kapat

13.04.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Tofaş: Krizden kesin olarak çıktık
Tofaş Eş Başkanı Gökçe Bayındır, büyük yatırımın tamamlandığını, artık meyvelerini toplayacaklarını söyledi.

Tofaş Genel Kurulu sonrasında, Tofaş'ın çalışmaları ve Türk otomobil pazarı ile ilgili basın mensuplarına görüşlerini açıklayan Koç Grubu Eş Başkanı Gökçe Bayındır, geçtiğimiz Ekim ayından başlayan ve bu yılın ilk çeyreğinde hızlanarak artan otomobil satışlarının, artık krizden çıkıldığının kesin işaretlerini verdiğini söyledi. Düşen faizlerin otomobil sektörünün önünü açtığını ifade eden Bayındır, şöyle konuştu:

"Sadece otomobilin değil, Türkiye'nin önü açıldı. Hükümetin koyduğu ekonomik program yerine oturursa (ki şu anda oturdu gözüküyor) biraz daha sebat gerekiyor. Tecrübelerden şunu görüyoruz, krizler Türkiye'de 1-2 sene devam ediyor. İşler iyi gitmeye başladığı zaman da 3-5 sene sürüyor. Yani bizim iyiliğimiz kötülüğümüzden çok daha fazla oluyor. Şimdi daldık ve çıktık kabul ediyorum. Benim ölçülerime göre Türkiye ekonomisinde büyük bir yanlış yapılmaz, hata olmaz ise güzel bir devreye girdik."

Bayındır, bu yıl otomobil satışlarının 385 bin adetler dolayında gerçekleşmesinin beklendiğini, kendileri için de 77-80 bin adetlik satış ve yüzde 21 gibi bir pazar payı öngördüklerini kaydetti.

Bayındır, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Koç'un, Holding Genel Kurulu'nda Tofaş'ın yüklü zararının Holding'in rasyolarını bozduğuna ilişkin açıklamasının hatırlatılması üzerine, şöyle dedi: "Tofaş'ın büyüklüğü, Holding'in rasyolarını iyiyken çok iyi etkilemiştir. Unutmamak lazım, Holding'in rasyolarını ne kadar bozduysa o kadar da düzelttiği devreler çoktur. Bozduğu da var, bozduğundan çok daha fazla düzelttiği seneler de var."

Tofaş'ın tarihindeki en büyük yatırımının, Türkiye'nin en büyük krizinin içine rastladığını ve bunun büyük şanssızlık olduğunu vurgulayan Bayındır, şunları söyledi:

"En kötü şey, iç piyasada kriz varken yatırım yapmanızdır. Haliyle hesaplar tutmadı, kredi kullanmak zorunda kaldık. Sermaye artışını senenin ortasında yaptık, ama senenin başındaki sermaye yetersizliğinden etkilendik. Şirket esas operasyonlarından zarar etmedi, fakat faiz gideri şirketi zarara itti. Sermaye artırımından sonra işler düzeldi. Bu seneye daha sıhhatli giriyoruz."

'Renault'u kıskanıyoruz'
Renault'u yaptıkları ihracat nedeniyle kıskandıklarını da belirten Bayındır, "Rakibimiz Renault'u kıskanıyoruz. Güzel ihracat yapıyor. Biz onlardan önce yapacaktık. Yalnız, yabancı ortağımız Fiat'ın Tofaş için ihracat yapacağı ana pazarlar Rusya, Hindistan ve Çin'di. Global kriz yüzünden bunlar da olumsuz etkilendi" dedi. Bu pazarlarda toparlanma görülmeye başlandığını dile getiren Bayındır, ihracatta önemli aşamalar kaydedileceğini vurguladı.

'Böyle bir canlanmayı biz de beklemiyorduk'
Ford Otomotiv Genel Müdürü Mark Schulz, "Satışlarımız ilk üç ayda yüzde 20'nini üzerine çıkarak beklentilerimizi geçince, geçen Aralıkta % olarak belirlediğimiz büyüme hedefini %0'nin üzerine yükselttik" dedi.

Geçen yıl ithal ürünler de dahil 45.000 adet satışla hedeflerin gerisinde kaldıklarını ifade eden Schulz, "Bu yıl 54.000 adet satış bekliyorduk, ama son gelişmeler üzerine, satışların 60.000 adet ile 63.000 adet arasında olacağını tahmin ediyoruz" diye açıkladı.

Schulz, bu canlanmanın ilk üç ayda beklenmedik ölçüde hızlı olduğuna dikkat çekti. "Bundan sonra da gelişmelerin olumlu olacağını tahmin ediyoruz" diyen Schulz, özellikle son çeyrekte talepte büyük artış olmasının beklendiğini anlattı. Schulz, son çeyrekte beklenen talep artışını karşılayabilmek için yıl boyunca üretimi yüksek düzeylerde sürdürülerek son çeyrek için stok bulundurma amacında olduklarını vurguladı.

Schulz, toplam satışlarda, geçen yıl %. ile pazarda üçüncü konumda olduklarına da işaret ederek, bu yıl % pazar payı hedeflediklerini vurguladı. Ford, otomobilde geçen yıl %. olan pazar payını bu yıl %'ye çıkartmayı planlıyor.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır