kapat

13.04.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Adaylık başvurusu son gün yapılacak
Başbakan Yardımcısı Özkan'ın başlattığı mekik diplomasisiyle, aday belirleme süreci başlatıldı

BAŞBAKAN Yardımcısı Hüsamettin Özkan'ın önceki gün koalisyon ortakları arasında başlattığı mekik diplomasisi sonucunda ortak aday belirleme süreci başlatıldı. Özkan'ın, Bahçeli ve Yılmaz ile yaptığı görüşmelerde ortaya çıkan tabloya göre, ortaklar adaylık için son başvuru günü olan 25 Nisan'a kadar uzlaşma şansını deneyecekler, daha önce uzlaşma olsa bile sürpriz bir gelişme ortaya çıkmadıkça adaylık başvurusu son gün yapılacak.

ENDİŞE YOK
Özkan'ın ANAP lideri Yılmaz'la yaptığı görüşmede, ağırlıklı olarak Başbakan Ecevit'in açıklama metninin gerekçelerini anlatmaya çalıştığı ve Yılmaz'ın görüşlerini sorduğu belirtildi. Kulislere yansıyan bilgilere göre Özkan, Ecevit'in aday tarifi yaptığı açıklamaya destek istedi ve yeni cumhurbaşkanını birlikte belirleme çağrısını tekrarladı. ANAP'lılara göre ise Yılmaz, Ecevit'in açıklamasına genel olarak katıldığını, ancak ortak aday belirlemede uzlaşma olmazsa kriz doğacağı endişesine katılmadığını bildirdi. Uzlaşmanın Meclis içinde veya dışında olabileceğini belirten Mesut Yılmaz, ağırlığın Meclis içinden bir adaya verilmesi yönünde görüş bildirdi.

YILMAZ'IN YORUMU
Yılmaz'ın kurmaylarıyla yaptığı toplantıda ise Ecevit ve Bahçeli'nin art arda aday tarifi yapmasına ilişkin şu yorumlar gündeme geldi:

- Ecevit'in uzlaşma olmazsa belirsizlik doğacağı ifadesi, milletvekillerini seçimle tehdit manası taşımaktadır.

- Yapılan tarifle aday dayatması yapılmaktadır. Demirel'de başarılı olamayan Ecevit, cumhurbaşkanının kendi inisiyatifiyle seçilmesini istiyor.

- Üçlü mutabakatın 5+5 formülünde olduğu gibi yeni cumhurbaşkanını seçmekte başarısız olabileceği endişesiyle, muhalefetle özellikle FP ile pazarlık kapısı yeniden açılmaktadır.

- Ecevit ve Bahçeli'nin açıklamaları arasındaki paralellik, iki ortak arasında önceden anlaşma olduğu izlenimi yaratmaktadır.

- Yılmaz'ın cumhurbaşkanı adaylığı ihtimali ortadan kaldırılmak istenmektedir.

Şamil TAYYAR


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır