnameye aykırı olabilecek, Türkiye'nin nazik durumundan istifade etmeye yönelik hareketler ihale şartnamesine aykırı düşer.
Özelleştirme İdaresi'ne bağlı fiyat tesbit komisyonundan gelecek fiyatı bekliyoruz. Bu fiyat Telekom Yönetim Kurulu'ndan geçtikten sonra Bakanlar Kurulu'nun tasvibine sunulacaktır. İhale, Özelleştirme İdaresi tarafından yapılacaktır. Ulaştırma Bakanlığı'nın yetkisi, yapılan işlerde hukuka uygunluk ve satış fiyatına ilişkin gözetim yetkisidir. Yetki, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'ndadır. Yüzde 20 satış mecburiyeti yoktur. Kanun, yüzde 20'ye kadar stratejik ortağa satış yapılabilir diyor.
Telekom aynı zamanda GSM operatörüdür. GSM'li Telekom için daha önce söylenen 10 milyar dolar çok gerilerde bir fiyattır. İdeal fiyat ortaya çıkarsa Ulaştırma Bakanlığı'nın itirazı olmaz. İdeal fiyat çıkmazsa her vatandaş gibi Bakanlık da itiraz edebilir. Özelleştirmeyle ilgili payların hepsinin birden özelleştirilmesi mecburiyeti yoktur. Parça parça sermaye piyasasına girmek ve hisseleri mal etmek yolu da açıktır.